Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρόταση της εισαγγελέως του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία ο κατηγορούμενος για την υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό, Ηλίας Μίχος, να αθωωθεί για 3 από τις 7 κατηγορίες που τον «βαραίνουν» και ειδικότερα γι' αυτές του βιασμού λόγω αμφιβολιών, της μαστροπείας σε οίκους ανοχής και της μαστροπείας μέσω εξαναγκασμού με αποκόμιση πορνικών εσόδων, για τον οποίο φέρεται να ανέφερε πως διευκόλυνε το κορίτσι, πλην όμως δεν αποδείχθηκε ότι είχε κέρδος από αυτό.

Αντίθετα, η εισαγγελέας ζήτησε να κριθεί ένοχος για διακεκριμένη κατάχρηση ανηλίκου που δεν συμπλήρωσε 14 έτη από πρόσωπο που του το είχαν εμπιστευτεί, οπλοκατοχή (για δύο όπλα), κατοχή πορνογραφικού υλικού με ανήλικο χωρίς να έχει συμπληρώσει τα 12 έτη, αλλά χωρίς εξαναγκασμό και κερδοσκοπία και επιπλέον διευκόλυνση της ανήλικης να εκδίδεται.

Σύμφωνα και με την κεκλεισμένων των θυρών αγόρευσή της, η εισαγγελέας θεωρεί πως η επίσης κατηγορουμένη μητέρα του κοριτσιού ήταν αυτή που αποκόμισε κέρδη από την εκπόρνευση της κόρης της και όχι ο Μίχος, για τον οποίο φέρεται να ανέφερε πως διευκόλυνε το κορίτσι, πλην όμως δεν αποδείχθηκε ότι είχε κέρδος από αυτό.

Κατά συνέπεια, όπως σημειώνεται από εισαγγελικές πηγές, δεν ευσταθούσε νομικώς ότι ο 56χρονος μπορούσε να κατηγορηθεί για μαστροπεία, αφού δεν αποδείχθηκε ότι έπαιρνε χρήματα από αυτήν την πράξη.

Επιπλέον, με νομικούς όρους, ο βιασμός προϋποθέτει συγκεκριμένα κριτήρια και η διακεκριμένη κατάχρηση σε ανήλικο κάποια άλλα, με συνέπεια και να προταθεί η αθώωσή του και για την κατηγορία του βιασμού.

Επισημαίνεται, πάντως, ότι οι κατηγορίες που πρότεινε ο εισαγγελέας να εφαρμοστούν σε βάρος του Ηλία Μίχου για την υπόθεση του Κολωνού επισύρουν βαριές ποινές, ακόμα και 15-20 έτη κάθειρξης.

Κολωνός: Πρόταση ενοχής της μητέρας της 12χρονης - Οργή για την πρόταση απαλλαγής Μίχου 


Υπενθυμίζεται πως η εισαγγελέας εισηγήθηκε να κριθεί ένοχη η μητέρα της 12χρονης από τον Κολωνό για διακεκριμένη περίπτωση πορνογραφίας, καθώς φέρεται να έχει διανείμει υλικό της ανήλικης σε συγκατηγορούμενούς της και της διακεκριμένης περίπτωσης μαστροπείας με την επιβαρυντική περίσταση ότι η ίδια είναι πρόσωπο που έχει την επιμέλεια και τη φροντίδα της ανήλικης.

Σημειώνεται πως η εξέλιξη αυτή σε σχέση με τον Ηλία Μίχο έχει προκαλέσει κύμα οργής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παράλληλα, συλλογικότητες έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον σταθμό του μετρό στα Σεπόλια: πέταξαν τρικάκια και δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στο 12χρονο παιδί.  Ωστόσο, μικροεπεισόδια σημειώθηκαν στη διάρκεια της συγκέντρωσης μεταξύ ΜΑΤ και διαδηλωτών, όταν στη συμβολή των οδών  Ξανθίππης και Δράμας κάποιοι από τους συγκεντρωμένους πέταξαν αντικείμενα σε διμοιρία και έσπασαν υαλοπίνακα σε ένα σουβλατζίδικο. Η Αστυνομία απάντησε με χημικά και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Το επεισόδιο έληξε εκεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την κεκλεισμένων των θυρών δίκη, η εισαγγελέας φέρεται να πρότεινε την ενοχή του Ηλία Μίχου για διακεκριμένη κατάχρηση ανηλίκου που δεν συμπλήρωσε τα 14 έτη από πρόσωπο που του το είχαν εμπιστευτεί, για διευκόλυνση της ανήλικης να εκδίδεται και για κατοχή πορνογραφικού υλικού με ανήλικο κάτω των 12 ετών, αλλά χωρίς εξαναγκασμό και κερδοσκοπία, όπως και για οπλοκατοχή.

 «Η Εισαγγελία σήμερα νομιμοποίησε εμμέσως την παιδοφιλία, αφού δεν βρήκε βιασμό της 12χρονης από τον Μίχο, άρα δέχεται προφανώς την κατάθεσή του ότι την "ερωτεύτηκε" και το βρίσκει και νόμιμο… Διότι τις σεξουαλικές επαφές με τη #12χρονη ουδείς αμφισβητεί. Μιλάμε για απόλυτο εμετό», έγραψε χρήστης του Χ.

 «Εγώ λέω πως για όλα φταίει το παιδί. Να μπει στη φυλακή παρέα με τη μαμά του», έγραψε ένας άλλος χρήστης.

Αρκετοί χρήστες εξέφρασαν τη δυσφορία τους αλλά και τις επιφυλάξεις τους για τον τρόπο που λειτουργεί η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα.