Πάρα πολύ μικρό είναι το μέρος του τύμβου Καστά που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα η ανασκαφή. Αυτό είναι κάτι που το γνωρίζαμε αλλά επιβεβαιώνεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, από τις διαφάνειες που έδειξε ο Μιχάλης Λεφαντζής το Σάββατο 29 Νοεμβρίου και φέρνουν σήμερα στο φως τα parapolitika.gr. Η παρουσίαση του Σαββάτου είχε πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία τα οποία πέρασαν σχεδόν απαρατήρητα. Πάμε να δούμε μερικά:

Ελάχιστο μέρος του τύμβου η ανασκαφή

 Το κομμάτι του τύμβου που έχει ανασκαφεί , όπως φαίνεται από την αναπαράσταση, είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι σε σχέση με το σύνολο του. Η συγκεκριμένη εικόνα αποτυπώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πώς από τον τύμβο Καστά δεν έχουμε δει ακόμα τίποτα. Το γεγονός μάλιστα, κάτι που έχουμε σημειώσει σε παλαιότερες αναρτήσεις, μας οι ταφικοί θάλαμοι που έχουμε δει , δεν πηγαίνουν κατά μήκος του άξονα, αλλά είναι σε κάποιο – φαινομενικά- τυχαίο σημείο , αφήνει πολλλα περιθώρια για σκέψεις, για το τι τελικά περιλαμβάνει ολόκληρο αυτό το «συγκρότημα»

Δείτε την αναπαράσταση και πόσο μικρό κομμάτι είναι οι θάλαμοι που γνωρίζουμε, αλλά και το γεγονός ότι δεν κινούνται προς το κέντρο: 

Τεράστιο κομμάτι του λόφου ο φυσικός βράχος

 Μία ακόμα διαφάνεια από τον υπολογιστή του Μιχάλη Λεφαντζή που παρουσιάστηκε το περασμένο Σάββατο και φέρνουν στο φως τα parapolitika.gr αποτυπώνει το πόσο μεγάλο μέρος του τύμβου καλύπτεται από τον φυσικό βράχο. Η επισήμανση πως τα κτερίσματα του νεκρού (είτε αυτού που βρέθηκε, είτε του κυρίως νεκρού) μπορεί να βρίσκονται σε άλλο μέρος του τύμβου , εντείνεται από την συγκεκριμένη απεικόνιση.

Σε ερώτηση μάλιστα για τα κτερίσματα υπήρξε η απάντηση πως «Δεν βρέθηκαν καθόλου κτερίσματα στον ταφικό θάλαμο. Μπορεί και να είναι σε άλλο σημείο του τύμβου τα κτερίσματα», ενώ σε ερώτηση αν υπάρχει δεύτερη είσοδος στον τύμβο είπαν πως μάλλον όχι. Τα κτερίσματα τότε πως μπήκαν σε άλλο σημείο; Mήπως εξ αρχής; Και τι μπορεί να υπάρχει μέσα στο φυσικό βράχο ή σε άλλους χώρους του τύμβου; Μήπως ο κυρίως νεκρός;

 Τα ερωτηματικά με την επίχωση:

 Από την ανασκαφική ομάδα υποστηρίχθηκε ότι η επίχωση έγινε στα ύστερα ρωμαικά χρόνια, δηλαδή τον 3ο με τον 4ο αιώνα μ. Χ. Τότε φτιάχτηκαν οι σφραγιστικοί τοίχοι και οι τελευταίοι Μακεδόνες προσπάθησαν να το μετατρέψουν με την επίχωση του. Από την κατασκευή του μέχρι την επίχωση του πέρασαν περίπου 600 χρόνια. Τα 600 αυτά χρόνια είναι πολλά. Και προφανώς το μνημείο ήταν επισκέψιμο αφού δεν είχε επιχωματωθεί.  Το περίεργο είναι πως γίνεται στα 600 αυτά χρόνια να μην υπάρχει καμία γραπτή πηγή και πως είναι δυνατόν οι Ρωμαίοι που έκαναν την επίχωση να μην το κατέγραφαν, καθώς επρόκειτο για ένα δύσκολο έργο το οποίο θα χρειαζόταν και πολλά χρήματα.Είναι δύο ερωτήματα με πολύ δύσκολη απάντηση. 

 Καμία απάντηση για την καύση:

 Στην ερώτηση γιατί ο νεκρός δεν είναι καμμένος , ενώ πρόκειται για κλασικό μακεδονικό τάφο δεν υπήρξε καμία απάντηση. Προφανώς και η ίδια η ανασκαφική ομάδα δεν γνωρίζει να απαντήσει σε αυτό το μυστήριο. Μήπως ο σκελετός δεν είναι ο κυρίως νεκρός και η απάντηση βρίσκεται σε άλλο σημείο του τύμβου; 

Μαθηματικές δομές:

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε μία διαφάνεια που παρουσίασε ο Λεφαντζής, ο οποίος γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα όλα τα μυστικά του τύμβου. Εκεί έκανε λόγο για μαθηματικές δομές που υπάρχουν στον τύμβο , όχι μόνο βάσει του π= 3,14 αλλά και της χρυσής τομής. Δίνουμε στην δημοσιότητα την σχετική διαφάνεια, έχοντας σε κύκλο την ένδειξη «συγκλονιστικό»

H σύνδεση με τον λόφο 133

 Πολλοί το άκουσαν , λίγοι το κατάλαβαν. Ο Μιχάλης Λεφαντζής, που σημειωτέον έκανε μία εκπληκτική παρουσίαση και έδωσε τα πιο πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία, είπε πως το ταφικό συγκρότημα του λόφου Καστά συνδέεται με το δίπλα , τον λόφο 133. «Ο Λέων και ο τύμβος ανήκουν σε ένα ευρύτερο σύνολο στο οποίο θα περιλαμβάνεται και ο παρακείμενος λόφος 133.". Ήταν η ακριβής φράση του. Αξίζει να σημειωθεί πως παρακείμενος λόφος 133 είναι μεγαλύτερος από τον τύμβο Καστά, που ήδη αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο ταφικό μνημείο μετά την πυραμίδα της Γκίζας.

Μαυσωλείο Αλικαρνασσού

Eντυπωσιακή και η φράση του Λεφαντζή για τις συζητήσεις του με τον Πήτερσεν για πιθανές συγκρίσεις του τύμβου Καστά με το μαυσωλείο της Αλικαρνασσού. Θυμίζουμε ότι το μαυσωλείο της Αλικαρνασσού ανήκει στα 7 θαύματα του κόσμου.