«Τα τηλεδικαστήρια συνέβαλαν στην απόφαση για την Ρούλα Πισπιρίγκου», τόνισε ο συνήγορος υπεράσπισής της, Αλέξης Κούγιας, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με τον Γιώργο Πιέρρο, με αφορμή την καταδικαστική απόφαση για την ανθρωποκτονία και την απόπειρα ανθρωποκτονίας της Τζορτζίνας. «Η ίδια δεν αποδέχεται τις κατηγορίες», πρόσθεσε ο κος Κούγιας, σημειώνοντας την έκπληξή του για την ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου. Δήλωσε, δε, σίγουρος πως η απόφαση θα ανατραπεί στο Εφετείο.

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Αλέξη Κούγια στα Παραπολιτικά 90,1:


Μεταξύ άλλων, ο συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου τόνισε:

Με αφορμή την αποφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση της κας Πισπιρίγκου

Α.ΚΟΥΓΙΑΣ: Δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό γιατί ήταν απόφαση δική μου και της κατηγορουμένης αν καταδικαστεί να μην ζητήσουμε την αναγνώριση κανενός ελαφρυντικού. Μας ήταν αδιάφορο αν καταδικαζόταν η κατηγορουμένη να τιμωρηθεί με μια μειωμένη ποινή. Η κατηγορουμένη δεν δέχεται ότι διέπραξε αυτό το έγκλημα, δεν δέχεται ότι αυτή αφαίρεσε την ζωή της Τζωρτζίνας και προσπάθησε να την αφαιρέσει και απέτυχε γιατί έχουμε δύο πράξεις κατ’ εξακολούθηση έχουμε όμως μια ποινή και αυτό είναι μια δυσκολία δικονομική στην υπόθεση αυτή.

Α.ΚΟΥΓΙΑΣ: Το δικαστήριο είχε να διαλέξει σαν υποδομή της αποφάσεώς του την άποψη ενός τοξικολόγου από τη Θεσσαλονίκη ο οποίος κατ’ επανάληψη εξετέθη στο δικαστήριο για τις ανεπαρκείς γνώσεις του και για την επιχειρηματολογία του αλλά ήταν η βάση της παραπομπής της κας κατηγορουμένης και από την άλλη πλευρά μιας σειράς επιστημόνων, τεσσάρων ιατροδικαστών και ενός παθολογοανατόμου οι οποίοι είχαν αντίθετη άποψη. Το δικαστήριο δέχτηκε την άποψη του συγκεκριμένου από τη Θεσσαλονίκη ο οποίος σε μεγάλη ηλικία έγινε τοξικολόγος. Ήταν μηχανικός , μετά έγινε γιατρός μετά έγινε ιατροδικαστής και ήταν ο μόνος ο οποίος επελέγη από τη Δικαιοσύνη τότε να γνωμοδοτήσει. Αυτή είναι η απόφαση του δικαστηρίου είμαστε υποχρεωμένοι να την σεβαστούμε αλίμονο εάν ένας δικηγόρος σαν και εμένα που έχει πενήντα χρόνια δικηγορίας θα αμφισβητήσει το κύρος της Δικαιοσύνης. Η Δικαιοσύνη απονέμεται στην Ελλάδα σε τρεις βαθμούς, υπάρχει και Εφετείο, υπάρχει και Άρειος Πάγος. Εδώ έχουμε μια πρώτη δικαστική απόφαση, την σεβόμαστε η κυρία Κατηγορουμένη αμέσως κατέθεσε το ένδικο μέσο της εφέσεως για την απόφαση αυτή και περιμένουμε την κρίση της Δικαιοσύνης για την επόμενη υπόθεση γιατί εδώ συνέβη το πρωτοφανές για την ίδια κατηγορουμένη, με τις ίδιες πράξεις να γίνουν δύο δικαστήρια. Το δεύτερο δικαστήριο βρίσκεται ακόμα στην αρχή του... Σε κάθε περίπτωση ήταν μια πρώτη απόφαση η οποία προσωπικά εμένα με εξέπληξε, με εξέπληξε επίσης ότι ήταν ομόφωνη. Να πω ότι μου έχει κάνει αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης η πρόεδρος επέτρεψε στις τρεις κυρίες που ήταν στο δικαστήριο αντί να προσέχουν τη διαδικασία να ανταλλάσσουν μηνύματα στο κινητό τους . Η μια μάλιστα και κατά τη διάρκεια της απαγγελίας της αποφάσεως είχε το κινητό της και αντάλλασσε μηνύματα. Δυστυχώς κρίθηκε και ο θεσμός των ενόρκων σε αυτή την υπόθεση που δυστυχώς θα πρέπει να μας προβληματίσει πάρα πολύ αν θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει λόγω του ότι τελευταία ειδικά με αυτή την λαϊκή κυριαρχία των τηλεδικαστηρίων έρχονται οι ένορκοι...

