Οικοτροφεία τζιχαντιστών στην Θράκη
Γέμισε η περιοχή με Ιδρύματα ελεγχόμενα από τουρκομουσουλμανικές αδελφότητες και θρησκευτικά τάγματα
Του Σωτήρη Ξενάκη-Εφημερίδα Παραπολιτικά
Οικοτροφεία ελεγχόμενα από τουρκομουσουλμανικές αδελφότητες και θρησκευτικά τάγματα, στα οποία φιλοξενούνται εκατοντάδες παιδιά, που ανατρέφονται για να γίνουν φανατικοί του Ισλάμ και εγκάθετοι της Αγκυρας, ανοίγουν το ένα μετά το άλλο στη Θράκη.
Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» αποκαλύπτουν έναν ακόμα «πολιορκητικό κριό» που στήνεται μεθοδικά από τα προηγούμενα χρόνια, κατ αρχήν στην περιοχή της Ξάνθης, με στόχο τον «εκτουρκισμό» του πληθυσμού. Πρόκειται για μέρος της νέας πολιτικής του καθεστώτος Ερντογάν για τον προσεταιρισμό όλων των μουσουλμανικών πληθυσμών των Βαλκανίων μέσα από τη δράση των τουρκομουσουλμανικών αδελφοτήτων. Η ισχυρότερη από αυτές είναι εκείνη του Φετουλάχ Γκιουλέν, η οποία αποτελεί ένα από τα παρακλάδια της μεγάλης αδελφότητας που ίδρυσε ο Σαΐντ Νουρσί, των περίφημων «Νουρετζήδων» (νουρ σημαίνει φως). Ο Νουρσί ήταν ένας Κούρδος που είχε αντιταχθεί στον αθεϊσμό των κεμαλιστών και είχε δώσει νέα ζωή στο Ισλάμ της Τουρκίας. Από εκατομμύρια Τούρκους θεωρείται κάτι σαν άγιος και ήταν τόσο σημαντικός, ώστε το 1960 ο τουρκικός Στρατός είχε φροντίσει να ανοίξει τον τάφο του και να μεταφέρει τα λείψανά του σε άγνωστη τοποθεσία ώστε να μην αποτελεί τόπο προσκυνήματος των οπαδών του. Οι «Νουρετζήδες» μεγάλωσαν και διασπάστηκαν, ενώ, συγχρόνως, νέες μουσουλμανικές αδελφότητες εμφανίστηκαν. Ο Ερντογάν, άλλωστε, προέρχεται και ο ίδιος από τέτοιες αδελφότητες. Η δύναμή τους αύξανε σταθερά, ενώ η αντικομμουνιστική εμμονή τους και ο αδιάλλακτος πόλεμος εναντίον της Αριστεράς αλλά και των Κούρδων τις κατέστησε σύντομα συμμάχους του τουρκικού Στρατού. Μετά την επικράτηση του Ερντογάν και την αποτυχία του τουρκικού εθνικισμού να εμφανιστεί ως ηγέτης των μουσουλμάνων της Ευρώπης και ιδιαίτερα των Βαλκανίων, η νέα τουρκική πολιτική εγκατέλειψε τις συνήθεις μεθόδους των προξενείων και στράφηκε στην αξιοποίηση των τουρκομουσουλμανικών αδελφοτήτων. Χωρίς τα βάρη και τους αναγκαίους περιορισμούς που έχει ένα προξενείο, οι αδελφότητες αναδείχθηκαν γρήγορα στον κύριο μοχλό ελέγχου των μουσουλμανικών πληθυσμών στα Βαλκάνια και την Ευρώπη.
ΔΟΜΕΣ
Εκατομμύρια εκατομμυρίων ευρώ διακινούνται σε σχολεία, γηροκομεία και άλλες δομές κοινωνικής πρόνοιας, που φτιάχνονται σε ευρωπαϊκό δίκτυο με πρωτοπόρο την οργάνωση του Γκιουλέν. Από αυτό τον γενικότερο χάρτη δραστηριοτήτων δεν θα μπορούσε να λείπει η Θράκη. Αν και δεν ήταν η πρώτη περιοχή στην οποία οι Τούρκοι ισλαμιστές έπαιξαν το νέο power game, εντούτοις γρήγορα απέκτησε κομβική σημασία λόγω γεωγραφίας. Οι μέθοδοι ήταν ίδιες: Διακίνηση μεγάλων χρηματικών ποσών, αγαθοεργίες, ανακατασκευές τζαμιών, πληρωμή ιμάμηδων, υποτροφίες για σπουδές στις θεολογικές σχολές που έχουν στην Τουρκία, αμοιβές για να εγκαταλείψουν τις παραδοσιακές γυναικείες φορεσιές και να φορέσουν τις γνωστές τούρκικες μαύρες κελεμπίες και χιτζάμπ. Οι πρώτες επιτυχίες άνοιξαν την όρεξη για να προχωρήσουν στο τελευταίο μέρος του σχεδίου τους. Πυρήνας των νέων δραστηριοτήτων τους είναι η ίδρυση και λειτουργία οικοτροφείων, ειδικά στην Ξάνθη, ώστε τα παιδιά που κατεβαίνουν από το βουνό για να πάνε σχολείο να μένουν και να ελέγχονται από τις τουρκομουσουλμανικές αδελφότητες. Στην Ξάνθη λειτουργούν πέντε τέτοιες εγκαταστάσεις, ενώ οι «Σουλεϊμαντζήδες» έχουν αγοράσει ένα καταπληκτικό κτίριο και αναζητούν τον τρόπο να πάρουν άδεια λειτουργίας του ως οικοτροφείου. Στα οικοτροφεία αυτά, οι μαθητές και οι μαθήτριες διαμένουν όλη την ημέρα, καθώς τους επιτρέπεται να βγαίνουν μόνο για να πηγαίνουν στο σχολείο. Την υπόλοιπη μέρα, υποχρεούνται να διαβάζουν και να μελετούν το Κοράνι για να γίνουν «καλοί μουσουλμάνοι». Στους καλύτερους δίνονται υποτροφίες και καλύπτονται όλα τα έξοδα ώστε να πάνε στην Κωνσταντινούπολη για να σπουδάσουν στα Ιμάμ Χατίπ (θρησκευτικές επαγγελματικές σχολές) και μετά στις θεολογικές σχολές των αδελφοτήτων.
ΕΝ ΛΕΥΚΩ
Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι νόμιμο. Το μόνο που φροντίζουν από την πρώτη στιγμή να εξασφαλίσουν οι αδελφότητες είναι μια υπεύθυνη δήλωση των γονέων, με την οποία παραδίδουν το παιδί τους στα χέρια τους εν λευκώ. Οι δηλώσεις αυτές συντάσσονται στα ελληνικά και τα τουρκικά. Ειδικά στην Ξάνθη αναπτύσσεται σταθερά μια νέα βιομηχανία εγκλεισμού των παιδιών στα ισλαμικά οικοτροφεία, με στόχο τη μεταφορά τους στην Τουρκία. Το φαινόμενο έχει πολύ μικρότερη έκταση στην Κομοτηνή, καθώς εκεί λειτουργεί μουσουλμανικό ιεροσπουδαστήριο υπό την εποπτεία του κράτους, καθώς και οικοτροφείο. Αντίθετα, στην Ξάνθη δεν υπάρχει ιεροσπουδαστήριο, ούτε οικοτροφείο στην πόλη, με αποτέλεσμα να αλωνίζουν οι τουρκομουσουλμανικές αδελφότητες. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Τούρκοι τζιχαντιστές του ISIS προέρχονται όλοι από τέτοιες τουρκομουσουλμανικές αδελφότητες. Εάν η ελληνική Πολιτεία δεν προχωρήσει γρήγορα και αποφασιστικά στην υλοποίηση των πολιτικών της, τότε δεν θα πρέπει κανείς να εκπλαγεί αν μέσα στα επόμενα χρόνια εμφανιστεί για πρώτη φορά Θρακιώτης τζιχαντιστής. Nτοκουμέντα από την Ξάνθη Αρκετοί ισχυρίζονται ότι μια σοβαρή απάντηση θα μπορούσε να ήταν η ίδρυση τμήματος μουσουλμανικών σπουδών σε ελληνικό πανεπιστήμιο (στη Θεσσαλονίκη ή στην Αθήνα). Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις ξεκίνησε η συζήτηση για ένα τέτοιο τμήμα στη Βόρεια Ελλάδα μέσα σε μία εβδομάδα 80 παιδιά μετακινήθηκαν στα οικοτροφεία των τουρκομουσουλμανικών αδελφοτήτων στην Τουρκία, ώστε να αποτραπεί κάθε πιθανότητα να σπουδάσουν στην Ελλάδα τη θρησκεία τους. Τον Αύγουστο η πομακική εφημερίδα της Θράκης, «Ζαγάλισα», αποκάλυψε την ύπαρξη τριών οικοτροφείων για μουσουλμανόπαιδα στην πόλη της Ξάνθης και κατήγγειλε ότι χρηματοδοτούνται από τουρκικά θρησκευτικά τάγματα. Μάλιστα, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα κτίρια, ένα από τα οποία χρηματοδοτείται από τον Φετουλάχ Γκιουλέν, ένα από τους «Σουλεϊμαντζήδες» και ένα τρίτο από το «Τάγμα των Ναζιμπέντι». Οπως ανέφερε στο ρεπορτάζ, που συνοδευόταν από φωτογραφίες των κτιρίων, «σε όλα αυτά τα σχολεία δεν λείπουν οι εθνικιστικού περιεχομένου εκδρομές στην Τουρκία, που γίνονται την περίοδο των εορτών ή το καλοκαίρι».