Έντονο επεισόδιο σημειώθηκε μεταξύ Μάνου Δασκαλάκη και Ρούλας Πισπιρίγκου με τη λήξη της δίκης. «Δεν θα ξαναπιάσεις τα παιδιά στο στόμα σου. Θα σου γ@μήσω μ@υν@σκυλ@… Πήγες και πούλησες τα παιδιά», φώναξε η κατηγορουμένη στον Δασκαλάκη για να προσθέσει: «Παιχνίδι με τους δημοσιογράφους θέλεις». Απαντώντας ο Μάνος Δασκαλάκης της είπε: «Για ποια παιδιά λες, για τα παιδιά που δολοφόνησες εσύ, πουτ@ν@, θα σου γ@@@@@ ό,τι έχεις και δεν έχεις».

Η Ρούλα Πισπιρίγκου τότε του είπε: «Που έχεις το θράσος και μιλάς εσύ για τα παιδιά. Μην τολμήσεις και έρθεις την επόμενη φορά. Ξεπούλησες τα παιδιά!».

Η κατάθεση του Μάνου Δασκαλάκη

Σημειώνεται πως ο Μάνος Δασκαλάκης εκλήθη ως πρώτος μάρτυρας κατηγορίας και άρχισε να καταθέτει στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, που δικάζει την υπόθεση των θανάτων των δύο παιδιών του, της Ίριδας και της Μαλένας.

Ο Μάνος Δασκαλάκης άρχισε την κατάθεση του περιγράφοντας τη γνωριμία του με την κατηγορούμενη, Ρούλα Πισπιρίγκου, λέγοντας πως βρέθηκαν σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα και σύντομα αποφάσισαν να δημιουργήσουν οικογένεια. Ο πατέρας των κοριτσιών επανέλαβε αυτό που έχει ισχυριστεί στο παρελθόν πως ήταν άψογη μητέρα. Ο μάρτυρας πάντως περιέγραψε πως η συμπεριφορά της κατηγορούμενης, όταν γεννήθηκε η Μαλένα ήταν διαφορετική σε σχέση με τη γέννηση της Τζωρτζίνας, όμως πολύ γρήγορα επανήλθε. «Ήταν λίγο απόμακρη τις πρώτες ημέρες με τη Μαλένα. Φαινόταν στο πρόσωπό της μια αποστασιοποίηση. Μιλήσαμε με τους γιατρούς αν είχε κάποια κατάθλιψη και μας είπαν αν συνεχιστεί να το παρακολουθήσουμε. Ξεπεράστηκε δυο μέρες μετά, που γυρίσαμε στο σπίτι», τόνισε ο Μάνος Δασκαλάκης.

«Η Ρούλα Πισπιρίγκου μάς έδινε να καταλάβουμε πως ήταν άψογη ως μητέρα - Είχε εμμονική ζήλεια»


Όταν ο μάρτυρας ρωτήθηκε για το πώς ήταν η κατηγορούμενη ως μητέρα, τη χαρακτήρισε άψογη. «Αυτό που μας έδινε να καταλάβουμε ήταν πως ήταν άψογη. Τα παιδιά ήταν πάντα περιποιημένα, δεν είχαν ούτε έναν λεκέ πάνω τους, το σπίτι περιποιημένο. Η σχέση μας κανονική», είπε ο πατέρας των κοριτσιών και αναφέρθηκε σε μια εξωσυζυγική του σχέση.

«Το 2018 έκανα μια επιπολαιότητα, ξεκίνησα μια σχέση, γνώρισα μια κοπέλα και ενθουσιάστηκα. Το έμαθε, ήταν σε πολύ ήρεμη κατάσταση. Μου έλεγε από την αρχή της σχέσης μας ότι επειδή ήμουν μικρός θα έκανα επιπολαιότητες. Μιλήσαμε στο τηλέφωνο, της είπα ότι εγώ στη θέση της δεν θα το συγχωρούσα και πως, αν γυρίσω σπίτι, θα ήθελα να μη χαλάσει η οικογένεια. Δεν υπήρξε άλλη αντίδραση. Πολλές φορές ερχόταν όμως το θέμα στην επιφάνεια σε στιγμές ζήλειας. Π.χ., όταν έβγαινα με φίλους μου έλεγε να μην έχουμε πάλι τα ίδια.

Τότε το έβλεπα έτσι. Τώρα, που τα σκέφτηκα αλλιώς και έχει γίνει και η άλλη δίκη, καταλαβαίνω πως ήταν εμμονική ζήλεια», είπε καταθέτοντας ο μάρτυρας.

«5-6 φορές στα 9 χρόνια φτάναμε στο "χωρίζουμε"»

Πάντως, ο Μάνος Δασκαλάκης ισχυρίστηκε, απαντώντας σε ερωτήσεις τις προέδρου, πως η σχέση του ζευγαριού ήταν γεμάτη αντιθέσεις. «Ήμασταν πολύ έντονοι και οξύθυμοι χαρακτήρες, στους τσακωμούς το τερματίζαμε, φτάναμε λεκτικά στο χωρισμό για ασήμαντες αφορμές. Τώρα τα χαρακτηρίζω παιδιαρίσματα. 5-6 φορές στα 9 χρόνια φτάναμε στο «χωρίζουμε»», περιέγραψε ο Μάνος Δασκαλάκης, κάνοντας λόγο για μια έντονη διαμάχη ανάμεσα στο ζευγάρι που κατέληγε σε ένωση.

Όπως τόνισε, το θέμα του χωρισμού τέθηκε σοβαρά μόνο μετά την Ίριδα. «Τη σχέση μας με τα παιδιά σαν γονείς πάρα πολύ καλή, στο μεταξύ μας υπήρχε μια μόνιμη έντονη διαμάχη που κατέληγε στην ένωση. Σοβαρά να χωρίσουμε τέθηκε μόνο μετά την Ίριδα. Φτάσαμε στον χωρισμό δύο φορές, τον Γενάρη του '22 και η άλλη το '19-'20, δεν θυμάμαι ακριβώς το λόγο», είπε ο μάρτυρας.

Δασκαλάκης για ασθένεια Μαλένας: Όλα άρχισαν με ένα καρούμπαλο, κλαίγαμε και οι δύο

Σχετικά με την ασθένεια της μικρής Μαλένας, περιέγραψε πως όλα άρχισαν με ένα καρούμπαλο και τελικά κατέληξαν στη διάγνωση της λευχαιμίας, περιγράφοντας: «Τον Μάρτιο του '19 βλέπουμε ένα καρουμπαλάκι, ένα πρήξιμο και νομίσαμε ότι κάτι την τσίμπησε στον ύπνο. Ενημερώσαμε τη γιατρό, μας έδωσε μια αγωγή για 10 μέρες, αλλά δεν έφευγε το πρήξιμο. Μετά μας έγραψε εξετάσεις και για καρκινικούς δείκτες. Πήγαμε στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, το παιδί πέρασε από όλες τις εξετάσεις. Φάνηκαν κάτι όζοι και πήγαμε στο Ελπίς για λήψη μυελού. Μας ανακοίνωσαν ότι το παιδί έχει λευχαιμία. Εκείνη τη στιγμή καταρρέεις, κλαίγαμε και οι δύο».

Ο Μάνος Δασκαλάκης είπε για ένα επεισόδιο της Μαλένας κατά τη διάρκεια εξέτασης.«Μετά από αυτό τις επόμενες ημέρες άρχισε να έχει περίεργα ξεσπάσματα, π.χ. να πετάει τα παζλ και μετά ζητούσε συγγνώμη, είχε επίγνωση του τι έκανε. Ο ψυχολόγος δεν μας είπε κάτι», περιέγραψε ο Μάνος Δασκαλάκης. «Κάναμε μια φορτισμένη κουβέντα, να φύγω, να πάω σπίτι να ξυριστώ. Δεν έπρεπε να υπάρχουν μικρόβια μας είχαν πει οι γιατροί. Δεν θυμάμαι τι ώρα έφυγα, αλλά θυμάμαι με ακρίβεια τι ώρα με πήρε να μου πει για το παιδί. Είχε προηγηθεί μια συζήτηση πριν από λίγες ημέρες να γυρίσω στην Πάτρα, να δουλέψω, να είμαι κοντά στην Τζωρτζίνα και να ανεβαίνω ΣΚ στην Αθήνα. Ήταν αρνητική. Είπε ότι μπορώ να πάρω ταμείο ανεργίας για έναν χρόνο και να ερχόμασταν Αθήνα. Η συζήτηση έγινε σε ήρεμο κλίμα και πάντα σε όλες τις διαφωνίες προτεραιότητα ήταν τα παιδιά μας», υποστήριξε ο μάρτυρας.

Ο θάνατος της Μαλένας

Ο Μάνος Δασκαλάκης περιέγραψε τις δραματικές στιγμές που πληροφορήθηκε τον θάνατο της μικρής. Όπως είπε, εκείνη είχε πάει στο σπίτι της θείας του στο Ολυμπιακό Χωριό, του τηλεφώνησε η Ρούλα Πισπιρίγκου και του είπε ότι κάτι έπαθε το κορίτσι. «Το σηκώνω και μου λέει "το παιδί έμεινε, έχω φωνάξει τους γιατρούς". Ήταν ταραγμένη, έτρεμε η φωνή της. Μπαίνω στο αμάξι ανάβω τα αλάρμ και πήγα αμέσως στο νοσοκομείο.

Στη διαδρομή την πήρα δύο-τρία τηλέφωνα. Μου είπε "δεν ξέρω τι έγινε, είναι μέσα οι γιατροί". Παρακαλούσα τον Θεό να είναι το παιδί καλά. «Μου έλεγε ότι δεν λειτουργούν τα μηχανήματα και πως τα αλλάζουν οι γιατροί», στο άλλο τηλεφώνημα ότι του κάνουν ΚΑΡΠΑ. Φτάνω στο νοσοκομείο, τη βλέπω, ήταν σοκαρισμένη. Μου είπε, "είναι οι γιατροί μέσα". Βγαίνει ο κ.Τζιούβας, μας δίνει να καταλάβουμε ότι το παιδί δεν επανέρχεται, του λέω να μπει μέσα και να ξαναπροσπαθήσει.Εγώ άρχισα να φωνάζω, δεν θυμάμαι τον λόγο», περιέγραψε ο Μάνος Δασκαλάκης.

«Είχε έντονη αντίδραση η κυρία κατηγορούμενη, λέει "όχι δε θα μου χαρακώσετε το παιδί". Είχα κι άλλους γύρω μου. Της απάντησαν ότι το παιδί θα είναι μια χαρά», είπε επίσης ο Μάνος Δασκαλάκης και περιέγραψε τις τελευταίες στιγμές της Μαλένας όπως του τις αφηγήθηκε η Ρούλα Πισπιρίγκου: «Μου είπε "άκουσα το παιδί να βγάζει μια κραυγή, ένα "ααα", τινάχτηκε και έπεσε πίσω στο κρεβάτι και αμέσως έτρεξα να ειδοποιήσω τους γιατρούς". Μου είπε ότι έτρεξε στο γραφείο των νοσηλευτών, δεν τις βρήκε, πήγε σε ένα άλλο γραφείο και, όταν γύρισαν στο δωμάτιο, είδε μια νοσηλεύτρια να κοιτά το παιδί και της είπε "ενεργοποιήσου, τι κοιτάς;" και πως μετά ήρθαν οι γιατροί και χαλούσαν τα οξύμετρα».

Θάνατος Ίριδας - «Η Ρούλα δεν ήταν όπως ήταν στη Μαλένα»

Ο πατέρας των κοριτσιών αναφέρθηκε και στη γέννηση της Ίριδας, παρά τα προβλήματα στη σχέση του ζευγαριού και στη συνέχεια περιέγραψε πως έμαθε για το παιδί από ένα τηλεφώνημα της αδελφής της κατηγορούμενης.

«Μου λέει ότι η μπέμπα δεν αναπνέει. Τρέχω με το αυτοκίνητο, μπαίνω στο σπίτι, βλέπω την Τζωρτζίνα, τη Δήμητρα και βλέπω την κατηγορουμένη να κάνει ΚΑΡΠΑ στο παιδί. Σάστισα, έπεσα στα γόνατα και δεν ήξερα τι να κάνω. Της έπιασα το χεράκι της και το ποδαράκι της, το οποίο ήταν παγωμένο. Ρώτησα αν ειδοποίησαν ασθενοφόρο, μου είπαν ναι. Η κατηγορούμενη έλεγε "όχι, Θεέ μου, μην το κάνεις αυτό"...», είπε ο μάρτυρας στην κατάθεσή του.


«Δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι το παιδί μου έφευγε από τη ζωή. Εγώ ήμουν σοκαρισμένος, αυτή με γουρλωμένα μάτια, όχι όπως ήταν στη Μαλένα, που έκλαιγε και ωρυόταν. Δεν μπορώ να πιστέψω τι έζησα με αυτή τη γυναίκα. Κάθισε από πάνω από το παιδί, έκλαιγε, όχι όπως στη Μαλένα, έκανε πως λιποθύμησε, λύγισε τα πόδια της, μας παίρνουν οι γιατροί, μας πάνε στο διπλανό δωμάτιο. Ήταν στην ίδια κατάσταση, έδειχνε σοκαρισμένη, αλλά ούτε ότι σπαράζει. Εγώ από όσα θυμάμαι δεν σταμάτησα να κλαίω, μου έλεγε "σταμάτα μην πάθεις τίποτα". Ήρθαν αστυνομικοί, μας είπαν ότι θα κάνουν αυτοψία χώρου και να μην πειράξουμε τίποτα, γιατί έτσι προβλέπεται», τόνισε ο Μάνος Δασκαλάκης σχετικά με όσα έγιναν στη συνέχεια στο νοσοκομείο.

Στη συνέχεια ο μάρτυρας περιέγραψε τι του είπε η Δήμητρα Πισπιρίγκου, τονίζοντας: «Μου είπε η αδελφή της ότι πήγε να πάρει αγκαλιά το παιδί για να το ταΐσουν φρουτόκρεμα και πως το παιδί "λύθηκε" στην αγκαλιά της. Στο σπίτι η κατηγορούμενη σπάραξε στην κούνια, δεν έκλαψε απλά.

Τότε είδα το πανάκι της μικρής, μου έκανε εντύπωση γιατί είχε κάποιες κηλίδες, ήταν χωμένο στην άκρη ανάμεσα στο στρώμα και στα κάγκελα στο ύψος του χεριού της μπέμπας δεξιά. Το παίρνω, το μυρίζω, ήταν κολλώδες και υγρό. Αναρωτήθηκα τι έγινε, κοίταξα το φορμάκι και τα σεντόνια. "Αίμα είναι;", ρώτησα. Είπα στη Δήμητρα να το πάει στο τμήμα, όπου θα έδινε κατάθεση. Αυτό το πανάκι ήταν από εκείνα που είχε το παιδί για να κοιμάται».

Η δίκη συνεχίζεται στις 22 Μαρτίου.