Στο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας ταξίδεψε ο φωτορεπόρτερ του National Geographic Μάθιου Πάλεϊ προκειμένου να καταγράψει με τον φωτογραφικό του φακό την καθημερινότητα των Κρητικών και να αναδείξει τις κρητικές διατροφικές συνήθειες.

View of central Crete, near the village of Archane.

Όπως αναφέρει στο άρθρο του, μεγάλη εντύπωση του έκανε μεταξύ άλλων η 80χρονη  Βαγγελιώ που παρά την ηλικία της μαζεύει άγρια χόρτα στο  χωριό Μέρωνας της κεντρικής Κρήτης.

Vangelio Tsimbragou picks wild herbs to cook with near the village of Meronas in Central Crete.

Ακολουθώντας την Βαγγελιώ, ο Πάλεϊ είχε την ευκαιρία να ζήσει την προετοιμασία και το τραπέζι μίας παραδοσιακής ελληνικής οικογένειας. Όπως επισημαίνει, ενθουσιάστηκε από τη φιλοξενία των κρητικών, τα καλτσούνια αλλά και τα είκοσι διαφορετικά είδη χόρτων που υπήρχαν στην περιοχή. 

"Οι περισσότεροι από εμάς νιώθουμε περήφανοι αν ξεχωρίσουμε το σχοινόπρασο από μαϊντανό. Οι άνδρες μου σερβίρουν κρασί και το πιάτο μου ξεχειλίζει από σαλιγκάρια. Ενας άνδρας αρχίζει να παίζει την λύρα. Φάβα και μικρές τηγανητές σαρδέλες εμφανίζονται στο τραπέζι μαζί με ένα άλλο πιάτο με κάτι που μοιάζει με μικροσκοπικό σπαράγγια. Ο Μανώλης κάθεται δίπλα μου. Στρίβει ένα τσιγάρο και μου δείχνει το πιάτο. "Αυτό είναι φάρμακο. Γιατρικό!” Λέει με τρανταχτό γέλιο “Φάε πολύ από αυτό!". Προσπαθώ να πάρω μια γεύση. Είναι λίγο πικρό, το είδος των πικρών που διαισθάνεσαι ότι κάνει καλό", αναφέρει.

Saturday lunch at the home of Popi and Costas Semandares in the village of Meronas. The family serves a homemade rose wine and dishes made from local ingredients (from left): stuffed grape leaves, an omelet with wild herbs, and potatoes fried in olive oil.

Κλείνοντας το άρθρο του αναφέρει πως  θα μπορούσε να ζήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο συγκεκριμένο χωριό.