Κούγιας: «Είμαι απόλυτος, τα τηλεδικαστήρια συνέβαλαν στην απόφαση για την Ρούλα Πισπιρίγκου»


ΔΗΜ: Θεωρείτε ότι με ένα τρόπο συνέβαλαν τηλεδικαστήρια για την απόφαση αυτή του δικαστηρίου;

Α.ΚΟΥΓΙΑΣ: Είμαι απόλυτος, το ίδιο είχε γίνει και στην υπόθεση Λιγνάδη που είχε έξι κατηγορίες βιασμών στις τέσσερις απαλλάχθηκε ομόφωνα και στις δύο καταδικάστηκε με τις ψήφους των ενόρκων. Το ίδιο έγινε και στην υπόθεση του Κορκονέα που οι δικαστές είχαν διαφορετική άποψη και οι ένορκοι καταδίκασαν τον αστυνομικό. Τελευταία παρουσιάζονται τέτοια φαινόμενα, δεν γνωρίζω τι θα γίνει αν το υπουργείο Δικαιοσύνης και οι διάφορες επιτροπές που αλλάζουν τις διατάξεις της δικονομίας και των ποινικών κωδίκων αντιληφθούν τι συμβαίνει. Δυστυχώς δεν είμαστε στην εποχή που οι ένορκοι ήταν διαφορετικής προσωπικότητας, τώρα δυστυχώς το διαδίκτυο και η παντοδυναμία που υπάρχει μέσα από την τηλεόραση επηρεάζουν πάρα πολύ την κρίση των ενόρκων οι οποίοι δεν γνωρίζουν και νομικά και πολλές φορές είναι σαν να μιλάς φωνή βοώντως εν τη ερήμω.

Α.ΚΟΥΓΙΑΣ: Είμαι ο τελευταίος που θα αμφισβητήσει το κύρος της Δικαιοσύνης και την απόφαση, θα κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε με την έφεση την οποία καταθέσαμε και όπως πάντα κάνω στην άλλη υπόθεση θα διεκδικήσουμε και πάλι την αθωότητα της κατηγορουμένης. Εγώ είμαι κατηγορηματικά υπέρ της αθωότητας, όλη η δικογραφία που υπάρχει σε αυτή την υπόθεση έχει στοιχεία τέτοια που αν δεν υπήρχε αυτός ο θόρυβος και αυτή η προκατάληψη η οποία οδήγησε και τον υπουργό Δικαιοσύνης τότε να παρέμβει στην υπόθεση αυτή ανεπίτρεπτα. Πρώτη φορά έγινε τέτοια βάρβαρη παρέμβαση όπως έκανε ο Τσιάρας τότε που κάλεσε πειθαρχική απολογία τις ιατροδικαστές της κα Τσιόλα και Τσάκωνα που είχαν αποφανθεί υπέρ της αθωότητας της κατηγορουμένης στην άλλη υπόθεση όπου έχουμε πράγματι μια διαφορετική διαδικασία. Εκεί υπάρχουν δέκα ιατροδικαστές υπερ της κατηγορουμένης ... Αυτό που μπορώ να πω είναι σεβασμός στο κύρος της Δικαιοσύνης, σεβασμός στις δικαστικές αποφάσεις, η άποψη μου είναι ότι έχουμε πολύ δρόμο για την υπόθεση αυτή. Έχω δει κατ’ επανάληψη να ανατρέπονται πρωτοβάθμιες αποφάσεις. Έχουμε μια πρώτη απόφαση η οποία είμαι βέβαιος στο Εφετείο θα ανατραπεί.