Κριτική για την αναποτελεσµατικότητα της Αστυνοµίας σε κρίσιµους τοµείς, κρίση εµπιστοσύνης για την ΕΛ.ΑΣ. αλλά και διεξόδους για την κάλυψη των κενών και άµβλυνση της αξιοπιστίας υποδεικνύουν οι πολίτες στην έρευνα της Κάπα Research για τα Σώµατα Ασφαλείας, µε αφορµή τα 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση. Η έρευνα πραγµατοποιήθηκε από 9 έως 13 Φεβρουαρίου 2024, πριν δηλαδή από τα τραγικά γεγονότα στο Αστυνοµικό Τµήµα των Αγίων Αναργύρων, που πυροδότησαν σφοδρό κύµα κριτικής για τους χειρισµούς των αστυνοµικών, καθώς δεν απετράπη η δολοφονία της Κυριακής έξω από το Τµήµα.

Οι γνώµες

Είναι ενδεικτική πάντως η εικόνα που έχει διαµορφωθεί στην κοινή γνώµη σε ό,τι αφορά την αποτελεσµατικότητα της Αστυνοµίας, ανά τοµέα αρµοδιότητας. Στις τρεις τελευταίες θέσεις αποδοχής βρίσκονται η καταπολέµηση της ενδοοικογενειακής βίας (θετικές γνώµες 24%, αρνητικές 73%), η καταπολέµηση της βίας στα γήπεδα (θετικές γνώµες 20%, αρνητικές 77%) και η καταπολέµηση της βίας µεταξύ ανηλίκων (θετικές γνώµες µόλις 13%, αρνητικές 86%!).

Πρόκειται για τρεις τοµείς όπου τον τελευταίο χρόνο έχουν εκδηλωθεί αλλεπάλληλα κρούσµατα βίας: από την επιδροµή Κροατών χούλιγκαν µε έναν νεκρό οπαδό της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, τον θάνατο αστυνοµικού µε φωτοβολίδα σε αγώνα βόλεϊ, τις αιµατηρές συµπλοκές ανηλίκων, έως το bullying µέσα αλλά κι έξω από τα σχολεία, όπως και τα κρούσµατα ενδοοικογενειακής βίας. Ειδικά για τη βία των ανηλίκων, η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώµης (85%) εκτιµά πως είναι πάρα πολλά και συνιστούν σοβαρό πρόβληµα...

Συναφής µέτρηση είναι κι αυτή που αφορά την παρέµβαση της Αστυνοµίας. Εδώ, ένα ποσοστό της τάξης του 60% εκτιµά µεν θετικά τη συµπεριφορά των αστυνοµικών, αλλά στη συνέχεια αναδεικνύονται δύο προβλήµατα: σε ό,τι αφορά την ταχύτητα της ανταπόκρισης, οι θετικές γνώµες πέφτουν στο 44% (αρνητικές γνώµες 56%), ενώ για την αποτελεσµατικότητα της παρέµβασης µόλις ο ένας στους τρεις δηλώνει ικανοποιηµένος.

Αντιφατική εικόνα

Υπάρχει συνεπώς κρίση εµπιστοσύνης για την ΕΛ.ΑΣ.; Η σύγκριση ανάµεσα στα τρία Σώµατα Ασφαλείας που επιχειρεί η έρευνα της Κάπα Research δίνει µια αντιφατική εικόνα. Στη σύγκριση που επιχειρείται, η Πυροσβεστική έχει το 86% των θετικών γνωµών, ακολουθεί το Λιµενικό µε 65% θετικές γνώµες, ενώ ο ένας στους δύο πολίτες σχηµατίζει θετική γνώµη για την Αστυνοµία.

Από την άλλη, στο ερώτηµα αν οι πολίτες αισθάνονται µια µορφή σεβασµού απέναντι στις δυνάµεις ασφαλείας της χώρας, ένα συντριπτικό 77% απαντά θετικά, µε τις αρνητικές κρίσεις να φτάνουν το 21%.

Με άλλα λόγια, παρά τα µεγάλα προβλήµατα που αφαιρούν πόντους αξιοπιστίας από την ΕΛ.ΑΣ., τα αισθήµατα σεβασµού µεταφράζονται ως επιθυµία αλλά και πίστωση χρόνου για διορθωτικές κινήσεις. Για την Αστυνοµία αυτό είναι ακόµα πιο δύσκολο σε σχέση µε τα άλλα δύο Σώµατα. Οι δείκτες για αντιπάθεια (11%), ανησυχία (22%), θυµό/οργή (15%) είναι µακράν οι υψηλότεροι. Η σύγκριση µιλάει από µόνη της: για την Αστυνοµία το σύνολο των αρνητικών συναισθηµάτων είναι 48%, ενώ για το Λιµενικό 25% και για την Πυροσβεστική µόλις το 8%. Βέβαια οι συγκρίσεις αυτές ενέχουν και ένα σφάλµα, καθώς τα αντικείµενα δράσης είναι διαφορετικά, δεν παύουν όµως να περιγράφουν το µέγεθος του προβλήµατος που αντιµετωπίζει η ΕΛ.ΑΣ.

Βαθιά µεταρρύθµιση

Μιλώντας πάντως για την πολιτική διάσταση που αναδεικνύεται από την έρευνα, η γενική εικόνα είναι πως οι απαιτήσεις των πολιτών για την ασφάλεια στη χώρα είναι αυξηµένες. Στο σχετικό ερώτηµα, το 48% των ερωτηθέντων απαντούν ότι νιώθουν ασφαλείς, ενώ το 31% ότι δεν είναι. Τα υψηλά ποσοστά ανασφάλειας συνιστούν µια διαρκή πρόκληση για την κυβέρνηση, που είχε από την αρχή στην ατζέντα της την ανάγκη µέτρων για την εµπέδωση της ασφάλειας και τον περιορισµό της βίας, αλλά µέχρι σήµερα σε µεγάλο βαθµό παραµένει ζητούµενο. Αν µιλάµε για την ανάγκη µιας βαθιάς µεταρρύθµισης στον τοµέα της ασφάλειας και της δηµόσιας τάξης, αυτή ασφαλώς θα πρέπει να έχει αφετηρία την Ελληνική Αστυνοµία.

ereuna_kapa_research_astynomia_apogeumatini_14_apriliou
ereuna_kapa_research_astynomia_apogeumatini_14_apriliou_1_


Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή της Κυριακής, στις 14 Απριλίου