Μεγάλες δυσκολίες φαίνεται ότι συναντούν αρκετοί πολίτες στη χώρα μας στην προσπάθειά τους να προμηθευτούν τα φάρμακά τους.

Μάλιστα, από το γεγονός ότι είναι αισθητά τα ποσοστά εκείνων οι οποίοι δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην προμήθεια των σκευασμάτων τεκμαίρεται πως αυτές οι δυσκολίες αφορούν επίσης ικανή γκάμα φαρμάκων σε πολλές κατηγορίες.

*Διαβάστε εδώ: Απόστολος Βαλτάς στο parapolitika.gr: Προτείνουμε εφαρμογή που θα δείχνει την επάρκεια στην αγορά φαρμάκων


Τα αποτελέσματα της έρευνας για τα φάρμακα

Αυτό προκύπτει από τη νέα έρευνα της διαΝΕΟσις, την οποία διενήργησε η εταιρεία Prorata, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ερωτώμενων πανελλαδικά, για λογαριασμό της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης GIVMED.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 6-13 Δεκεμβρίου 2023 με την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Πολιτικής Υγείας.

Τα αποτελέσματά της δόθηκαν σήμερα, Σάββατο 9 Μαρτίου, στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τα αποκαλυπτικά ευρήματα της εν λόγω έρευνας, το 15,6% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι συναντά δυσκολίες στην προμήθεια των φαρμάκων του, ενώ από αυτούς το 88,3% δηλώνει ότι δυσκολεύεται να βρει το φάρμακό του, το 12,6% δυσκολεύεται στην πρόσβασή του στη συνταγογράφηση και το 11,1% δηλώνει αδυναμία να καταβάλει την οικονομική συμμετοχή του για την προμήθεια των φαρμάκων του - σε ερώτηση με πολλαπλές απαντήσεις…

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι από τους πολίτες που δηλώνουν ότι συναντούν δυσκολίες στην προμήθεια των φαρμάκων τους το 97,2% αναφέρει ότι απευθύνεται σε ιδιωτικό φαρμακείο της γειτονιάς και το 7% σε φαρμακείο του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα, το 56,2% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι γνωρίζει «πολύ καλά» ποια φάρμακα διατηρεί αποθηκευμένα στο σπίτι, με το 30,7% να δηλώνει ότι γνωρίζει «αρκετά καλά», ενώ το 29,4% δηλώνει ότι ελέγχει μία φορά τον μήνα τα φάρμακα που διατηρεί αποθηκευμένα στο σπίτι.

Όμως, υψηλό ποσοστό είναι το 8,5% των ερωτηθέντων το οποίο δηλώνει ότι δεν ελέγχει ποτέ ποια φάρμακα έχει στο σπίτι. Εξάλλου, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων φαίνεται ότι εφαρμόζει κακές πρακτικές για τη φύλαξη των φαρμάκων στο σπίτι, καθώς το 82,4% από αυτούς δηλώνει πως τα φυλάσσει σε σημεία του σπιτιού στα οποία έχουν εύκολη πρόσβαση ηλικιωμένοι ή/και παιδιά.

Η ίδια έρευνα δείχνει ότι το οικονομικό κόστος των υπηρεσιών Υγείας αποτελεί, πράγματι, ένα σημαντικό ζήτημα για ένα αξιοσημείωτο τμήμα του πληθυσμού της χώρας μας. Έτσι, το 88% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έκανε χρήση υπηρεσιών Υγείας κατά τον τελευταίο χρόνο.

Όμως, ένα υψηλό ποσοστό, της τάξης του 22% από αυτούς, δηλώνει ότι κατά τον τελευταίο χρόνο υπήρξαν κάποιες φορές που δεν έκανε χρήση υπηρεσιών Υγείας που χρειαζόταν λόγω του οικονομικού κόστους. Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τη σχετική ανάλυση του προέδρου του Ινστιτούτου Πολιτικής Υγείας, καθηγητή Πολιτικής της Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κυριάκου Σουλιώτη, εκείνοι οι οποίοι έχουν διαγνωστεί με χρόνιο πρόβλημα υγείας είναι κατά 48% πιο πιθανό να μην μπορούν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών Υγείας εξαιτίας του οικονομικού κόστους. Μάλιστα, οι γυναίκες έχουν κατά 43% μεγαλύτερη πιθανότητα σε σύγκριση με τους άνδρες να δηλώσουν το ίδιο.