Στη Φινλανδία βρέθηκε ο Νίκος Δένδιας προκειμένου να ενημερωθεί για το φινλανδικό μοντέλο αναφορικά με τη στρατιωτική θητεία και τις αλλαγές που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θέλει να προωθήσει στο στράτευμα. Η Φινλανδία διαθέτει τον μισό πληθυσμό από την Ελλάδα, όμως έχει ισχυρή πολιτοφυλακή η οποία εκπαιδεύεται κάθε χρόνο στη χρήση των όπλων και τη λειτουργία μικρών κλιμακίων.

Ο στρατός αποτελείται από έναν σκελετό επαγγελματιών στρατιωτών που πλαισιώνεται από κάθε διαθέσιμο έφεδρο πολίτη. Ήδη μετά τα γεγονότα της Ουκρανίας η σκανδιναβική χώρα αποφάσισε να ενισχύσει την εκπαίδευση όλων των πολιτών ανδρών και γυναικών ανοίγοντας περισσότερα από 300 νέα σκοπευτήρια για την ενίσχυση της άμυνας.

«Παρακολούθησα την εκπαίδευση στρατεύσιμων σε μονάδα της Φινλανδίας και διαπίστωσα στην πράξη πώς, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, νέοι άνθρωποι μπορούν να μετατρέπονται σε στρατιώτες και να υπερασπίσουν τον εαυτό τους, με εκπαίδευση στα δάση και σε συνθήκες πραγματικής μάχης. Στόχος μας είναι να μεταβούν Έλληνες αξιωματικοί στη Φινλανδία, οι οποίοι θα εμβαθύνουν ακόμα περισσότερο στο συγκεκριμένο σύστημα στρατιωτικής εκπαίδευσης. Αυτό το οποίο καθίσταται προφανές είναι ότι μπορεί ένας στρατός πολιτών να ανταποκριθεί στις ανάγκες του 21ου αιώνα. Και χαίρομαι ιδιαίτερα που βλέπω ότι η βασική επιλογή που έχει κάνει και η Ελλάδα, όπως και η Φινλανδία, είναι μία σωστή επιλογή», δήλωσε ο κ. Δένδιας.

*Διαβάστε ακόμα: Στρατιωτική θητεία: Ποιο είναι το φινλανδικό μοντέλο που μελετά η κυβέρνηση να εφαρμόσει - Τι προβλέπει

Οι Φινλανδοί κάθε δύο χρόνια οργανώνουν το μεγαλύτερο παγκοσμίως διαγωνισμό ελεύθερων σκοπευτών για να εκπαιδεύονται οι έφεδροι πολίτες τους και να αξιολογούνται σε σχέση με τους άλλους. Επίσης, κάθε χρόνο οργανώνουν τον ανοιχτό διαγωνισμό βασικών στρατιωτικών δεξιοτήτων με την ονομασία «Finnish Brutality» («Φιλανδική Βαρβαρότητα»), για να κρατούν την εφεδρεία μάχιμη. Όλες οι δεξιότητες που απαιτούν βασικές στρατιωτικές ικανότητες ενθαρρύνονται. Έτσι η οπλοκατοχή, το σκι, το κυνήγι και γνώσεις στην ιδιογόμωση φυσιγγίων είναι δεξιότητες που καλλιεργούνται συστηματικά. Κυρίως δε ενθαρρύνουν την πρωτοβουλία, τον αυτοσχεδιασμό και έχουν σαν στόχο την αποκεντρωμένη διοίκηση δίνοντας μεγάλη αυτονομία σε μικρές ομάδες εφέδρων.

Σκοπευτήρια

Η Φινλανδία έχει αυτή τη στιγμή 670 σκοπευτήρια για πληθυσμό περίπου 5.600.000 ανθρώπων. Αν και ο πληθυσμός της Φινλανδίας είναι κατανεμημένος 49 κάτοικοι ανά τετραγωνικό μίλι, διαθέτει το μεγαλύτερο εύρος όπλων κατά κεφαλήν (περίπου 7 στους δέκα κατοίκους). Και σκοπεύει να αυξήσει αυτόν τον αριθμό ακόμα πιο πολύ. Ο Γιούκα Κόπρα, ο οποίος προεδρεύει της Επιτροπής Άμυνας της Φινλανδίας, ανακοίνωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να ανεβάσει τον αριθμό των πεδίων βολής σε 1.000! Επιπλέον, όλοι οι πολίτες που μπορούν να φέρουν όπλο εκτός από τα κυνηγητικά όπλα κατέχουν και ραβδωτά τυφέκια με σιγαστήρες. Ο λόγος είναι απλός: Η κυβέρνηση θέλει οι πολίτες της να αναπτύξουν τις δικές τους δεξιότητες σκοποβολής και βασίζει τα στρατιωτικά αμυντικά της σχέδια σε αυτή την ιδέα. Τα μαθήματα στρατιωτικής εκπαίδευσης πολιτών έχουν διπλασιαστεί μετά την ουκρανική εισβολή και έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση στον αριθμό των αιτήσεων για άδειες πυροβόλων όπλων, που όλες εγκρίνονται άµεσα. Όλοι µαθαίνουν να λειτουργούν σε µικρές οµάδες των τεσσάρων έχοντας µια προδιαγεγραµµένη αποστολή, χωρίς να λάβουν διαταγές σε περίπτωση που δεν µπορούν να επικοινωνήσουν µε την κεντρική διοίκηση. Τροµακτική η διαφορά σε σύγκριση µε την ελληνική πραγµατικότητα. Εδώ κοιτάµε µε µισό µάτι τους εραστές και φίλους των όπλων ως δυνάµει εγκληµατίες. Για να έχεις άµυνα πρέπει να έχεις εκπαιδευµένους στρατιώτες και αυτό δεν γίνεται ούτε όταν απαγορεύεις την εκπαίδευση και τα όπλα, ούτε όταν δηµιουργείς την κακή εικόνα του πολίτη που φέρει όπλα.

Ετοιμότητα

Η Φινλανδία µοιράζεται σύνορα 830 µιλίων µε τη Ρωσία, για να µην αναφέρουµε το ιστορικό ένοπλων συγκρούσεων µε τους γείτονές της στα ανατολικά. Έχοντας κατά νου την Ιστορία, οι Φινλανδοί πολίτες και πολιτικοί βρίσκονται σε επιφυλακή από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, το 2022. Η ετοιµότητα και η ανθεκτικότητα της Φινλανδίας προέρχονται από πάνω από έναν αιώνα ύπαρξης κοινών συνόρων µε µια παγκόσµια στρατιωτική δύναµη, τη Ρωσία ή την τότε ΕΣΣ∆. Ένα παράδειγµα ετοιµότητας της Φινλανδίας είναι τα χιλιάδες καταφύγια πολιτικής άµυνας σε όλη τη χώρα που είναι ενσωµατωµένα σε συνηθισµένα κτίρια, περίπου 5.500 µόνο στο Ελσίνκι, καθώς και το τεράστιο σύστηµα υπόγειων τούνελ της πρωτεύουσας. Το κράτος, οι επιχειρήσεις, οι οργανισµοί και οι πολίτες εκπαιδεύονται να λειτουργούν ενιαία σε κατάσταση πολέµου.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή