Τάξη στα οικονοµικά των Πανεπιστηµίων επιχειρεί να βάλει ο Κυριάκος Πιερρακάκης, δίνοντας ταυτόχρονα περισσότερα χρήµατα στα Ιδρύµατα.
Την τακτοποίηση των οικονοµικών, την ενίσχυση της κρατικής επιχορήγησης και την επέκταση των ποιοτικών κριτηρίων για τη χρηµατοδότησή τους προωθεί το υπουργείο Παιδείας, µε στόχο την αναβάθµιση των δηµόσιων ΑΕΙ.

Ηδη, µε τον νέο νόµο που ψηφίστηκε από τη Βουλή προβλέπεται η ενίσχυση της οικονοµικής αυτοτέλειας των Πανεπιστηµίων, η απογραφή της περιουσίας τους, καθώς και η περαιτέρω σύνδεση της χρηµατοδότησης µε την αξιολόγηση και τους δείκτες ποιότητας. Παράλληλα, προβλέπεται χρηµατοδότηση των Πανεπιστηµίων µε 60 εκατ. ευρώ µέσω του Ταµείου Ανάκαµψης για τη δηµιουργία κοινών προγραµµάτων µε µεγάλα Πανεπιστήµια του εξωτερικού, τα οποία θα παρέχονται εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα.

Τα Πανεπιστήµια υποχρεούνται µέσω των εταιρειών αξιοποίησης και διαχείρισης της περιουσίας τους να κάνουν εντός 18 µηνών απογραφή και τήρηση αρχείου της ακίνητης και κινητής περιουσίας τους, καθώς και ψηφιοποίησή της. Ηδη για το 2024 έχουν δοθεί από τον τακτικό προϋπολογισµό 128 εκατ. ευρώ, ποσόν το οποίο, όπως εκτιµά το υπουργείο, αναµένεται να ξεπεράσει τη χρηµατοδότηση του 2023 µέχρι το τέλος του έτους, µε επιπλέον έκτακτες επιχορηγήσεις στα δηµόσια Πανεπιστήµια.


Ορόσηµο τα αποτελέσµατα λειτουργίας

Το 70% της τακτικής επιχορήγησης στα ΑΕΙ θα κατανέµεται µε αντικειµενικά κριτήρια (αντί του 80% µέχρι σήµερα), όπως για παράδειγµα ο συνολικός αριθµός των εγγεγραµµένων φοιτητών ανά πρόγραµµα σπουδών, το εκτιµώµενο ετήσιο κόστος σπουδών ανά φοιτητή για κάθε πρόγραµµα σπουδών, η διάρκεια των προγραµµάτων σπουδών, το µέγεθος και η γεωγραφική διασπορά του Ιδρύµατος. Το υπόλοιπο 30%, αντί του 20% που ισχύει µέχρι σήµερα, της τακτικής επιχορήγησης στα ΑΕΙ θα κατανέµεται πλέον µε βάση ενδεικτικούς δείκτες ποιότητας και επιτευγµάτων, µε τους οποίους αξιολογείται κάθε ΑΕΙ. Ανάµεσα στους δείκτες είναι η αποτελεσµατικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, η οποία αξιολογείται µε βάση ιδίως την αριθµητική σχέση των αποφοίτων προς τους εισερχόµενους φοιτητές, την αξιολόγηση των παρεχόµενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών από τους φοιτητές και την πορεία επαγγελµατικής εξέλιξης των αποφοίτων.

Ακόµη, η ερευνητική δραστηριότητα, η οποία αξιολογείται µε βάση ιδίως τον αριθµό των µελών του επιστηµονικού προσωπικού που επιτυγχάνουν χρηµατοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο Ερευνας, ο αριθµός των Κέντρων Αριστείας στην έρευνα, ο αριθµός των µελών ∆ΕΠ που κατέχουν θέσεις στα κεντρικά όργανα διοίκησης διεθνών ακαδηµαϊκών ιδρυµάτων. Αν ένα ΑΕΙ δεν επιτύχει τους δείκτες ποιότητας και επιτευγµάτων στους οποίους έχει επιλέξει να αξιολογηθεί, τότε η επιχορήγηση, την οποία δεν θα λάβει ως συνέπεια της αξιολόγησής του, θα κατανεµηθεί στην επιχορήγηση των λοιπών ΑΕΙ.


Ενίσχυση της οικονοµικής αυτοτέλειας

Στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυµάτων τροποποιήθηκε το άρθρο περί της αρµοδιότητας του Συµβουλίου ∆ιοίκησης για την έγκριση του ετήσιου προϋπολογισµού και απολογισµού του ΑΕΙ. Μετά τη διαµόρφωση προβλέπεται ότι αυτό εγκρίνει, έπειτα από εισήγηση του πρύτανη και του εκτελεστικού διευθυντή, τον αρχικό συνοπτικό και αναλυτικό ετήσιο προϋπολογισµό του ΑΕΙ, τις αναµορφώσεις του, καθώς και τον απολογισµό του ΑΕΙ, τα οποία υποβάλλει προς έγκριση στο υπουργείο Παιδείας. Ειδικά οι αναµορφώσεις του τακτικού προϋπολογισµού που αφορούν µεταφορά πόρων από οποιονδήποτε κωδικό εξόδων, εφόσον το ύψος αυτών δεν υπερβαίνει το 30% του τακτικού προϋπολογισµού, καθώς και οι αναµορφώσεις που αφορούν τον προϋπολογισµό δηµόσιων επενδύσεων και την κατανοµή έκτακτης επιχορήγησης στον τακτικό προϋπολογισµό, πραγµατοποιούνται µε απόφαση του Συµβουλίου ∆ιοίκησης χωρίς να απαιτείται έγκριση από τον υπουργό Παιδείας.

∆ιαχείριση της περιουσίας τους Τα ΑΕΙ υποχρεούνται, είτε µέσω των εταιρειών τους είτε µέσω του Συµβουλίου ∆ιοίκησης, εντός αποκλειστικής προθεσµίας 18 µηνών να προβούν στην απογραφή και τήρηση αρχείου της ακίνητης και κινητής περιουσίας του ΑΕΙ, των τίτλων ιδιοκτησίας του και κάθε άλλου σχετικού εγγράφου, καθώς και στην ψηφιοποίησή του. Για τον λόγο αυτό, στο υπουργείο Παιδείας αναπτύσσεται και λειτουργεί ηλεκτρονική πλατφόρµα καταγραφής της ακίνητης και κινητής περιουσίας όλων των ΑΕΙ, ενώ στην περίπτωση που κάποιο Πανεπιστήµιο δεν προχωρήσει στην απογραφή της περιουσίας του, ο υπουργός Παιδείας θα αναθέσει την απογραφή στο ΤΕΕ.

Κάθε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ιδρυµα συνάπτει προγραµµατική σύµβαση µε την Εταιρεία Αξιοποίησης και ∆ιαχείρισης Περιουσίας µε την οποία καθορίζονται τα ακίνητα, καθώς και τα κληροδοτήµατά του, που διατίθενται προς την εταιρεία µε σκοπό τη διοίκηση, διαχείριση, εκµετάλλευση και διάθεσή τους, το ύψος της αµοιβής της εταιρείας, η διαδικασία διάθεσης των εσόδων προς το ΑΕΙ και οι υποχρεώσεις της εταιρείας σχετικά µε τη συντήρηση των ακινήτων και την εκπόνηση τεχνικών εργασιών.


Απλούστευση διαδικασίας ίδρυσης τεχνοβλαστών

Απλουστεύεται η διαδικασία ίδρυσης τεχνοβλαστών ή άλλων εταιρειών και συµµετοχής των ιδρυµάτων σε αυτούς. Το Συµβούλιο ∆ιοίκησης εγκρίνει την ίδρυση ή τη συµµετοχή σε εταιρείες τεχνοβλαστών ή άλλες εταιρείες, και ορίζει τους εκπροσώπους του ΑΕΙ στα όργανα διοίκησής τους, µε αφαίρεση προηγούµενων βηµάτων που προσέθεταν γραφειοκρατικά βάρη.

Ιδρυση εταιρειών για τη διεθνή προβολή τους Τα Πανεπιστήµια µπορούν να ιδρύσουν από κοινού αστική µη κερδοσκοπική εταιρεία µε σκοπό την προώθηση, υποστήριξη και ενίσχυση της διεθνοποίησής τους, καθώς και την προβολή του έργου τους στο εξωτερικό. Ο σκοπός της εταιρείας δεν αντίκειται ή υποκαθιστά την αποστολή των ΑΕΙ, των Ειδικών Λογαριασµών Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) των ΑΕΙ και των Εταιρειών Αξιοποίησης και ∆ιαχείρισης της Περιουσίας των Ιδρυµάτων.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής