Πριν από λίγες ηµέρες τελέστηκε ο πρώτος πολιτικός γάµος δύο ανδρών στη Νέα Σµύρνη, του Σταύρου Γαβριλιάδη και του ∆ηµήτρη Ελευσινιώτη, αµέσως µετά την ψήφιση του νοµοσχεδίου για την ισότητα στο γάµο των οµόφυλων ζευγαριών.

Ο αντιδήµαρχος Νέας Σµύρνης Κώστας Αναγνωστόπουλος και η αντιδήµαρχος Περιβάλλοντος και Ανθεκτικότητας Πόλης στην Κλιµατική Αλλαγή, Νόρα Γαλανοπούλου, που τέλεσαν τον πρώτο αυτόν γάµο, µιλούν στο «Secret» και µοιράζονται µαζί µας τις όµορφες στιγµές του ζευγαριού, αλλά και τις λεπτοµέρειες του γάµου.

htfrfdfd
rggrrg


Πήρατε µέρος στην τέλεση του πρώτου γάµου οµόφυλου ζευγαριού µετά την ψήφιση του σχετικού νοµοσχεδίου. Πείτε µας για αυτή την «πρώτη φορά».

Ν.Γ.: Οντως, το προηγούµενο Σάββατο, µετά την ψήφιση του νόµου, έγινε στον ∆ήµο Νέας Σµύρνης ο πρώτος γάµος ατόµων του ίδιου φύλου. Από πλευράς µας τελέσαµε τον γάµο τηρώντας όλες τις διαδικασίες που επιβάλλει και ορίζει ο νόµος, µε σεβασµό, αξιοπρέπεια και χαρά για το γεγονός ότι οι συµπολίτες µας επέλεξαν να γίνει ο γάµος τους στον δήµο µας και ήταν οι πρώτοι στην Ελλάδα που τόλµησαν να σπάσουν το φράγµα της σιωπής...

Κ.Α.: Οι πολιτικοί γάµοι τελούνται στην αίθουσα του ∆ηµοτικού Συµβουλίου. Πρώτα ήρθαν οι καλεσµένοι, οι συγγενείς και οι µάρτυρες, όπως συνηθίζεται, και µετά υποδεχτήκαµε το ζευγάρι µε τα παιδιά του. Μετά περάσαµε στον κύριο χώρο της αίθουσας, πήραµε όλοι τις θέσεις µας και ξεκινήσαµε την τελετή.

Περιγράψτε µας πώς ήταν ο γάµος.

Ν.Γ.: Ο γάµος ήταν απλός, όπως τόσοι άλλοι γάµοι ετερόφυλων ζευγαριών που έχουν γίνει στον δήµο µας. Η όποια φυσιολογική αµηχανία υπήρχε εξαφανίστηκε από την αγάπη και τον σεβασµό των καλεσµένων φίλων και αγαπηµένων που παρευρέθηκαν στον γάµο. Γνωστοί και επώνυµοι φίλοι Νεοσµυρνιώτες πλαισίωσαν τους δύο συµπολίτες µας, γνωστούς και αναγνωρισµένους επιστήµονες, που εργάζονται στην πόλη µας.

Κ.Α.: Η τελετή εξελίχθηκε όπως κάθε άλλος πολιτικός γάµος. Καλωσορίσαµε το ζευγάρι, τους εξηγήσαµε τη διαδικασία και τυχόν απορίες, αναγνώστηκε ο όρκος και µετά περάσαµε στις υπογραφές -που είναι αρκετές-, ώστε πλέον η σύνδεση των δύο ανθρώπων να είναι επίσηµη. Οπως και σε κάθε άλλον γάµο, όταν ολοκληρώνεται η διαδικασία, το άγχος δίνει τη θέση του στην ανακούφιση και την ευφορία τόσο του ζευγαριού όσο και των καλεσµένων, αλλά και των υπηρεσιακών παραγόντων που έχουν επιφορτιστεί µε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ακολούθησε χαλαρή κουβέντα µεταξύ των παρευρισκοµένων και η λήψη φωτογραφιών.

Υπήρχε συγκίνηση;

Ν.Γ.: Ναι, υπήρξε και συγκίνηση και χαρά και ενθουσιασµός, αλλά τίποτα το κραυγαλέο. Ολα στο πλαίσιο του µέτρου και της σεµνότητας. Το γεγονός ότι ο νόµος επιτρέπει τον γάµο µεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου από µόνο του είναι πρωτοποριακό για τη χώρα µας και βγάζει στο φως και στην πραγµατικότητα ήδη υπάρχουσες συµβιωτικές σχέσεις, αποδίδοντας δικαιώµατα και ισονοµία. Επιπλέον, όταν υπάρχουν παιδιά, όπως και στη συγκεκριµένη οικογένεια, ο νόµος ήρθε να καλύψει το νοµικό κενό. Πράγµατι, η ύπαρξη των υπέροχων αυτών παιδιών έδωσε µια νότα χαράς, αισιοδοξίας και ελπίδας ότι υπάρχει αγάπη, µεγάλη φροντίδα και στοργή. Συγκινητικό που τα παιδιά αυτά θα έχουν όνοµα και δικαιώµατα. ∆εν επιτρέπεται να γυρνάει η Πολιτεία την πλάτη σε κανέναν.

Κ.Α.: Προφανώς και υπήρξε συγκίνηση και χαρά, λόγω του γεγονότος ότι µια µακροχρόνια σχέση αποκτά επιτέλους νοµική υπόσταση έναντι του κράτους. Και θεωρώ ότι υπήρχε και ικανοποίηση από πλευράς του ζευγαριού για το γεγονός ότι µε τον τρόπο αυτόν λύνονται και πολλά πρακτικά και νοµικά ζητήµατα, τα οποία αφορούν τόσο τους ίδιους όσο και τα παιδιά τους.

Στολισµός; Το ζευγάρι πώς ήταν ντυµένο; Οι βέρες;

Ν.Γ.: ∆εν υπήρξε κανένας ιδιαίτερος στολισµός και το ντύσιµο όλων ήταν κοµψό και µε αισθητική µέτρου και λιτότητας. Υπήρξαν και βέρες, ναι, που µε συγκίνηση αντάλλαξαν χέρια µε τον συµβολισµό τους.

Κ.Α.: Οπως είθισται, στο τέλος της διαδικασίας ανταλλάχθηκαν οι βέρες και δόθηκαν ευχές. Υπήρξε κάποιο ευτράπελο; Κ.Α.: Οχι, δεν υπήρξε κανένα ευτράπελο. Υπήρξαν κάποιες περιορισµένης εµβέλειας αντιδράσεις όταν ανακοινώθηκε ο γάµος και γι’ αυτό είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα µέτρα. Είχαµε τη συνδροµή και την άριστη συνεργασία της Ελληνικής Αστυνοµίας, που µε την πολύ διακριτική παρουσία της θα διασφάλιζε ότι όλα θα γίνονταν όπως πρέπει. Τελικά, όλα κύλησαν απολύτως ειρηνικά και οµαλά, χωρίς να διαταραχθεί καθόλου η λειτουργία της πολυσύχναστης πλατείας µας, που, όπως φαντάζεστε, ήταν κατάµεστη Σάββατο µεσηµέρι από παιδιά και ενήλικες.

resdsdsds