Σοκαρισμένη παρακολουθεί η κοινή γνώμη τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού της Σοφίας Πολυζωγοπούλου από τον σύζυγό της και γνωστό ποινικολόγο, Απόστολο Λύτρα.

*Διαβάστε εδώ: Αλέξης Κούγιας για Απόστολο Λύτρα: Γιατί αφέθηκε ελεύθερος - "Υπερβολική η δίωξη για κακούργημα"

Ο Απόστολος Λύτρας, όπως φαίνεται στα πλάνα που ήρθαν στη δημοσιότητα, προσποιήθηκε κατά τη μεταγωγή του στα δικαστήρια της Ευελπίδων ότι φορούσε χειροπέδες.

Ειδικότερα, φάνηκε στα πλάνα ότι ο Απόστολος Λύτρας παρίστανε πως φορούσε χειροπέδες, καλύπτοντας τα χέρια του με ένα σακάκι.

Όμως, όταν έφτασε στα δικαστήρια, ο γνωστός ποινικολόγος άφησε τα χέρια του κάτω και φάνηκε ότι δεν του έχουν περάσει χειροπέδες.


«Ο αστυνομικός έσπασε το πρωτόκολλο»

«Υπάρχει πρωτόκολλο για όσους κατηγορούνται για κακουργηματικές πράξεις. Είναι απαραίτητη στο πρωτόκολλο η χειροπέδηση μέχρι που να παραδοθούν τα άτομα στις ανακριτικές ή δικαστικές Αρχές. Έπεισε όλο τον κόσμο ότι από το γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας μέχρι τον ανακριτή φορούσε χειροπέδες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Μπαλάσκας, μιλώντας στην εκπομπή «Super Κατερίνα».

Ο ίδιος μάλιστα πρόσθεσε ότι υπεύθυνοι γι’ αυτό είναι οι αστυνομικοί.

«Ο αστυνομικός έσπασε το πρωτόκολλο», είπε χαρακτηριστικά.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d22z71yxjbch)


Σοφία Πολυζωγοπούλου: Είμαι χάλια και ψυχολογικά και σωματικά

«Είμαι χάλια και ψυχολογικά και σωματικά, δεν είμαι καλά, πώς να είμαι καλά;», ήταν τα πρώτα λόγια της Σοφίας Πολυζωγοπούλου, της συζύγου του Απόστολου Λύτρα, που δέχθηκε επίθεση από τον ίδιο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά, να πάει μαζί του σε ιδιωτική κλινική και να αποκαλυφθεί -χάρη στον γιατρό που την εξέτασε- ο άγριος ξυλοδαρμός της.

Υπενθυμίζεται ότι ο Απόστολος Λύτρας, που στο παρελθόν έχει υπερασπιστεί νομικά πολλές υποθέσεις γυναικείας κακοποίησης, ομολόγησε την πράξη του και εμφανίστηκε πρόθυμος να ζητήσει ψυχολογική βοήθεια.

Λίγες ώρες μετά τη σύλληψη και την ανάκρισή του, ο 52χρονος δικηγόρος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, με την απόφαση αυτή να προκαλεί την οργή της κοινής γνώμης.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d22ggi8ht9rt)

Το σκεπτικό της μη προφυλάκισης του Απόστολου Λύτρα

Ανακρίτρια και εισαγγελέας αποφάσισαν μετά την απολογία του Απόστολου Λύτρα να τον αφήσουν ελεύθερο, λαμβάνοντας υπόψη την κατάθεση του θύματος, σύμφωνα με την οποία ο Απόστολος Λύτρας δεν είχε ξαναϋπάρξει κακοποιητικός.

Επίσης, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, κατάθεση πήραν και από την πρώην σύζυγό του, η οποία ναι μεν τον είχε καταγγείλει, αλλά στο δικαστήριο ανακάλεσε.

Ο Απόστολος Λύτρας στην κατάθεσή του ανέφερε ότι θα ζητήσει ψυχολογική βοήθεια, ενώ σημείωσε ότι «δεν έχω υπάρξει ποτέ βίαιος».

Έτσι, του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι, όπως η υποχρέωση μετοίκησης από το κοινό σπίτι όπου διαμένει με τη σύζυγό του, απαγόρευση να την πλησιάζει και υποχρέωση να παρακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης.


Σοκάρει η κατάθεση της Σοφίας Πολυζωγοπούλου: «Κατάπινα αίμα και ένιωθα ότι πνίγομαι»

Στην κατάθεσή της, η 37χρονη δικηγόρος περιέγραψε την επίθεση που δέχτηκε από τον σύζυγό της μέσα στο αυτοκίνητο όπου βρίσκονταν.

Η ίδια εξηγεί ότι έπεισε τον κακοποιητή της να τη μεταφέρει στο νοσοκομείο, λέγοντάς του ότι θα πει στους γιατρούς πως έπεσε από τις σκάλες.

