Δεν κάνουν κανένα βήμα πίσω οι αγρότες, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις και τα μπλόκα, οι οποίοι επιστρέφουν στις περιφέρειες τους μετά το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα από το οποίο δεν ικανοποίηθηκαν τα αιτήματά τους για τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα.

Η κάθοδος στην Αθήνα κόστισε στο κάθε τρακτέρ ακόμα και 1000 ευρώ.

Όλη την νύχτα οι αγρότες έμειναν κοντά στα τρακτέρ τους. Με μικρά διαλλείματα χαλάρωσης, άλλοι κοιμήθηκαν και άλλοι ξενύχτησαν στα αγροτικά οχήματα.

Με αγωνία και με ζυμώσεις για το πώς θα συνεχίσουν τις διεκδικήσεις τους.

Η σκληρή γραμμή μιλάει για αγώνα διαρκείας, με παρουσία στους δρόμους. Πολλοί από την άλλη λένε πως ο Μάρτης μπαίνει και πρέπει να γυρίσουν στα χωράφια τους, τα περιθώρια με δάνεια και τράπεζες να τους κυνηγούν, λιγοστά.

Εκτενή αφιερώματα στα διεθνή ΜΜΕ η κινητοποίηση των αγροτών

Το θέαμα αμέτρητων αγροτών στην πλατεία Συντάγματος, με φόντο τα πασίγνωστα τοπόσημα της πόλης στον ίσκιο της Ακρόπολης δεν πέρασε απαρατήρητο από τα διεθνή ΜΜΕ, ούτε και αυτά της Τουρκίας.

«Οι αγρότες ζήτησαν από την κυβέρνηση να αποδεχθεί μια σειρά από αιτήματα που παρουσίασαν στον πρωθυπουργό σε συνάντηση την περασμένη εβδομάδα», αναφέρει το Anadolu Ajansı.

Ο Independent κάνει τίτλο το σύνθημα των αγροτών «Χωρίς εμάς δεν τρως» και σημειώνει ότι «Έλληνες αγρότες με 200 τρακτέρ έφτασαν στην Αθήνα ζητώντας οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση καθώς το κόστος ζωής εκτινάχθηκες στην Μεσογειακή χώρα.

Ίδιος τίτλος και στο ABC, «Χωρίς εμάς δεν τρώτε». «Έλληνες αγρότες οδηγούν τρακτέρ στο κοινοβούλιο για να ζητήσουν οικονομική βοήθεια. Δεκάδες τρακτέρ έχουν παρκάρει έξω από το ελληνικό κοινοβούλιο καθώς χιλιάδες αγρότες θυμωμένοι με το υψηλό κόστος παραγωγής μεταφέρουν τις διαμαρτυρίες τους στην Αθήνα».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czativjp7exd)

Πρωτοβουλία της Ελλάδας για αλλαγές στην ΚΑΠ

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση θα επιμείνει πως έχουν ξύσει τον πάτο του βαρελιού, σε ότι αφορά τα περιθώρια για παροχές, αφού το δημοσιονομικό περιθώριο έχει εξαντληθεί.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως και στο μέλλον τίποτα δεν θα αλλάξει. Ήδη από το κυβερνητικό επιτελείο σημειώνουν πως τα επόμενα χρόνια θα φανούν τα θετικά μέτρα ενώ συντονίζεται η κοινή πορεία εννέα χωρών του Νότου.

Συνεχίζουν στην Ευρώπη

Με τους αγρότες να αποχωρούν, το κέντρο της πόλης επανέρχεται σταδιακά στους κανονικούς ρυθμούς, με τις επόμενες ώρες να έρχεται η πλήρης εξομάλυνση.

Την ίδια ώρα, οι κινητοποιήσεις στην Ευρώπη συνεχίζονται με τις εικόνες από Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία να έχουν και επεισόδια με την αστυνομία.