Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει «σκεπάσει» από το πρωί τις περισσότερες περιοχές της χώρας.

*Διαβάστε εδώ: Καιρός: "Πνιγμένη" στη σκόνη η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη - Πότε θα καθαρίσει η ατμόσφαιρα (Εικόνες & Βίντεο)

Το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά και τους κατόχους αυτοκινήτων, που βλέπουν τα οχήματά τους να σκεπάζονται από ένα πυκνό στρώμα σκόνης.


Πώς πρέπει να καθαρίζουμε το αυτοκίνητο

Για τον καθαρισμό του αυτοκινήτου απαγορεύεται η χρήση στεγνού πανιού, επειδή τα μικροσωματίδια της σκόνης μπορούν να γρατζουνίσουν τη βαφή.

Αντί του στεγνού πανιού, φροντίζουμε να απομακρύνουμε τη σκόνη με νερό, χρησιμοποιώντας κατά προτίμηση λάστιχο με μέτρια πίεση του νερού.

Εναλλακτικά, μπορούμε να καθαρίσουμε το αυτοκίνητο με ένα μαλακό σφουγγάρι και άφθονο νερό, φροντίζοντας να κάνουμε απαλές κινήσεις.

Ακόμα, δεν καθαρίζουμε το σκονισμένο παρμπρίζ, βάζοντας σε λειτουργία τους υαλοκαθαριστήρες, επειδή θα κάνουμε γρατσουνιές στο κρύσταλλο. Αντιθέτως, πλένουμε πρώτα καλά με νερό και μετά στεγνώνουμε το παρμπρίζ προσεκτικά με ένα πανί.

Επίσης, ανοίγουμε τις πόρτες και ελέγχουμε αν υπάρχουν και άλλα σκονισμένα σημεία, οπότε τα καθαρίζουμε με τον τρόπο που προαναφέραμε.


Καθαρό φίλτρο αέρα

Παράλληλα, καθαρίζουμε το κόκπιτ και το εσωτερικό του αυτοκινήτου με ένα υγρό πανί.

Ελέγχουμε την κατάσταση του φίλτρου του αέρα και το καθαρίζουμε ή το αλλάζουμε με καινούργιο, εφόσον έχει φθαρεί.

Τέλος, επιλέγουμε στο αιρ-κοντίσιον τη λειτουργία ανακύκλωσης του αέρα, ώστε να μην εισέρχεται μέσα στο όχημα αφρικανική σκόνη και γύρη, η οποία προκαλεί αλλεργία σε πολλά άτομα.