Εδώ και μήνες στη γειτονική Τουρκία, μετά και το ανεπανάληπτο μπαράζ σεισμικών δονήσεων που προκάλεσε το θάνατο 54.000 ανθρώπων στα ανατολικά της χώρας τον Φεβρουάριο του 2023, παρακολουθούν με αγωνία το ρήγμα της Ανατολίας.


Ανησυχία σε Τουρκία και Ελλάδα για τον σεισμό στα Δαρδανέλια

Είναι ένα ακόμη μεγάλο ρήγμα, το οποίο έχει σιγήσει εδώ και πάνω από 300 χρόνια. Ένα ρήγμα το οποίο δύναται να δώσει δονήσεις εντάσεως άνω των 7,5 Ρίχτερ και ως εκ τούτου άπαντες βρίσκονται σε επιφυλακή. Ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ στα Δαρδανέλια το βράδυ της Δευτέρας μπορεί να απέχει περί τα 150 με 200 χιλιόμετρα από το επίμαχο ρήγμα, ωστόσο κανείς στη γειτονική χώρα δεν εφησυχάζει. Αντίστοιχη είναι η τάση και στην Ελλάδα, καθώς το εν λόγω ρήγμα δεν αποκλείεται να επηρεάσει και τον ελλαδικό χώρο.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czm0li6prczd)


Σεισμολόγοι: «Κάθε σεισμός είναι προάγγελος του μεγάλου σεισμού»

«Η περιοχή μάς ανησυχεί. Ένας σεισμός που θα είναι μεγαλύτερος των 7 Ρίχτερ, νότια του Μαρμαρά ή στο ρήγμα της Ανατολίας, θα είναι ένας σεισμός που θα επηρεάσει όλη την περιοχή, την Κωνσταντινούπολη, την Προύσα, τα Δαρδανέλια κτλ» είπε ο σεισμολόγος Σουλεϊμάν Παμπάλ.

Ένας άλλος σεισμολόγος, ο Χουσεΐν Οζτούρκ προειδοποίησε από την πλευρά του: «Από εδώ και πέρα κάθε σεισμός είναι προάγγελος του μεγάλου σεισμού που περιμένουμε στην Κωνσταντινούπολη. Αυτοί οι μικροί σεισμοί σπάνε σιγά σιγά τα ρήγματα και οδηγούν σε μεγάλους σεισμούς. Σαν να είναι μια προετοιμασία. Ανοίγει το μεγάλο ρήγμα που θα προκληθεί. Αυτοί οι σεισμοί είναι τα σημάδια του μεγάλου σεισμού».

Αθανάσιος Γκανάς: Κάποια στιγμή το ρήγμα της Ανατολίας θα δώσει σεισμό και θα δημιουργήσει και τσουνάμι

Από την πλευρά του, πάντως, πολύ πιο μετριοπαθής εμφανίστηκε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθανάσιος Γκανάς. Παραδέχτηκε σαφώς πως ολόκληρη η κοινότητα των σεισμολόγων αναμένει το μεγάλο σεισμό από το ρήγμα της Ανατολίας, ωστόσο, υπογράμμισε πως ο πρόσφατος σεισμός στα Δαρδανέλια είναι εξαιρετικά δύσκολο να επηρεάσει το εν λόγω ρήγμα.

«Το ρήγμα περνάει υποθαλάσσια ακριβώς κάτω από τα Πριγκιποννήσια νότια και φτάνει μέχρι τον Μαρμαρά. Εκεί το κομμάτι του ρήγματος, που δεν έσπασε το 1999, και το ξέρουμε ποιο είναι αυτό, αν σπάσει τώρα, θα δώσει σεισμό 7,5 Ρίχτερ. Και είναι ώριμο να σπάσει. Με βάση τα μοντέλα που έχουμε εμείς, εκεί έχει να δώσει σεισμό 400 χρόνια και κάποια στιγμή σύντομα θα γίνει αυτό και θα δημιουργήσει και τσουνάμι» σημείωσε, μεταξύ άλλων.