Να κριθούν ένοχοι όπως και πρωτοδίκως για το θάνατο του 33χρονου ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου ζήτησε από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών ο εισαγγελέας της έδρας, Στέλιος Κωσταρέλος.

Ο εισαγγελικός λειτουργός έκανε λόγο για «σκηνικό λιντσαρίσματος» και τόνισε πως τα 23 χτυπήματα που δέχθηκε στο κεφάλι επέφεραν το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου.

Ο εισαγγελικός λειτουργός είπε πως αν και οι κατηγορούμενοι γνώριζαν πως τα χτυπήματα στο κεφάλι μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, και είχαν τη δυνατότητα να προβλέψουν το αποτέλεσμα του θανάτου, εν τούτοις επιτέθηκαν.

Σε κάθε περίπτωση ο εισαγγελικός λειτουργός δεν έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς των δύο κατηγορουμένων πως βρίσκοταν σε άμυνα.

«Οι ισχυρισμοί τους ότι ήταν σε άμυνα ή νομιζόμενη άμυνα δεν ευσταθούν γιατί εκείνοι ήταν έξω από το κατάστημα με ασφάλεια ανάμεσα στον κόσμο και αυτοί έσπασαν το μεγαλύτερο μέρος του τζαμιού, ενώ ο Κωστόπουλος ήταν μόνος του μέσα στο κατάστημα και είχε κληθεί η αστυνομία και ήταν βέβαιη η σύλληψη του» είπε κατά τη διάρκεια της αγόρευσης του ο εισαγγελέας.

Ο εισαγγελικός λειτουργός περιγράφοντας το «σκηνικό λιντσαρίσματος» τόνισε «οι κατηγορούμενοι άρχισαν με τα πόδια να σπάνε τη τζαμαρία του κοσμηματοπωλείου και με μένος να τον χτυπάνε στο κεφάλι, το οποίο ταλαντευόταν δεξιά και αριστερά με αποτέλεσμα να προσκρούσει στα τζάμια. Ο ένας τον έσυρε στο πεζοδρόμιο αφού τον αφόπλισε από το μαχαίρι. Τότε ο Ζακ Κωστόπουλος ανέπνεε και είχε τις αισθήσεις τους. Ο ένας τον κλώτσησε συνολικά 9 φορές από τις οποίες οι 5 στο κεφάλι και ο άλλος 5 φορές και οι τρεις στο κεφάλι».

Επιπλέον ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρθηκε στα αίτια θανάτου επισημαίνοντας πως οι ιατροδικαστές μιλούν για «ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεων του μυοκαρδίου που συνδέονται αιτιωδώς με το θάνατο μέσω μηχανισμού στρες» και τόνισε πως δεν προέκυψε «παθολογία της καρδιάς».