Έρευνα: Οι Έλληνες θα μετακόμιζαν εξωτερικό για δουλειά
Τι κάνει ευτυχισμένο τον εργαζόμενο, και με ποια κριτήρια επιλέγει την εργασία του ..
Το 55% των Ελλήνων δηλώνουν πρόθυμοι να μετακομίσουν στο εξωτερικό για εργασία, λόγω κυρίως της οικονομικής αβεβαιότητας που νιώθουν. Το δεύτερο σοκ είναι ότι το ποσοστό αυτό υπολείπεται πολύ των αντίστοιχων σε Ολλανδία και Γαλλία, στις οποίες ξεπερνά το 90%. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι και το στοιχείο ότι η νεολαία της Ελλάδας εμφανίζεται περισσότερο «συγκρατημένη» και προτιμά την εύρεση εργασίας στη χώρα.
Τα παραπάνω αποτελούν μερικά μόνο από τα ενδιαφέροντα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η παγκόσμια έρευνα με τίτλο «Αποκωδικοποιώντας το Παγκόσμιο Ταλέντο» που διεξήγαγαν οι εταιρείες The Boston Consulting Group και The Network, καθώς και η skywalker.gr για την Ελλάδα.
Η έρευνα που διεξήχθη σε 189 χώρες από την The Boston Consulting Group κατέδειξε πως σχεδόν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού δηλώνουν ότι θα απαντούσαν θετικά σε πρόταση εργασίας στο εξωτερικό.
Φεύγουν από Ελλάδα λόγω οικονομικής αβεβαιότητας
Από την Ελλάδα συμμετείχαν στην έρευνα 1.235 άτομα και πραγματοποιήθηκε από τον Απρίλιο έως τέλη Νοεμβρίου 2014. Τα αποτελέσματά της παρουσιάζουν κάποια διαφοροποίηση. Ειδικότερα:
Οι τρεις πρώτες χώρες στις οποίες θα πήγαιναν οι Έλληνες είναι οι αγγλόφωνες Βρετανία (18%) στη πρώτη θέση, οι ΗΠΑ (12%) στην τρίτη θέση και η οικονομικά σταθερή Ελβετία (13%) στη δεύτερη.
Τη δεκάδα συμπληρώνουν οι Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία, Ιταλία, Καναδάς, Κύπρος και Μεξικό.
Ενδιαφέρον εύρημα είναι το τι κάνει τους Έλληνες χαρούμενους στην εργασία τους.
Ο καλός μισθός τοποθετείται τελευταίος στη λίστα των 10 σημαντικότερων κινήτρων για τους Έλληνες.
Πρώτο κίνητρο σε σημασία είναι η εκτίμηση για τη δουλειά, δεύτερο η οικονομική σταθερότητα της εταιρείας και τρίτο το πόσο ενδιαφέρουσα είναι η εργασία. Η δυνατότητα επαγγελματικής εξέλιξης, οι καλές σχέσεις με τους συναδέλφους και τους προϊσταμένους, η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, το δημιουργικό και καινοτόμο εργασιακό περιβάλλον και η αίσθηση επαγγελματικής ασφάλειας, συμπληρώνουν τα σημαντικότερα κίνητρα.
Από την έρευνα προκύπτει ότι η νέα γενιά Ελλήνων (21-30 ετών) επιθυμεί να παραμείνει στην Ελλάδα περισσότερο από τον μέσο όρο.
Τάσεις φυγής και σε άλλες χώρες της ΕΕ
Ενδιαφέρον παρουσιάζει από την έρευνα το γεγονός ότι ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά κατοίκων από τις αναπτυγμένες οικονομίες της Ευρώπης δηλώνουν πρόθυμοι να μετακινηθούν σε ξένες χώρες για επαγγελματικές ευκαιρίες. Σε αυτή την κατηγορία, ανήκουν πάνω από το 75% των κατοίκων της Ελβετίας και περισσότεροι από το 90% των κατοίκων της Ολλανδίας και της Γαλλίας.
Οι ΗΠΑ είναι η πιο δημοφιλής χώρα προορισμού παγκοσμίως (ποσοστό 42%) και την ακολουθούν η Μεγάλη Βρετανία (ποσοστό 37%) και ο Καναδάς (ποσοστό 35%). Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Γερμανία (ποσοστό 33%) και ευρωπαϊκές χώρες, που είτε έχουν ισχυρές οικονομίες είτε είναι γνωστές για την πολιτισμική τους προσφορά (ή και τα δύο).
Αντίστοιχα το Λονδίνο (ποσοστό 16%), η Νέα Υόρκη (ποσοστό 12,2%) και το Παρίσι (ποσοστό 8,9%) είναι οι πιο ελκυστικές πόλεις προορισμού παγκοσμίως.
Όσον αφορά στο τι θα τους ικανοποιούσε στην εργασία, απλά θέματα αναφέρονται ως πιο σημαντικά. Έτσι η εκτίμηση του εργοδότη για τη δουλειά του εργαζόμενου και οι καλές σχέσεις με τους συναδέλφους βρίσκονται στις πρώτες δύο θέσεις.