Η αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, ενός θλιβερού και απολύτως κατακριτέου κοινωνικού φαινοµένου, µας έχει προβληµατίσει έντονα όλους. Η θέση της κυβέρνησης και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ήταν εξαρχής απολύτως ξεκάθαρη και αδιαπραγµάτευτη. Απέναντι σε συµπεριφορές που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και απειλούν το υπέρτατο αγαθό της ανθρώπινης ζωής είµαστε αµείλικτοι, ενώ ήδη αποτυπώνεται στην πράξη το σηµαντικό έργο των στελεχών της Ελληνικής Αστυνοµίας, µε βασικό στόχο την προστασία και τη δηµιουργία ενός «πλέγµατος» ασφάλειας για κάθε θύµα. Πλέον, όλο και περισσότερες γυναίκες καταγγέλλουν κάτι που αποδεικνύει ότι οι παρεµβάσεις µας αποδίδουν, αλλά έχουµε αρκετή δουλειά ακόµη προκειµένου να πλήξουµε πιο δραστικά στη «ρίζα» της µια «πληγή», που, όπως φαίνεται, δεν γνωρίζει κοινωνική θέση, οικονοµικό status και µορφωτικό επίπεδο.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι το έτος 2023 η Ελληνική Αστυνοµία µέσω των Γραφείων Ενδοοικογενειακής Βίας ανταποκρίθηκε µε αποτελεσµατικότητα σε 11.589 περιστατικά σε όλη την επικράτεια, φροντίζοντας ταυτόχρονα για την προστασία των θυµάτων, ενώ το πρώτο πεντάµηνο του έτους 2024 αναφέρθηκαν στην ειδική τηλεφωνική γραµµή «15900» 7.494 περιστατικά και η Αµεση ∆ράση προχώρησε σε 4.409 συλλήψεις.

Μια αύξηση καταγγελιών, συνεπώς, συγκριτικά µε ολόκληρο το 2023, κατά 67,45%. Μόνο τις τελευταίες σαράντα ηµέρες είχαµε 5.230 καταγγελίες, προχωρήσαµε σε 2.079 συλλήψεις, 676 εφαρµογές panic button εγκαταστάθηκαν σε τηλεφωνικές συσκευές γυναικών ως µέσο καταγγελίας και 69 θύµατα µεταφέρθηκαν σε δοµές φιλοξενίας µε οχήµατα της Ελληνικής Αστυνοµίας. Από το 2020 δηµιουργήσαµε για πρώτη φορά ένα «δίχτυ προστασίας» για τα θύµατα ενδοοικογενειακής βίας, µε συνεχείς εκπαιδεύσεις περισσότερων από 17.000 αστυνοµικών, µε τη δηµιουργία ειδικού πρωτοκόλλου ορθής αντιµετώπισης περιστατικών, µε τη σύσταση εξήντα τριών πλέον ειδικών γραφείων σε Αστυνοµικά Τµήµατα όλης της χώρας, µε 44 συµβουλευτικά κέντρα και 20 ξενώνες φιλοξενίας και αρωγής. Ηδη λειτουργούν στην Περιφέρεια της κάθε Αστυνοµικής ∆ιεύθυνσης ειδικά διαµορφωµένοι χώροι ως «safe houses» για την ασφαλή φιλοξενία των θυµάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και µελών της οικογένειάς τους που χρειάζονται προστασία, όπως για παράδειγµα ανήλικα τέκνα, ενώ η χορήγηση του panic button, ενός µέτρου που ήδη προσφέρει σηµαντικά, επεκτείνεται πλέον σε κάθε θύµα, σε όλη τη χώρα.

Τέλος, δόθηκαν οι αναγκαίες κατευθύνσεις προς όλες τις Αστυνοµικές ∆ιευθύνσεις της χώρας, µε την άµεση εφαρµογή τεσσάρων επιπλέον µέτρων ως προς τη διαχείριση ανάλογων περιστατικών, ενώ επικαιροποιήθηκαν το πρωτόκολλο και οι οδηγοί δράσης και ορθής αντιµετώπισης κάθε περιστατικού βίας, πάνω στο βασικό και απαρέγκλιτο δόγµα, που λέει: «Η ασφάλεια του πολίτη πάνω απ’ όλα και, ναι, το περιπολικό θα γίνει και “ταξί” και “ασθενοφόρο”, όπως έγινε πολλές φορές κατά το παρελθόν».

Παράλληλα, το υπουργείο ∆ικαιοσύνης ανακοίνωσε ορισµένα πολύ σηµαντικά µέτρα, από τα οποία ξεχωρίζω την αναγκαστική ηλεκτρονική παρακολούθηση για όσους βρίσκονται υπό επιτήρηση για αδικήµατα ενδοοικογενειακής βίας, ένα µέτρο στο οποίο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποδίδει ιδιαίτερη σηµασία και αποτελεί υψηλή προτεραιότητα στον σχεδιασµό του.

Το επόµενο διάστηµα προχωρά µε δική µας νοµοθετική πρωτοβουλία ο εκσυγχρονισµός του νοµικού πλαισίου για την ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι). Συνεχίζουµε την καθηµερινή και αδιάκοπη προσπάθεια στο κοµµάτι της πρόληψης και, κυρίως, σε αυτό της καταστολής απέναντι σε ένα δραµατικό φαινόµενο της εποχής µας, ενώ δουλεύουµε ακόµα πιο επισταµένα για τη µεγαλύτερη εµπέδωση του κλίµατος ασφάλειας στην κοινωνία µας. Κυρίως, όµως, στηρίζουµε και προστατεύουµε τα θύµατα, σπάµε τον «νόµο της σιωπής» και τους λέµε ότι δεν είναι µόνες, δίνοντας την ώθηση σε κάθε γυναίκα που βιώνει κάθε µορφής βία να την καταγγείλει!


*Δημοσιεύτηκε στα «Παραπολιτικά»