Μία νοσηλεύτρια και μία παιδίατρος κατέθεσαν στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στη δίκη για τους θανάτους των δύο μικρότερων κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη-Πισπιρίγκου, της Μαλένας και της Ίριδας.

Οι δύο μάρτυρες κατέθεσαν πως παρά το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε η μικρή Μαλένα η κατάσταση της ήταν καλή. «Είχε από τις πιο καλές λευχαιμίες» είπε η νοσηλεύτρια που κατέθεσε στη δίκη λέγοντας πως ο θάνατος του παιδιού ήταν αιφνίδιος και τους σόκαρε.

Μάλιστα, περιέγραψε πως όταν η Ρούλα Πισπιρίγκου τους ενημέρωσε να πάνε στο δωμάτιο, τους είπε: «τρέξτε , τρέξτε δεν αναπνέει» και η μάρτυρας «έφυγε σφαίρα» για να πάει στο δωμάτιο όπου βρήκαν ένα «νεκρό παιδί». Η νοσηλεύτρια αναφέρθηκε στις προσπάθειες ανάνηψης του παιδιού , την άφιξη της ΜΕΘ στο δωμάτιο η οποία ανέλαβε και συνέχισε για 45 λεπτά αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Η μάρτυρας δέχτηκε «βροχή» ερωτήσεων για τα σημάδια που είχε το παιδί στο πρόσωπο του. Μάλιστα , της υπέδειξαν φωτογραφία του νεκρού παιδιού με τη νοσηλεύτρια να κάνει την εκτίμηση πως θα τα θυμόταν γιατί είναι έντονα. «Αυτά τα σημάδια θα τα θυμόμουν είναι έντονα , μήπως δεν ήταν τόσο έντονα και έγιναν μετά;» αναρωτήθηκε.

Από την πλευρά της, η παιδίατρος Σμαράγδα Παπαχρηστίδου η οποία είχε εξετάσει τη Μαλένα κατέθεσε επίσης στο δικαστήριο πως επρόκειτο «για ένα παιδί που δεν είχε προβληματίσει ιδιαίτερα».

Η παιδίατρος περιέγραψε πως η η κατάσταση του παιδιού ήταν εξαιρετική και έκανε λόγο για «πολύ μεγάλους προβληματισμούς» που δημιούργησε ο «αιφνίδιος θάνατος του παιδιού». Όπως είπε χαρακτηριστικά η μάρτυρας, τους έκανε μεγάλη εντύπωση αυτό που συνέβη επειδή η μικρή ήταν πάρα πολύ καλά. «Το αποτέλεσμα της ιατροδικαστικής η αίσθηση μου είναι πως δεν ταιριάζει με την πραγματικότητα …» είπε αναφερόμενη στο συμπέρασμα ότι η Μαλένα πέθανε από ηπατική ανεπάρκεια.

«Δεν συνδεόταν ιστορικά με το παιδί όποτε το αποσύνδεσα…» είπε . Η μάρτυρας κλήθηκε να δει τη φωτογραφία της νεκρής Μαλένας προκειμένου να σχολιάσει το ενδεχόμενο τα σημάδια στο πρόσωπο της να έχουν γίνει κατά τη διάρκεια της ανάνηψης. «Οι βλάβες στα μάγουλα δεν νομίζω ότι συνδέονται με τη μάσκα …Με βάση την τεχνική θεωρώ ότι δεν θα μπορούσε να γίνει τραυματισμός κατά τη διασωλήνωση» εκτίμησε η μάρτυρας υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως δεν ήταν παρούσα κατά τη διάρκεια της προσπάθειας των γιατρών να επαναφέρουν στη ζωή το παιδί.