Οι χιλιάδες αγρότες και τα εκατοντάδες τρακτέρ που κατέκλυσαν το Σύνταγμα σε ενα μεγαλειώδες και πρωτοφανές στα χρονικά παναγροτικό συλλαλητήριο, έστειλαν μήνυμα στην κυβέρνηση.

Μετά απο ένα πολύωρο ταξίδι οι αγρότες απο όλα τα μπλόκα έδωσαν δυναμικό «παρών» στην πρωτεύουσα έχοντας την απόλυτη στήριξη των πολιτών.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czay8505xbux)

Το πρωί, πήραν το δρόμο της επιστροφής και στις κατα τόπους συνελεύσεις θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματα των κινητοποίησεων τους.

Της μεγάλης νύχτας των αγροτών στην πλατεία Συντάγματος προηγήθηκε ένα πολύωρο ταξίδι με τους ίδιους να δηλώνουν ανυποχώρητοι ζητώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους για περαιτέρω στήριξη του αγροτικού τομέα από την κυβέρνηση.

Οι αγρότες έφτασαν απόλυτα συντεταγμένα στο Σύνταγμα για να διαδηλώσουν και να διεκδικήσουν καλύτερες μέρες για το επάγγελμα τους.

Στη μια τα ξημερώματα οι κόρνες από τα τρακτέρ των αγροτών συνέχιζαν να ηχούν στο Σύνταγμα.

Μάλιστα κάποιοι έβαλαν μπρος τις μηχανές και έκαναν τον γύρο της πλατείας ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

«Θέλουμε να δείξουμε ότι δεν ήρθαμε εδώ για να κοιμηθούμε και να παίξουμε, ήρθαμε εδώ με ένα σκοπό», ανέφερε χαρακτηριστικά αγρότης.

Παραγωγοί από όλα τα μέρης της χώρας παρατάχθηκαν με τα τρακτέρ τους έξω από τη Βουλή, προετοιμασμένοι για να περάσουν εκεί τη νύχτα.

Ήρθαν στην Αθήνα αποφασισμένοι να περάσουν όλη τη νύχτα στο δρόμο και γι' αυτό το λόγο προμηθεύτηκαν τα απαραίτητα, τρόφιμα και νερά μέχρι υπνόσακκους και κουβέρτες.

«Θα μείνουμε εδώ όλη νύχτα έξω από τη Βουλή, έχουμε έρθει από την Χαλκίδα, τα παιδιά έχουν έρθει παρέα, θα κάτσουμε όσο χρειαστεί. Έχουμε πάρει είδη πρώτης ανάγκης, κάποια νερά κάποια τοστ.», δήλωσε αργότης από την Εύβοια τονίζοντας πως δεν επρόκειτο να κοιμηθούν.

Οι Αθηναίοι όχι μόνο υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα τους αγρότες, τους πήγαν και φαγητό για να περάσουν τη νύχτα στο Σύνταγμα.

Στις τέσσερις το πρωί τα τρακτέρ παρέμεναν σταθμευμένα στην πλατεία της πρωτεύουσας. Κάποιοι παρέμειναν ξύπνιοι όλη τη νύχτα ενώ άλλοι κοιμήθηκαν στα τρακτέρ τους.

«Συντονισμένοι, αποφασισμένοι γιατί τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα, πολύ σοβαρά και δεν θα υποχωρήσουμε γιατί έχουμε φτάσει στον πάτο και είναι θέμα επιβίωσης πλέον», τόνισε ένας εξ αυτών.

Το πραγματικά μεγαλειώδες και ιστορικό συλλαλητήριο των αγροτών ολοκληρώθηκε αλλά τα προβλήματα για τους νέους αλλά και για τους παλαιότερους αγρότες παραμένουν.

Επιστρέφοντας στο χωράφι θα δουν ξανά το κόστος παραγωγής.

«Με προβληματίζει πολύ το μέλλον μου, θέλουν να με διώξουν από τα χωριά που αγαπάμε τόσο πολύ, δεν θα το καταφέρουν. Βγαίνουμε στο δρόμο, δεν θα φύγουμε από τα μπλόκα μέχρι τα αιτήματα μας να γίνουν δεκτά» και «Πιστεύουμε ότι έχουμε δώσει ένα μεγάλο μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν μας αποδυναμώνει αλλά μας δυναμώνει γιατί τα προβλήματα μας είναι πολύ μεγάλα», είναι μερικές από τις δηλώσεις τους.

Νέες συνελεύσεις για τα επόμενα βήματα

Από αύριο το απόγευμα ξεκινούν και πάλι οι συνελεύσεις των μπλόκων προκειμένου οι αγρότες να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα. Όπως, μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, οι αγρότες στην Ανθήλη Φθιώτιδας αναμένουν και την πανελλαδική σύσκεψη για το μέλλον των κινητοποιήσεων ώστε να δουν πως θα κινηθούν το επόμενο διάστημα.

Την ίδια ώρα, οι αγρότες στην Πελοπόννησο έχουν ξεκινήσει ήδη τις γενικές συνελεύσεις. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, οι αγρότες θα συνεχίσουν τους συμβολικούς αποκλεισμούς τουλάχιστον μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Οι αγρότες απευθύνουν έκκληση στον πρωθυπουργό για μια νέα συνάντηση καθώς όπως λένε υπάρχει χώρος να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Ετοιμάζουν νέες μορφές κινητοποιήσεων

Στο τραπέζι έχει πέσει πάντως η συνέχιση των κινητοποιήσεων με άλλες μορφές μιας και η δράστη στην πόλη και στις πλατείες όπως λένε οι ίδιοι τους ωφέλησε. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Χρήστο Στρατουλάκο μια σκέψη είναι την ερχόμενη Παρασκευή να πραγματοποιηθεί μηχανοκίνητη πορεία μέσα στην πόλη του Αιγίου με τους ίδιους τους αγρότες να διαμηνύουν πως αυτό που έγινε στο Σύνταγμα ήταν μόνο η αρχή.