Τον κίνδυνο να μπει «λουκέτο» στα πανεπιστημιακά ιδρύματα επανέλαβαν οι πρυτάνεις σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Τετάρτη.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι, οι οποίοι απεργούν για δεύτερη ημέρα σήμερα, Πέμπτη για το μέτρο της διαθεσιμότητας, πρότειναν να κλείσουν τα πανεπιστήμια σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

«Προειδοποιούμε ότι θα κλείσει de facto το πανεπιστήμιο. Κι όταν συμβεί αυτό, κανείς δεν θα μπορεί εκ των υστέρων να αναρωτηθεί γιατί έκλεισε» ανέφερε ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου και προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων, Κωνσταντίνος Γάτσιος, ο οποίος κάλεσε τους υπουργούς Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη να «τα βρουν μεταξύ τους» στο θέμα της διαθεσιμότητας.

Οι πρυτάνεις ζήτησαν την ανάκληση της κοινής υπουργικής απόφασης για τη διαθεσιμότητα.

«Η Πολιτεία πρέπει να αναγνωρίσει το σφάλμα που διέπραξε στο θέμα της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων των ΑΕΙ, με το δεδομένο ότι όλες οι εκθέσεις αξιολόγησης που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης της ΑΔΙΠ (Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση), αναφέρουν ότι τα πανεπιστήμια έχουν έλλειψη στους διοικητικούς τους υπαλλήλους» τόνισε ο κ. Γάτσιος.

«Η Πολιτεία πρέπει να αναγνωρίσει το σφάλμα της με καθαρότητα και εντιμότητα και να το διορθώσει, όπως το ίδιο απαιτεί από τους πολίτες της» συμπλήρωσε.

Σε δραματικούς τόνους, ο πρύτανης του ΕΜΠ, Ιωάννης Γκόλιας υπογράμμισε: «Τα πανεπιστήμια δύσκολα φτιάχνονται, αλλά πολύ εύκολα διαλύονται. Η ώρα για εμάς, ήδη, έχει περάσει. Η δομή του Ιδρύματος έχει χαλάσει, όλα έχουν καθυστερήσει. Το πανεπιστήμιο καταρρέει και εάν δεν γίνει κάτι, πρέπει, πλέον, να είμαστε βέβαιοι ότι δεν είναι ανικανότητα, αλλά πολιτική απόφαση να υποβαθμιστούν τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια. Η εντολή μπορεί να έρχεται από τους δανειστές μας, οι οποίοι μπορεί να κρίνουν ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται καλά πανεπιστήμια, είναι μόνο για τουρισμό και τελείωσε. Όμως, εμείς θα αντιδράσουμε και το ελληνικό πανεπιστήμιο θα αντιδράσει».

«Μου φαίνεται απίστευτο ότι βγαίνει ο πρύτανης του αρχαιότερου πανεπιστημίου στη χώρα να λέει ότι το πανεπιστήμιο κλείνει και οι πολιτικοί να συμπεριφέρονται σαν να είπαμε "καλημέρα"» σημείωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θόδωρος Φορτσάκης, ο οποίος επανέλαβε ότι το πανεπιστήμιό του διοικητικά έχει καταρρεύσει.

«Τα πανεπιστήμια κινδυνεύουν με ασφυξία λόγω της έλλειψης του διοικητικού προσωπικού και της υποχρηματοδότησής τους, τη στιγμή που σε όλες τις χώρες οι κυβερνήσεις επενδύουν στην Παιδεία» επισήμανε ο πρύτανης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Δ. Αναγνωστόπουλος.

«Είναι η τελευταία μας αγωνιώδης προσπάθεια για να μη διαλυθεί το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο» τόνισε ο πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Γρ. Τσάλτας.

Πάντως, στην πρόταση των διοικητικών υπαλλήλων να κλείσουν τα πανεπιστήμια σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ο κ. Γάτσιος απάντησε: «Το πανεπιστήμιο δεν είναι επιχείρησή μας να το κλείνουμε και να το ανοίγουμε όποτε θέλουμε. Αλλά, φυσικά, αν βρεθούμε σε καθεστώς αδυναμίας, πραγματικό, δεν θα είναι θέμα δικής μας απόφασης. Απλά δεν θα μπορέσουμε να λειτουργήσει».