Σύμφωνα με το περιβάλλον της ιδιωτικής κλινικής όπου μεταφέρθηκε: «Στην αρχή, όταν μπήκαν στην κλινική, δεν καταλάβαμε ποιοι ήταν. Η γυναίκα ήταν εμφανώς καταβεβλημένη και τη βάλαμε να καθίσει σε αμαξίδιο. Η γυναίκα είχε χτυπήσει στη γλώσσα και στο στόμα και ήταν αδύνατον να μιλήσει. Ο δικηγόρος ήταν εκεί για να τη βοηθά με την επικοινωνία, έως ότου ο γιατρός τού ζήτησε να βγει έξω από τον θάλαμο, κάτι που συχνά ζητούν οι γιατροί από τους συνοδούς».

Η κατάθεση της γυναίκας είναι συγκλονιστική: «Γύρω στις 23.30 λογομαχήσαμε για μια ασήμαντη αφορμή και συγκεκριμένα γιατί εγώ κοίταζα το κινητό μου και ο σύζυγός μου δεν ξέρω τι θεώρησε, πάντως μου έκανε σκηνή ζηλοτυπίας. Η αλήθεια είναι ότι εγώ μιλούσα με την αδερφή μου, στην οποία είχα αφήσει το παιδί μου για να βγούμε και η οποία μου έστελνε βιντεάκια με τη μικρή μου. Μου ζήτησε επιτακτικά να φύγουμε, αλλιώς θα έκανε φασαρία μέσα στο μαγαζί.

Άρχισε να τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και σε μικρή απόσταση, σε ένα απόμερο μέρος δεξιά του δρόμου, που είχε χώρο, σταμάτησε το αυτοκίνητο και με χτύπησε στο πρόσωπο, έχοντας τα χέρια του σε γροθιά. Σημειωτέον ότι όλη αυτή την ώρα μού είχε πάρει το κινητό. Η πόρτα ήταν κλειδωμένη. Ούρλιαζα ''βοήθεια'' και τον παρακαλούσα να σταματήσει, ενώ το πρόσωπό μου ήταν γεμάτο αίματα και τα κατάπινα και ένιωθα ότι πνίγομαι.

Με οδήγησε στο σπίτι. Εγώ όταν μπήκα μέσα, με όσες δυνάμεις είχα, γιατί ζαλιζόμουν πολύ και ήμουν πολύ χτυπημένη, του είπα ότι πάω να πλυθώ. Όταν ανέβηκα στο δωμάτιο, προκειμένου να πάρω το κουμπί πανικού που είναι συνδεδεμένο με τον συναγερμό και χτυπάει κατευθείαν στην Αστυνομία, με πρόλαβε και το πήρε αυτός και συνέχιζε να κρατάει το κινητό μου».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d22xqho6e9bt)


Σοφία Πολυζωγοπούλου: 
Γιατί δεν έδωσε κατευθείαν κατάθεση και ζήτησε κουμπί πανικού

Σύμφωνα με την ίδια, μόλις μπήκε στα Επείγοντα, ενημέρωσε τη νοσοκόμα ότι την είχε χτυπήσει ο σύζυγός της, ενώ το ίδιο επιβεβαίωσε και στον γιατρό που την εξέτασε. «Με πήρε κατευθείαν ο γιατρός στο εξεταστήριο μόνη μου και δεν επέτρεψε στον σύζυγό μου να μπει. Μαζί ήρθε και μια νοσοκόμα. Μόλις με πλησίασε η νοσοκόμα, της είπα αμέσως ότι με έχει χτυπήσει ο άνδρας μου. Ότι τον φοβάμαι, και το είπα και στον γιατρό. Μου είπαν ότι θα ειδοποιήσουν την Αστυνομία… Όπως πράγματι και έγινε. Μου παρείχαν τις πρώτες βοήθειες. Όταν έφτασε ο αστυνομικός, επειδή δεν ήθελα να καταλάβει κάτι ο άνδρας μου και να φύγει και δεν ήξερα αν εκείνη τη στιγμή έπρεπε να τον εμπιστευθώ -κυρίως δεν ήθελα να φύγει, γιατί δεν είχα ειδοποιήσει την αδερφή μου για το τι είχε συμβεί, γιατί κρατούσε την κόρη μου-, είπα στον αστυνομικό ότι είμαι δικηγόρος και δεν ήθελα να δώσω κατάθεση εκείνη τη στιγμή, αλλά του είπα να πάρει την κατάθεση του γιατρού. Ενώ εγώ θα πήγαινα να εξεταστώ από ιατροδικαστή. […] Ο αστυνομικός επέμενε ότι έπρεπε να δώσω κατάθεση εκείνη τη στιγμή. Του είπα να γράψει ότι έπεσα από τις σκάλες και να μου δώσουν κουμπί πανικού, έτσι ώστε οι αστυνομικοί να αντιληφθούν τι είχε συμβεί και όχι ο άνδρας μου».

Σύμφωνα πάντα με την ίδια, όταν ο γιατρός την ενημέρωσε ότι οι αστυνομικοί πήραν τον σύζυγό της, «εγώ υπέγραψα τις πρωινές ώρες, για να φύγω από την κλινική, ενώ είχα ειδοποιήσει την αδερφή μου και μια φίλη μου. Οι συστάσεις των γιατρών της κλινικής ήταν να παραμείνω εκεί».

Σημειώνεται ότι η ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα μετέβη το βράδυ της Κυριακής στο σπίτι της 37χρονης δικηγόρου στον Γέρακα και η Σοφία Πολυζωγοπούλου ζήτησε αστυνομική προστασία για την ασφάλειά της.