Τρεις μήνες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων που θα πραγματοποιηθούν στο Παρίσι, η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία φωτίζει τις αξίες του αθλητισμού, της φιλίας και της ειρήνης.

Την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024» υποδέχεται ο Πειραιάς, την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, ένα εξαιρετικά σημαντικό και τιμητικό γεγονός για την πόλη, η οποία συμμετέχει στη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση του πλανήτη.

Η Ολυμπιακή Φλόγα θα φτάσει στην πόλη με πομπή 15 αυτοκινήτων της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Ο.Ε), ερχόμενη από την Πελοπόννησο, με την λαμπαδηδρομία να ξεκινάει στις 19:08 από την πλατεία Ωρολογίου στην Ακτή Μιαούλη.

Οι λαμπαδηδρόμοι από τον Πειραιά, που θα μεταφέρουν τη Φλόγα και το Ολυμπιακό μήνυμα της Ειρήνης σε κεντρικά σημεία της πόλης είναι οι εξής:

  • Γιάννης Μώραλης-Δήμαρχος Πειραιά
  • Ηλίας Υφαντής-Παλαίμαχος Διεθνής Έλληνας Ποδοσφαιριστής
  • Σταυρούλα Αντωνάκου-Ολυμπιονίκης Υδατοσφαίρισης-Παγκόσμια Πρωταθλήτρια
  • Αλεξάνδρα Σταματοπούλου-Παραολυμπιονίκης Κολύμβησης
  • Νίκος Γέμελος-Πρώην Ομοσπονδιακός Προπονητής Κολύμβησης
  • Δρ. Αικατερίνη Βαλασσοπούλου-Imbert-Ιατρός γυναικολόγος, Πρόξενος επί τιμή της Ελλάδας στην Λυών, Ιππότης του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής, της Γαλλικής Δημοκρατίας
  • Αθανάσιος Μπούτσης-Φοιτητής από τους πρώτους εισαχθέντες σε ΑΕΙ
  • Σωτήρης Κάκιας-Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Πειραιά

Στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου θα πραγματοποιηθεί τελετή υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας, όπου ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης θα ανάψει τον βωμό. Κατά τη διάρκεια της τελετής θα γίνει ανάκρουση του Ολυμπιακού Ύμνου, του Εθνικού Ύμνου της Γαλλίας και του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας, με ταυτόχρονη έπαρση των 3 σημαιών.

Θα ακολουθήσει χορευτική περφόρμανς The Olympic Cypher, σε σύλληψη, χορογραφία και καλλιτεχνική επιμέλεια του Ηλία Χατζηγεωργίου.

Παρουσιαστής της εκδήλωσης θα είναι ο Χρήστος Φερεντίνος.

Η λαμπαδηδρομία θα συνεχιστεί μετά το πέρας της τελετής μέσω της οδού Βασιλέως Γεωργίου Α, Γρηγορίου Λαμπράκη, Ακτή Μουτσοπούλου, Πλατεία Αλεξάνδρας, Ακτή Κουντουριώτου, Αλεξ. Παπαναστασίου, είσοδος στο Μικρολίμανο από τέρμα Επιδαύρου, Ακτή Δηλαβέρη (προγραμματισμένη άφιξη 21:15). Η διαδρομή που θα ακολουθήσει η λαμπαδηδρομία στους κεντρικούς δρόμους του Πειραιά είναι η εξής: Ακτή Μιαούλη, Σαχτούρη, Λεωφόρος Φρεαττύδος, Μαρίνα Ζέας, Ακτή Μουτσοπούλου, 2ας Μεραρχίας, Ηρώων Πολυτεχνείου, Δημοτικό Θέατρο.

Να σημειωθεί ακόμη ότι από τις 16 μέχρι τις 27 Απριλίου, το διάστημα δηλαδή που πραγματοποιείται το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας σε ολόκληρη την Ελλάδα, ο Πύργος του Πειραιά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του δήμου, θα λάμπει, κάθε βράδυ, ντυμένος στα χρώματα της γαλλικής σημαίας. Στις όψεις του θα προβάλλεται εναλλάξ το έμβλημα των Ολυμπιακών Αγώνων, ως μία ένδειξη τιμής στη χώρα που θα φιλοξενήσει τη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση του πλανήτη.

Το Ολυμπιακό έμβλημα, οι πέντε κύκλοι, αντιπροσωπεύουν την ένωση των πέντε ηπείρων και συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Πιερ ντε Κουμπερτέν, τα χρώματά τους μαζί με το λευκό αντιπροσωπεύουν όλα τα κράτη της γης, αφού τουλάχιστον ένα από αυτά περιέχεται στη σημαία κάθε χώρας του κόσμου.


Ο Πειραιάς όμως, θα έχει ακόμα έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο, στο ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας. Στις 27 Απριλίου και αφού η φλόγα θα έχει ολοκληρώσει το ταξίδι της σε όλη την Ελλάδα, θα αναχωρήσει από τον Πειραιά, με το εμβληματικό ιστιοφόρο «Le Belem», προκειμένου να μεταφέρει τη φλόγα στη Γαλλία και συγκεκριμένα στο λιμάνι της Μασσαλίας. Από τις 24-4 έως τις 26-4 το «Le Belem», θα είναι επισκέψιμο για το κοινό. Θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση για την παρουσία του εμβληματικού γαλλικού ιστιοφόρου στην πόλη μας.

Στις 27 Απριλίου και αφού η Φλόγα θα έχει ολοκληρώσει το ταξίδι της σε όλη την Ελλάδα, θα αναχωρήσει από τον Πειραιά με το εμβληματικό ιστιοφόρο «Le Belem», προκειμένου να μεταφέρει τη Φλόγα στη Γαλλία και, συγκεκριμένα, στο αρχαιοελληνικό λιμάνι της Μασσαλίας. Είναι η πρώτη φορά που η Ολυμπιακή Φλόγα θα ταξιδέψει με ιστιοφόρο, διά θαλάσσης. Το «Le Belem» αποτελεί ένα από τα πλέον ιστορικά σκάφη της ναυτιλιακής ιστορίας της Γαλλίας, το οποίο από το 1896 που καθελκύστηκε στη Νάντη, ταξίδεψε αμέτρητα ναυτικά μίλια μεταξύ της Ευρώπης και της Καραϊβικής.

Για τον Πύργο του Πειραιά, η συμμετοχή στις εκδηλώσεις της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας είναι ιδιαίτερα τιμητική, καθώς η πολυδιάστατη σημασία της φέρει ένα μήνυμα ειρήνης και ενότητας, ένα σημείο σύνδεσης της παγκόσμιας κοινότητας. Αποτελεί έναν διαχρονικό δεσμό μεταξύ του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος. Ενθαρρύνει την έμπνευση και το όνειρο. Πρόκειται για αξίες που η Piraeus Tower Α.Ε. ασπάζεται και υποστηρίζει με θέρμη.