Η έξαρση της βίας στα σχολεία, η οποία εκφράζεται το τελευταίο διάστηµα και µε ακραία περιστατικά, όπως η εισβολή 19χρονου σε Γυµνάσιο µε σφυρί και µαχαίρι, επιχειρείται να αντιµετωπιστεί µε ειδικό σχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Διαβάστε εδώ: Κυψέλη: Ποιος είναι ο 19χρονος εξωσχολικός που αιματοκύλισε Γυμνάσιο - Τραυμάτισε μαθητή με σφυρί και τον διευθυντή με μαχαίρι

Σχολικός εκφοβισμός: Μεγάλη καµπάνια ευαισθητοποίησης εθνικής εµβέλειας

Ανοίγει πλατφόρµα επώνυµων καταγγελιών, µπαίνουν περισσότεροι ψυχολόγοι στα σχολεία και ξεκινά καµπάνια εθνικής εµβέλειας, µε στόχο την ευαισθητοποίηση των µαθητών και των οικογενειών, ενώ βγαίνουν εντελώς από τις σχολικές αίθουσες τα κινητά, τα οποία συνδέονται µε έναν τρόπο µε τα φαινόµενα bullying λόγω της χρήσης µέσων που αναπαράγουν τη βία, αλλά και της καταγραφής περιστατικών σχολικής βίας και ανάρτησής τους στο ∆ιαδίκτυο. Την επόµενη εβδοµάδα, το υπουργείο Παιδείας, που προσπαθεί να βάλει «φρένο» στην κατάσταση, θα προωθήσει µεγάλη καµπάνια ευαισθητοποίησης εθνικής εµβέλειας, προκειµένου να φτάσει το µήνυµα µε όλους τους τρόπους, µέσω τηλεόρασης, Internet και ΤikTok, για να µιλήσουν όλοι οι εµπλεκόµενοι σε φαινόµενα ενδοσχολικής βίας. Επίσης, συστάθηκε ειδική επιτροπή εµπειρογνωµόνων για την αντιµετώπιση της βίας και της παραβατικότητας ανηλίκων, υπό τον πρωθυπουργό.

Ηδη 3.500 ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί βρίσκονται στις σχολικές αίθουσες, µε στόχο να ενισχυθεί η ενδυνάµωση της σχολικής κοινότητας. Επίσης, προωθείται ψηφιακή πλατφόρµα για επώνυµες καταγγελίες από µαθητές και γονείς, καθώς σε πρώτη φάση τουλάχιστον το υπουργείο Παιδείας θέλει να υπάρχει υπευθυνότητα του προσώπου που κάνει την καταγγελία. Η πρόσβαση διασφαλίζεται µε τη χρήση ατοµικών κωδικών εισόδου στην ψηφιακή πλατφόρµα και διευκολύνεται µε τη δηµιουργία ψηφιακού ιστότοπου, που υποδέχεται επώνυµες αναφορές. Αποδέκτες των αναφορών για περιστατικά εκφοβισµού και ενδοσχολικής βίας που υποβάλλονται ψηφιακά θα είναι ο διευθυντής ή ο προϊστάµενος της σχολικής µονάδας και ένας εκπαιδευτικός, που ορίζεται για τον σκοπό αυτόν. Μάλιστα, από την περασµένη εβδοµάδα σε όλα τα σχολεία της χώρας οι διευθυντές όρισαν υπευθύνους για τις επώνυµες καταγγελίες περιστατικών στο stοp-bullying.gov.gr, όπως θα ονοµάζεται η πλατφόρµα.

Αύξηση του σχολικού εκφοβισμού 

Στο σκηνικό της βίας την περασµένη εβδοµάδα, εκτός από το επεισόδιο µε την εισβολή 19χρονου σε σχολείο στα Πατήσια, που τραυµάτισε έναν µαθητή και τον διευθυντή του σχολείου, προστέθηκαν και άλλα ακραία περιστατικά: 16χρονες µαθήτριες στην Κρήτη ξυλοκόπησαν άγρια 15χρονη µαθήτρια και την έστειλαν στο νοσοκοµείο. Μητέρα κατήγγειλε ότι σε σχολείο της Πάτρας 14χρονη µαθήτρια δέχεται bullying από τις αρχές της σχολικής χρονιάς από οµάδα συµµαθητών της, που φτάνουν να της τραβούν τα µαλλιά. Σε Γυµνάσιο του Πειραιά µαθητής έπεσε θύµα ξυλοδαρµού για ασήµαντη αφορµή και το βίντεο του ξυλοδαρµού τραβήχτηκε «για να γελάσουµε», όπως έλεγαν συµµαθητές του. Και στη Σπάρτη µαθήτρια της Β’ Λυκείου δέχτηκε χτυπήµατα στην κοιλιά από συµµαθήτριά της, που την πέταξε κάτω στο προαύλιο.

Ο σχολικός εκφοβισµός έχει αυξηθεί φέτος σε σχέση µε την προηγού µενη σχολική χρονιά, σύµφωνα µε τα συµπεράσµατα έρευνας του «Χαµόγελου του Παιδιού». Συγκεκριµένα, τουλάχιστον ένα στα τρία παιδιά (35,5%) σε όλη τη χώρα, τη σχολική χρονιά 2023-2024, και ένα στα δύο παιδιά στις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Αττικής δηλώνουν ότι έχουν δεχθεί εκφοβισµό. Επίσης, ένα στα τέσσερα παιδιά σε εθνικό επίπεδο δηλώνει ό τι αισθάνεται πως το σχολείο δεν του µαθαίνει να µην εκφοβίζει τους συµµαθητές του.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»