Χολιγουντιανή ταινία θρίλερ θυμίζει η περιπέτεια που βίωσαν, επί οκτώ ολόκληρα χρόνια, μία γυναίκα και ο γιος της από τη Ρόδο, οι οποίοι όχι μόνο κατηγορήθηκαν αλλά και καταδικάστηκαν για έναν φόνο που δεν έκαναν! Οι δύο Ροδίτες κατηγορούνταν όλα αυτά τα χρόνια για τη δολοφονία του 85χρονου πατέρα και παππού, αντίστοιχα, αλλά τελικά αθωώθηκαν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Κω αφού αποδείχτηκε πως επρόκειτο για αυτοκτονία, κάτι που «έδειξαν» οι ιατροδικαστικές εξετάσεις!

Ρόδος: "Αισθάνομαι μεγάλη δικαίωση και ικανοποίηση για την αθώωση τη δική μου και του παιδιού μου - Φωνάζαμε πως δεν τον σκοτώσαμε"


Τους δύο Ροδίτες βάραινε η κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, καθώς οι αστυνομικοί είχαν κρίνει από την αξιολόγηση των μαρτυρικών καταθέσεων και τα στοιχεία που είχε συλλέξει η Σήμανση και είχαν σταλεί για έλεγχο DNA, ότι προηγήθηκε πάλη στο διαμέρισμα. Αναλυτικότερα, στη δικογραφία αναφερόταν ότι η τότε 58χρονη και ο τότε 31χρονος, μπήκαν ξημερώματα στο διαμέρισμα τού ηλικιωμένου -που ζούσε με την 88χρονη σύζυγό του η οποία έπασχε από άνοια- τον χτύπησαν, τον μαχαίρωσαν και στη συνέχεια τον έριξαν από το μπαλκόνι, στον ακάλυπτο χώρο της πολυκατοικίας όπου διέμενε, στην περιοχή της Ιαλυσού. Ο 85χρονος διακομίστηκε στην Εντατική του νοσοκομείου Ρόδου με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, σοβαρά κατάγματα και τραύματα από μαχαιριές και υπέκυψε λίγες μέρες μετά.

rodos-spiti-85xronou__1_
rodos-spiti-85xronou__2_


Τόσο οι δύο «πρωταγωνιστές» της υπόθεσης -66 και 39 ετών σήμερα- όσο και ο δικηγόρος τους, μίλησαν αποκλειστικά στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ για τον Γολγοθά που ανέβηκαν όλα αυτά τα χρόνια, για το κοινωνικό «στίγμα» που μοιραία είχαν πάνω τους και τελικά για τη μεγάλη δικαίωση που επήλθε οκτώ χρόνια μετά.

Η 66χρονη ανέφερε πως πήρε μια βαθιά ανάσα: «Αισθάνομαι μεγάλη δικαίωση και ικανοποίηση για την αθώωση τη δική μου και του παιδιού μου. Έλαμψε επιτέλους η αλήθεια και παρά την ταλαιπωρία και το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια ήμασταν δαχτυλοδεικτούμενοι και είχαμε τη ‘ρετσινιά’ των φονιάδων, μπορούμε να πούμε ότι ικανοποιηθήκαμε. Πήραμε μια βαθιά ανάσα», είπε και πρόσθεσε: «Αναλογιστείτε ότι κατηγορηθήκαμε άδικα για τον θάνατο ενός συγγενικού μας προσώπου, του πατέρα μου και παππού του γιου μου».

Με τη σειρά του ο 39χρονος γιος της, είπε πως από την πρώτη στιγμή βροντοφώναζαν πως ήταν αθώοι: «Φωνάζαμε πως δεν σκοτώσαμε τον παππού μου, πως δεν είχαμε λόγο να το κάνουμε, ούτε τα κότσια να πάρουμε τη ζωή κάποιου και δη τόσο στενού συγγενή μας. Του είχα ιδιαίτερη αδυναμία και ήμουν ο αγαπημένος του εγγονός».

Ρόδος: Για "οκτώ χρόνια ανείπωτης και άδικης ταλαιπωρίας" κάνει λόγο ο δικηγόρος 


Ο συνήγορος υπεράσπισης των δύο κατηγορούμενων Στέλιος Κιουρτζής, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, τόνισε πως οι εντολείς του «μετά από οκτώ χρόνια ανείπωτης και άδικης ταλαιπωρίας απαλλάχθηκαν ομόφωνα από όλες τις αποδιδόμενες κατηγορίες». Όπως είπε ο κ. Κιουρτζής, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Κω αποφάσισε πως «οι κατηγορίες εναντίον των εντολέων μου ήταν έωλες και παντελώς αβάσιμες. Και αυτό διότι αποδείχθηκε ότι οι κατηγορούμενοι δεν είχαν καμία απολύτως εμπλοκή στην υπόθεση, διότι το θύμα αρχικά αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει χρησιμοποιώντας τα επίμαχα μαχαίρια και στη συνέχεια έπεσε από το μπαλκόνι του σπιτιού του, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρότατα κατάγματα που είχαν ως αποτέλεσμα να καταλήξει μερικές ημέρες αργότερα».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η κατηγορία στηρίχθηκε «εξ απαλών ονύχων σε λανθασμένα συμπεράσματα, που ήταν αποτελέσματα μιας πλημμελούς διερεύνησης της υπόθεσης από τις διωκτικές Αρχές, κάτι που ευτυχώς αναδείχθηκε στο δικαστήριο. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως το θύμα είχε αποπειραθεί και στο παρελθόν να αυτοκτονήσει, όπως κατέθεσαν οι μάρτυρες από το συγγενικό περιβάλλον του».

Ο κ. Κιουρτζής σημείωσε πως στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού κλήθηκε, κατόπιν αιτήματός του και ο ιατροδικαστής του νοσοκομείου της Ρόδου Παναγιώτης Κοτρέτσος, ο οποίος διενήργησε τις ιατροδικαστικές εξετάσεις του θανόντος, προκειμένου να επεξηγήσει τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε: «Ο κ. Κοτρέτσος επεσήμανε ότι τα τραύματα στο σώμα του 85χρονου από τα μαχαίρια ένεκα της βαρύτητάς τους, της εντόπισης και της κατανομής τους, είναι ενδεικτικά απόπειρας αυτοκτονίας. Επίσης, διευκρίνισε ότι και τα άλλα τραύματα που έφερε στο σώμα του ο ηλικιωμένος, δεν προέρχονταν από χτυπήματα που δήθεν επήλθαν από τρίτο πρόσωπο, όπως ανεδαφικά υποστήριζαν οι αστυνομικές Αρχές, αλλά από την πρόσκρουσή του στο έδαφος, χωρίς μεσολάβηση άλλου ατόμου. Εξετάσθηκαν από τον ιατροδικαστή και οι δύο κατηγορούμενοι, χωρίς να βρεθεί η παραμικρή αμυχή στο σώμα τους, γεγονός που αποδεικνύει ότι ουδέποτε υπήρξε συμπλοκή ή πάλη τους με το θύμα. Τέλος, στα μαχαίρια που κατασχέθηκαν δεν εντοπίστηκαν ούτε αποτυπώματα των κατηγορουμένων, ούτε γενετικό υλικό τους».


kiourtzis