Εξόργισε αλλά και δίχασε την κοινή γνώµη η πρόταση της εισαγγελέως του Μικτού Ορκωτού ∆ικαστηρίου, που ζήτησε να κηρυχθεί αθώος ο Ηλίας Μίχος για τις κατηγορίες του βιασµού και της µαστροπείας του 12χρονου κοριτσιού από τον Κολωνό.

Ο άνθρωπος που είχε χαρακτηριστεί ως ο βασικός κατηγορούµενος στην αδιανόητη υπόθεση, µετά την εισαγγελική πρόταση της Μαρίας Ελένης Νικολού, υποβιβάστηκε σε δευτερεύον πρόσωπο που διευκόλυνε άνευ αµοιβής την εκπόρνευση της ανήλικης, ενώ ο κατ’ επανάληψη -σύµφωνα µε το κατηγορητήριο- βιασµός της µετατράπηκε σε διακεκριµένη κατάχρηση ανηλίκου που δεν συµπλήρωσε τα 14 έτη. Πάντως, το σκεπτικό της εισαγγελικής πρότασης, που δεν είναι δεσµευτική για το δικαστήριο, δεν έχει γίνει γνωστό, καθώς η δίκη µε τους 26 κατηγορούµενους γίνεται κεκλεισµένων των θυρών, ενώ σήµερα θα ξεκινήσουν οι αγορεύσεις των δικηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, παρά τη σαφή µαρτυρία του ανήλικου κοριτσιού ότι ο Ηλίας Μίχος το είχε βιάσει επανειληµµένως στο υπόγειο του καταστήµατός του και ήταν εκείνος που το οδηγούσε στα ερωτικά ραντεβού, και οι 22 «πελάτες»-συγκατηγορούµενοι του 55χρονου αρνήθηκαν ότι εκείνος τους είχε φέρει σε επαφή µε το κοριτσάκι, βάζοντας στο κάδρο πρόσωπο της οικογένειας της ανήλικης. Υπενθυµίζεται ότι η εισαγγελέας ζήτησε ο 55χρονος Μίχος να κηρυχθεί ένοχος για διακεκριµένη κατάχρηση ανηλίκου που δεν συµπλήρωσε τα 14 έτη, για κατοχή πορνογραφικού υλικού µε ανήλικο κάτω των 12 ετών χωρίς εξαναγκασµό και κερδοσκοπία, για διευκόλυνση της ανήλικης να εκδίδεται, καθώς και για οπλοκατοχή.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cztome9qkofl)

«Δεν είναι πορνοστάρ»

«Η πρόταση της εισαγγελέως δεν θα γίνει δεκτή από το δικαστήριο», εκτίµησε η δικηγόρος της ανήλικης, Ασπασία Ταραχοπούλου. Η ίδια απάντησε σε έντονο ύφος σε όσα είπε η Βάσω Πανταζή, συνήγορος κατηγορουµένων, η οποία υποστήριξε ότι το παιδί είχε επιλέξει «µία συγκεκριµένη στάση για να επιβιώσει», χαρακτηρίζοντας τη 12χρονη ως «εκδιδόµενη». «∆εν είναι πορνοστάρ αυτό το παιδί, είναι θύµα και θέλουµε τη δικαίωσή του», είπε. Ο Απόστολος Λύτρας, συνήγορος της µητέρας της 12χρονης, χαρακτήρισε την πρόταση προκλητική, ενώ τόνισε: «Το παιδί είπε πως ο συγκεκριµένος χρησιµοποίησε βία. Της έδειξε τα όπλα, την απείλησε για τη ζωή της, για τη ζωή της οικογένειάς της. Και όσον αφορά τη µαστροπεία, υπάρχει µήνυµα του βασικού κατηγορούµενου που λέει στην ανήλικη “φέρε µου τα µισά χρήµατα”. Και βγαίνει η εισαγγελέας και λέει “αυτό ήταν ένα αστείο που της είπε”».

Διαμαρτυρίες για την υπόθεση του Κολωνού

Σφοδρές παρέµειναν οι αντιδράσεις στα social media, ενώ εκατοντάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν χθες το απόγευµα στο κάλεσµα της «Επιτροπής Αλληλεγγύης στη 12χρονη από τον Κολωνό». Πλήθος κόσµου πραγµατοποίησε συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία διαµαρτυρίας στην πλατεία Συντάγµατος, αντιδρώντας τόσο στην πρόταση περί απαλλαγής του Μίχου για τις τρεις από τις επτά κατηγορίες όσο και στην εισαγγελική εισήγηση για πλήρη ενοχή της µητέρας της ανήλικης. Ανάλογη συγκέντρωση πραγµατοποιήθηκε χθες και στη Θεσσαλονίκη µε κεντρικά συνθήµατα «ούτε στον Κολωνό ούτε πουθενά, κάτω τα χέρια από τα παιδιά».