Στα θρανία επέστρεψαν χθες οι μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης έπειτα από τις διακοπές για τις γιορτές του Πάσχα.
Τα μαθήματα ωστόσο για τους μαθητές των λυκείων διαρκούν έως την ερχόμενη Παρασκευή 17 Μαΐου, καθώς η μέρα αυτή έχει οριστεί ως η τελευταία των μαθημάτων.


Σχολεία: Σε ισχύ το νέο ποινολόγιο - Τέλος τα κινητά 

Λίγο πριν ακουστεί το τελευταίο κουδούνι στις σχολικές αίθουσες, δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ το νέο ποινολόγιο, με βάση το οποίο οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα εντός του σχολικού χώρου. Επίσης, δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους εκτός από κινητά τηλέφωνα και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου εντός του σχολικού χώρου.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κατά τη διάρκεια του μαθήματος ή κατά τη διάρκεια του διαλείμματος ή κατά τη διάρκεια της προσέλευσης ή αποχώρησης ότι ο μαθητής μαγνητοφωνεί ή φωτογραφίζει ή βιντεοσκοπεί με οποιονδήποτε τρόπο εκπαιδευτικούς ή συμμαθητές του, τότε ο διευθυντής της σχολικής μονάδας ζητά αμέσως από τον μαθητή να απενεργοποιήσει τη συσκευή και να την παραδώσει, καλώντας τους γονείς/κηδεμόνες των εμπλεκομένων να προσέλθουν στο σχολείο προκειμένου να λάβουν γνώση του περιστατικού.

Αν ο διευθυντής επιληφθεί ο ίδιος, υποχρεωτικά εφαρμόζει το παιδαγωγικό μέτρο της αποβολής από τα μαθήματα μέχρι τρεις ημέρες, ενώ αν παραπέμψει στον σύλλογο διδασκόντων, ο τελευταίος υποχρεωτικά εφαρμόζει το παιδαγωγικό μέτρο της αποβολής από τα μαθήματα μέχρι πέντε ημέρες, ακόμα και να βγάλει απόφαση για αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος στην περίπτωση που η φωτογράφιση ή βιντεοσκόπηση αφορά ιδιαιτέρως ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.


Ενδοσχολικές εξετάσεις

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας, οι απολυτήριες -ενδοσχολικές- εξετάσεις των μαθητών της Γ΄ Λυκείου θα διεξαχθούν την ερχόμενη εβδομάδα, 20-27 Μαΐου, ενώ οι προαγωγικές εξετάσεις για την Α΄ και Β΄ Λυκείου θα διεξαχθούν από τη Δευτέρα 20 Μαΐου έως και τις 14 Ιουνίου. Στη συνέχεια, για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, θα αρχίσει η «μάχη» των Πανελλαδικών Εξετάσεων στις 31 Μαΐου μέχρι και τις 12 Ιουνίου. Το χρονικό διάστημα διεξαγωγής των Πανελλαδικών για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ έχει οριστεί μεταξύ 30 Μαΐου και 17 Ιουνίου.

Οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα θα διεξαχθούν από τις 18 έως και τις 28 Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι ημερομηνία λήξης μαθημάτων για τα γυμνάσια έχει οριστεί η 29η Μαΐου και έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων στο διάστημα 3-17 Ιουνίου. Τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά έως τις 14 Ιουνίου. Σημειώνεται ότι χθες επισκέφθηκε το Λασίθι ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος πήγε μαζί με τον βουλευτή Λασιθίου Γιάννη Πλακιωτάκη στο νέο πρότυπο ΕΠΑΛ και στο Εργαστηριακό Κέντρο Νεάπολης. «Οι μεταρρυθμίσεις και η αύξηση της χρηματοδότησης αντανακλούν την πίστη μας ότι η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση μπορεί να αποτελέσει πρώτη και αξιόπιστη επιλογή για πολλούς νέους μας», είπε ο υπουργός.