Νέα πολιτική του ΓΕΕΘΑ για τα μεταπτυχιακά προγράμματα
Αφορούν στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων
Σειρά υφιστάμενων και νέων Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) πρόκειται να λειτουργήσουν - σύμφωνα με τις πληροφορίες - από το νέο Ακαδημαϊκό Έτος 2014-2015 και σε ετήσια βάση, υπό την αιγίδα του ΓΕΕΘΑ, στο πλαίσιο της νέας πολιτικής στο χώρο, που αυτό ακολουθεί για τις μεταπτυχιακές σπουδές των στελεχών του.
Τα προγράμματα αυτά είναι τα εξής:
α. Μετά την υπογραφή Κοινής Υπουργικής Αποφάσεως (Κ.Υ.Α.) των συναρμόδιων Υπουργών Εθνικής Αμύνης και Παιδείας και Θρησκευμάτων, το Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών σε συνεργασία με τη Σ.ΕΘ.Α θα απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδικεύσεως (ΜΔΕ) με την ονομασία «Στρατηγικές Σπουδές Ασφάλειας» («Master of Arts in Strategic Security Studies»). Στο Πρόγραμμα θα συμμετέχουν από 12 έως 40 σπουδαστές της ΣΕΘΑ.
β. Ομοίως, τα Τμήματα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑ.ΜΑΚ) σε συνεργασία με την Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου (Α.ΔΙ.Σ.ΠΟ) θα απονέμουν Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδικεύσεως με την ονομασία «Διεθνείς Σχέσεις και Ασφάλεια» («Master of Arts in International Relations and Security»). Στο Πρόγραμμα θα συμμετέχουν 70 σπουδαστές της Α.ΔΙ.Σ.ΠΟ.
γ. Μετά την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοικήσεως του Πολυτεχνείου Κρήτης σε συνεργασία με το Τμήμα Στρατιωτικών Επιστημών της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (Σ.Σ.Ε) θα απονέμει δύο Μεταπτυχιακά Διπλώματα Ειδικεύσεως με την ονομασία «Σχεδίαση και Επεξεργασία Συστημάτων («Systems Engineering») και «Εφαρμοσμένη Επιχειρησιακή Έρευνα και Ανάλυση. Ο αριθμός των εισακτέων καθορίστηκε στα 70 άτομα ετησίως.
δ. Από το 2009, το βρετανικό Πανεπιστήμιο «Plymouth» συνεργάζεται με τη Σχολή Εθνικής ’μυνας (Σ.ΕΘ.Α), χορηγώντας Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδικεύσεως, σε σπουδαστές και αποφοίτους παλαιοτέρων εκπαιδευτικών σειρών της Σχολής, στην «Εφαρμοσμένη Στρατηγική και Διεθνής Ασφάλεια» («Applied Strategy and International Security»). Μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί 78 Μ.Δ.Ε. στα στελέχη των Ε.Δ.
Η ίδρυση και λειτουργία των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών των Πανεπιστημίων σε συνεργασία με τη ΣΕΘΑ, την ΑΔΙΣΠΟ και με τη ΣΣΕ, αποτελούσαν επιδίωξη των ΕΔ και των στερλεχών τους εδώ και πάρα πολλά χρόνια και μία από τις επιδιώξεις του ΓΕΕΘΑ είναι η όσο το δυνατόν αύξηση των στελεχών των ΕΔ οι οποίοι είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών εξειδικεύσεως.
Πάγια επιδίωση του ΓΕΕΘΑ είναι στο εγγύς μέλλον να ιδρυθούν και άλλα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια και τα Πολυτεχνεία της χώρας σε γνωστικά αντικείμενα ενδιαφέροντος των ΕΔ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον τομέα αυτό είναι σε εξέλιξη η ίδρυση Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς (ΠΑ.ΠΕΙ) σε συνεργασία με τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (Σ.Ν.Δ) για τη χορήγηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδικεύσεως με τον τίτλο «Διοίκηση στη Ναυτική Επιστήμη και Τεχνολογία» («Marine Science and Technology Management»), που θα μπορούν να το παρακολουθήσουν 80 στελέχη ετησίως.
Επιπλέον μεγάλος αριθμός στελεχών συμμετέχουν ανεξάρτητα και ατομικά σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε ΑΕΙ της Ελλάδας και του εξωτερικού ενώ αξιοποιούνται υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό που παρέχονται από διάφορα Ιδρύματα (π.χ. "ΩΝΑΣΗ", "ΔΑΥΙΔ") και Οργανισμούς (π.χ. "Hellenic War Risk Association").
Λ.Σ.Μ.