Χριστουγεννιάτικη πρόκληση επιφύλασσαν οι Τούρκοι, μετά τις προηγηθείσες προκλήσεις των τελευταίων ημερών με τις εμπλοκές τους με τα ελληνικά μαχητικά, και τα χθεσινά ψεύτικα και υποκριτικά χαμόγελα και ευχές τους ίδιου του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου προς τους έλληνες στρατιωτικούς και τελωνειακούς στο Φυλάκιο των Καστανιών του Έβρου, όπου είχε μεταβεί για να "ανταλλάξει ευχές", όπως είχε σημειώσει.

Σήμερα, ανήμερα των Χριστουγέννων, και κατά παράβαση οποιασδήποτε συμφωνίας Μέτρων Οικοδομήσεως Εμπιστοσύνης που ισχύουν μεταξύ των δύο χωρών, και βάσει των οποίων απαγορεύονται οι πτήσεις και γενικότερα οποιαδήπτε πρόκληση ανήμερα μεγάλων θρησκευτικών εορτών, η Τουρκική Αεροπορία απογείωσε ένα αεροσκάφος (μάλλον Ηλεκτρνικού Πολέμου) CN-235, το οποίο στην περιοχή του Νοτιοανατολικού Αιγαίου πραγματοποίησε μία παράβαση.

Όπως επισήμαιναν στρατιωτικές πηγές του ΓΕΕΘΑ, επιχειρησιακώς η παράβαση αυτή δεν προκάλεσε κανένα απολύτως πρόβλημα. Σε καθαρά συμβολικό όμως επίπεδο, η πρόκληση αυτή ανήμερα των Χριστουγέννων, της μεγαλύτερης εορτής της Χριστιαννοσύνης, που σημειωτέον γίνεται για πρώτη φορά, "εκπέμπει" το δικό της μήνυμα.

"To αεροσκάφoς αναγνωρίστηκε σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική", σημειωνόταν στην επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, οι αρμόδιες υπηρεσίες του οποίου ενημέρωσαν αμέσως το Υπουργείο Εξωτερικών για όλες τις περαιτέρω ενέργειες από μέρους του.

Λ.Σ.Μ.