Γενικός Δ/ντής Greenpeace: Φιλόδοξα και στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα για τα θαλάσσια πάρκα
Διεθνή διάσκεψη για τους Ωκεανούς
Ο κ. Νίκος Χαραλαμπίδης μίλησε για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση
Για το περιβάλλον, τα θαλάσσια πάρκα και την κλιματική αλλαγή μίλησε ο Γενικός Δ/ντής Greenpeace κ. Νίκος Χαραλαμπίδης υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα είναι προς την σωστή κατεύθυνση.
Ειδικότερα, για τα αποτελέσματα της Διεθνούς διάσκεψης για τους Ωκεανούς αλλά για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση μίλησε ο Γενικός Διευθυντής της Greenpeace κ. Νίκος Χαραλαμπίδης στην εκπομπή του ΕΡΤNews «Prime» και τον Ηλία Σιακαντάρη.
Η δημιουργία δυο νέων θαλάσσιων πάρκων στο Ιόνιο και στο Αιγαίο «είναι μια συμβατική υποχρέωση απέναντι στα Ηνωμένα Έθνη. Υπάρχει ένα ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών από το 2023, σύμφωνα με το οποίο τα διάφορα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να προχωρήσουν στην επικύρωση αυτής της της Συνθήκης για τους Ωκεανούς και με βάση αυτή, μέχρι το 2030 να έχουν προσδιορίσει το 30% των θαλάσσιων περιοχών τους ως προστατευόμενες περιοχές. Φτάσαμε πλέον στο σημείο να υπάρχει και η πολιτική αναγνώριση αυτού του στόχου και τώρα οι χώρες θα πρέπει να φτιάξουν το κατάλληλο νομικό πλαίσιο, με τα επιστημονικά εργαλεία που έχουν, με τη γνώση που έχουν και τα δεδομένα που έχουν για να εντοπίσουν αυτές τις περιοχές.
(…) Έρχεται λοιπόν ο Πρωθυπουργός και προτείνει δύο τέτοιες περιοχές, οι οποίες είναι προφανείς θα έλεγα με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχουν, τη βιοποικιλότητα κλπ».
Αναφορικά με τα μέτρα αυτά ο κ. Χαραλαμπίδης είπε πως «είναι φιλόδοξα και όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, ένα μέτρο το οποίο με τα δικά μου μάτια και με τη δική μου εμπειρία ηχεί πάρα πολύ ριζοσπαστικό είναι η απαγόρευση των συρόμενων αλιευτικών εργαλείων μέσα σε θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, γεγονός το οποίο προβλέπεται να δημιουργήσει και θετικές αλλαγές και εξελίξεις και σε άλλες χώρες».
«Όπως επίσης και η απόφαση για την απανθρακοποίηση των νησιών» συνέχισε ο κ. Χαραλαμπίδης. «Το ενδιαφέρον με το συνέδριο αυτό είναι ότι οι δεσμεύσεις των χωρών, των φορέων, των ιδιωτών, των ιδρυμάτων πρέπει να συνοδεύονται με ποσά, με κονδύλια». Κλείνοντας, τόνισε ότι το «κλειδί» βρίσκεται στην εφαρμογή των μέτρων.