Μάθημα ιστορίας μέσω... ίντερνετ!
Μια τρισδιάστατη εφαρμογή για τα παιδιά που εξερευνούν την αρχαιότητα
Της Κέλλυς Φαναριώτη εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Εναν ξεχωριστό τρόπο να μυήσουν τα μικρά παιδιά στα ήθη, τα έθιμα, αλλά και τα παιχνίδια της αρχαιότητας βρήκε μια ομάδα ομογενών στο Βέλγιο. Με μια τρισδιάστατη εφαρμογή στον διαδικτυακό τόπο «Greektoys.org», κάθε μικρός εξερευνητής μπορεί να μεταφερθεί στον φανταστικό κόσμο της κλασικής αρχαιότητας και να ζήσει, έστω και εικονικά, μερικές στιγμές από το παρελθόν. Ιδιαίτερα δημοφιλή παιχνίδια της εποχής, όπως οι σβούρες, ζωντανεύουν στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και χαρίζουν στα παιδιά στιγμές χαλάρωσης και δημιουργίας, ενώ ολόκληρα μουσεία ανοίγουν τις πύλες τους και προσφέρουν έναν ολόκληρο θησαυρό γνώσης μέσα σε μόλις λίγα λεπτά. Οι δημιουργοί του «Greektoys», Σοφία και Φωτεινή Παυλάκη, μαζί με τον Λουή Σάντος, το έχουν φτιάξει με βάση τις αρχές του animation, σε συνδυασμό με την κατάλληλη μουσική υπόκρουση και τις απαραίτητες προτάσεις για εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.
ΑΜΦΙΠΟΛΗ
Οι Σοφία και Φωτεινή Παυλάκη και ο Λουής Σάντος, όμως, έκαναν ένα θαρραλέο βήμα παραπέρα από το «Greektoys» και δημιούργησαν και τη σειρά «Μικροί Αρχαιολόγοι», που, μεταξύ άλλων, δίνει στον επισκέπτη την ευκαιρία να πλοηγηθεί στον τάφο της Αμφίπολης, μέσα από ένα ολιγόλεπτο βίντεο. Ο χρήστης μπορεί να παρατηρήσει τις λεπτομέρειες των Σφιγγών, να θαυμάσει την ομορφιά των Καρυάτιδων και να κατανοήσει το μέγεθος του τύμβου, χρησιμοποιώντας τις λειτουργίες της μεγέθυνσης, της σμίκρυνσης και της περιστροφής. Τα αποτελέσματα, δε, αυτής της προσπάθειας ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακά, καθώς μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα η εφαρμογή στο Διαδίκτυο έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 500.000 επισκέψεις απ όλο τον κόσμο.
Οπως εξηγούν στα «Π» οι δημιουργοί της, η εφαρμογή εικονικής περιήγησης στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης έχει καθαρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα. «Οταν συλλάβαμε την ιδέα να δημιουργήσουμε το τρισδιάστατο μοντέλο, σκεφτήκαμε ότι θα ήταν ωραίο και χρήσιμο να χρησιμοποιηθεί ως εκπαιδευτικό μέσο από δασκάλους και γονείς. Οι μαθητές και τα παιδιά θα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την πορεία της ανασκαφής, να κατανοήσουν καλύτερα τη δομή του τύμβου, να παρατηρήσουν τις λεπτομέρειές του και να νιώσουν τη χαρά του μικρού αρχαιολόγου», δηλώνουν χαρακτηριστικά.
Η ανταπόκριση του κόσμου στο εγχείρημά τους ήταν άμεση και θερμή. Οπως επισημαίνουν, το project του 3D μοντέλου του τύμβου της Αμφίπολης έδωσε στο ευρύ κοινό τη δυνατότητα να μάθει για το συνολικό έργο τους. «Πλέον, η σελίδα μας δέχεται καθημερινά εκατοντάδες επισκέψεις και λαμβάνουμε ενθαρρυντικά μηνύματα και συμβουλές», μας λένε.
ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ
Το «Greektoys» βγήκε στον «αέρα» του Διαδικτύου πριν από περίπου έναν χρόνο, με στόχο την εκμάθηση από τους μικρούς εξερευνητές της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσω της τεχνολογίας. «Οταν πέρυσι κυκλοφόρησε το πρώτο επεισόδιο του Greektoys, με τίτλο H Σβούρα και θέμα τα διαφορετικά είδη του συγκεκριμένου παιχνιδιού που υπήρχαν στην αρχαία Ελλάδα, είδαμε ότι είχε ανταπόκριση από δασκάλους και γονείς, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν το επεισόδιο ως συμπληρωματικό εκπαιδευτικό υλικό για τα παιδιά. Αυτό μας γέμισε χαρά και μας έδωσε κίνητρο και έμπνευση να συνεχίζουμε το έργο. Πλέον, προσπαθούμε, όσο καλύτερα μπορούμε, να παράγουμε ποιοτικό υλικό, καθώς οι φίλοι που παρακολουθούν το Greektoys αυξάνονται συνεχώς», αναφέρουν οι τρεις ομογενείς.
Στο «Greektoys», πέρα από την αναπαράσταση του τύμβου Καστά, μπορεί κανείς να βρει παιδικές σειρές με ήρωες εμπνευσμένους από παιχνίδια της αρχαίας Ελλάδας, εκπαιδευτικό υλικό σχετικά με τον ελληνικό πολιτισμό, καθώς και προτεινόμενες δραστηριότητες για παιδιά, όπως επισκέψεις σε μουσεία ή παραπομπές σε άλλες ψηφιακές εφαρμογές που σχετίζονται με τον ελληνικό πολιτισμό.
ΣΧΕΔΙΑ
Στα άμεσα σχέδια της ομάδας περιλαμβάνεται η δημιουργία μιας σειράς τρισδιάστατων μοντέλων, που θα αποτελέσουν ένα εικονικό μουσείο με δείγματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Παράλληλα, το project της Αμφίπολης θα παραμείνει ενεργό. «Αυτή τη στιγμή, ετοιμάζουμε μια πλήρη περιγραφή του project, που περιλαμβάνει ιστορικό πλαίσιο, μεθοδολογία που χρησιμοποιήσαμε, συμπεράσματα και βιβλιογραφία, η οποία θα δημοσιευτεί στη σελίδα μας, για να είναι προσβάσιμη από όλο τον κόσμο», εξηγούν.
Τέχνη και επιστήμες
Οι δημιουργοί του «Greektoys» είναι καλλιτέχνες και επιστήμονες. O Λουής Σάντος κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στην Ιστορία της Τέχνης, από το τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εικαστικός καλλιτέχνης, σκηνοθέτης και σεναριογράφος, ασχολείται με το animation από το 2008 και έχει σκηνοθετήσει τις ταινίες «Σαπφώ», «Ονειροναύτες», «Εφιάλτης μετά τα Χριστούγεννα» και το «Greektoys: Η σβούρα».
Η Σοφία Παυλάκη έχει σπουδάσει Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και έχει μεταπτυχιακό στα Προηγμένα Συστήματα Πληροφορικής. Είναι παραγωγός ταινιών κινουμένων σχεδίων με την ομάδα «Μαγικός Φακός» και παράλληλα εργάζεται ως Software Test Leader.
Η Φωτεινή Παυλάκη είναι απόφοιτη του Χημικού των Αθηνών, με μεταπτυχιακά στη Βιοτεχνολογία στο Teesside University, UK. Από το 2008 είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Μαγικός Φακός». Είναι η υπεύθυνη για την εκτέλεση παραγωγής και επίσης έχει χαρίσει τη φωνή της σε προηγούμενα animation του «Μαγικού Φακού».