Εννέα τραγουδιστές εξηγούν στο parapolitika.gr γιατί έγιναν ηθοποιοί
Η κρίση στη νυχτερινή διασκέδαση και η στροφή τους στο θεατρικό σανίδι
Της Μαριάνθης Κουνιά - mfkounia@hotmail.com
Μια νέα καλλιτεχνική τάση έχει εγκαινιαστεί τα τρία τελευταία χρόνια στην Αθήνα με τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής, να έχουν «κατέβει» από τις μεγάλες πίστες και να έχουν «ανέβει» στο θεατρικό σανίδι! Μεγάλοι και πασίγνωστοι καλλιτέχνες του πενταγράμμου έχουν καταφέρει να ενταχθούν πολύ επιτυχημένα σε θεατρικά σχήματα της πόλης και να αποδείξουν ότι το άστρο τους μπορεί να λάμψει και στο θέατρο με αποτέλεσμα τα τραπεζάκια πίστας να δίνουν τη θέση τους στις αριθμημένες βελούδινες θέσεις των θεατρικών αιθουσών και τα γαρύφαλλα στο σεμνό χειροκρότημα. Και ενώ η αρχή είχε γίνει το 2012 από την Μαρινέλλα με το «Chicago» στο Παλλάς, τη σκυτάλη πήραν πέρυσι η ’ννα Βίσση με τους Δαίμονες του Νίκου Καρβέλα, ο Σάκης Ρουβάς με τις Βάκχες του Ευρυπίδη, ο Διονύσης Σαββόπουλος με τον Πλούτο του Αριστοφάνη, ο Γιάννης Πλούταρχος με το «Ένα παιδί μετράει τ' άστρα» του Μενέλαου Λουντέμη, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης με το μιούζικαλ «Annie», ο Αλκίνοος Ιωαννίδης με τη «Σαμία» του Μενάνδρου και ο κατάλογος τελειωμό δεν έχει.
Το parapolitika.gr μπήκε στις θεατρικές αίθουσες που φιλοξένησαν ή φιλοξενούν φέτος μεγάλους τραγουδιστές και τους ρώτησε πως το αποφάσισαν! Δείτε τι μας είπαν για το θέατρο 9 μεγάλοι σταρ της μουσικής.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΖΩΝΑΚΗΣ ΘΕΑΤΡΟ REX
Ο Γιώργος Μαζωνάκης δέχτηκε το περασμένο Φθινόπωρο την πρόταση του φίλου του Κωνσταντίνου Ρήγου για το ρόλο του αφηγητή στο μιούζικαλ Rocky Horror Show, που παρουσιάστηκε για λίγες παραστάσεις στο θέατρο Rex. Το μιούζικαλ αυτό είναι ένα έργο - σάτιρα των b-movies επιστημονικής φαντασίας, με αναφορές στις πρώτες ταινίες τρόμου. Ο γνωστός καλλιτέχνης όταν αναφέρεται στη συμμετοχή του σε αυτό κάνει λόγο για πρόκληση. «Η πρόταση του Κωνσταντίνου Ρήγου για το μιούζικαλ ήταν η αφορμή να ασχοληθώ με το θέατρο, καθώς μου έδωσε τη δυνατότητα να μπω στην πρόκληση... Είναι ωραίο να δοκιμάζεις καινούργια πράγματα. Αγάπησα αυτόν τον ρόλο σε μια παράσταση που ήταν ευρηματική και ταυτοχρόνως διασκεδαστική... Πήγαινα στο θέατρο να παίξω και ένιωθα μια ιδιαίτερη χαρά!» μας είπε.
ΣΑΚΗΣ ΡΟΥΒΑΣ ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΘΕΟΝ
Μετά το ρόλο του θεού Διονύσου στις Βάκχες του Ευριπίδη, που περιόδεψε σε όλη την Ελλάδα και λάτρεψαν κοινό και κριτικοί, ο Σάκης Ρουβάς ανέβει πάλι φέτος στο θεατρικό σανίδι, αυτή τη φορά υποδυόμενος τον μυθικό ήρωα Ηρακλή στο θέατρο Πάνθεον. Πρωταγωνιστεί στο έργο «Ηρακλής - Oι 12 ’θλοι», εγκαινιάζοντας τη νέα μορφή του πρώην νυχτερινού κέντρου «Αθηνών Αρένα» στην οδό Πειραιώς, που πρόσφατα μετατράπηκε σε μια ευρωπαϊκών προδιαγραφών θεατρική αίθουσα. Στην παράσταση που σκηνοθετεί ο νεαρός Απόλλωνας Παπαθεοχάρης, δίπλα στο Σάκη πρωταγωνιστούν, ως Ευρυσθέας η Ρούλα Πατεράκη, ως Αθηνά η Ναταλία Δραγούμη, ως Ήρα η Αγορίτσα Οικονόμου και ως Αρετή η Ελένη Ρουσσινού, ενώ τη σύνθεση των τραγουδιών έχει κάνει ο Γιώργος Θεοφάνους.
Ο Σάκης που είναι πολύ γοητευμένος από το νέο του ρόλο στο θέατρο, μιλώντας στο parapolitika.gr αποκαλύπτει ότι μέσα από τις πρόβες λάτρεψε αυτόν τον ήρωα, στον οποίο αποδόθηκαν πλήθος από κατορθώματα ανάγοντας τον σε θρυλική μορφή ολόκληρου του ελλαδικού χώρου. «Όλοι μέσα μας κρύβουμε έναν Ηρακλή και με καθημερινούς άθλους εξελισσόμαστε, πνευματικά και ψυχικά. Οι άθλοι του ίσως περιγράφουν και τους άθλους του σημερινού ανθρώπου, που προσπαθεί να βγει δυνατός από τις εκάστοτε δυσκολίες της ζωής του. Έχω εμποτιστεί με το θέατρο, αυτή παράσταση ήταν κάτι που ήθελα πολύ να κάνω» λέει για το έργο. Όσο για τη στροφή που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια προς το θέατρο, αφήνοντας για λίγο τις μεγάλες πίστες των νυχτερινών μαγαζιών, ο δημοφιλής καλλιτέχνης μας εξηγεί πόσο λατρεύει το θέατρο από μικρό παιδί. Με θεατρικό του «νονό» τον Δημήτρη Λιγνάδη, όπως δηλώνει ο ίδιος, κατάφερε να πραγματοποιήσει ένα όνειρο χρόνων. «Το θέατρο για μένα είναι σχολείο. Με έχει βοηθήσει να μάθω πάρα πολλά πράγματα για τη ζωή μου. Η μουσική μου καριέρα είναι μεγάλη, αλλά εγώ προέρχομαι από μια οικογένεια που ασχολείται με το θέατρο. Παιδάκι ακόμα πήγαινα στις πρόβες των γονιών μου και καθόμουν σε μια άκρη. Από τότε είχε μπει μέσα μου το μικρόβιο. Και το θέατρο και ο κινηματογράφος ήταν μέσα στα πράγματα που θαύμαζα και είχα ονειρευτεί κάποτε να κάνω. Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ο θεατρικός νονός μου, αυτός με μύησε στο θέατρο βοηθώντας με να καταλάβω ότι με επιμονή και υπομονή μπορώ να πραγματοποιήσω οτιδήποτε καινούριο βάλω στο νου μου» λέει συγκινημένος.
ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΓΥΑΛΙΝΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Η Ευρυδίκη πρωταγωνιστεί στην παιδική, μουσική παράσταση «Ακροβάτες της Τύχης» στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο μαζί με 10μελη θίασο και μουσική του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Όπως λέει η ίδια, το θέατρο πάντα την γοήτευε αφού την κάνει να αισθάνεται σαν είναι στο φυσικό της χώρο, ενώ σκέφτεται σοβαρά να συμπεριλάβει σε δικές της επόμενες παραστάσεις στοιχεία πιο θεατρικά. Ο κύριος λόγος που αποφάσισε να κάνει θέατρο για παιδιά ήταν ότι της αρέσει να περιτριγυρίζεται από παιδιά και να παίρνει το χειροκρότημά τους.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΘΕΑΤΡΟ BADMINTON
Στο θεάτρο Badminton μπορούσε κάποιος να συναντήσει τους προηγούμενους μήνες τον Φίλιππο Νικολάου, καθώς συμμετείχε στο μουσικοθεατρικό show «Θα περάσει κι αυτό» του ’γγελου Πυριόχου μαζί με γνωστούς ηθοποιούς. Για αυτόν η ενασχόλησή του με το θέατρο σήμανε την προέκταση του ως τραγουδιστή, αλλά χωρίς το άγχος του ηθοποιού. «Στο θέατρο ζυγίζω πόσο και πώς είμαι ελεύθερος λόγω της θεατρικής συνέπειας κι αυτός είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος άσκησης της δουλειάς μου. Με διάλεξαν για αυτήν την παράσταση ο Κατσαρός και ο Πυριόχος γιατί αντιπροσωπεύω την εποχή στην οποία αναφέρεται το έργο και ήταν ιδιαίτερη χαρά μου» δηλώνει.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΒΒΙΔΑΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Στο δρόμο που χάραξε πέρυσι ο Μιχάλης Χατζηγιάννης πρωταγωνιστώντας στο γνωστό μιούζικαλ Annie, βάδισε και ο Γιάννης Σαββιδάκης, που εντάχθηκε φέτος στο νέο κάστ του ίδιου έργου. «Μου αρέσει πολύ το θέατρο, και δεν θα έλεγα όχι σε μια νέα καριέρα ως ηθοποιός, αν φανεί ότι έχω δυνατότητες. Αγαπώ πολύ το ρίσκο. Δεν μπορώ τα σίγουρα. Από την άλλη με φοβίζει και η κρίση στο τραγούδι» λέει με νόημα. Ο γνωστός τραγουδιστής, αν και έπαιζε έναν κακό λωποδύτη, κατάφερε να κερδίσει την αγάπη του θεατρόφιλου κοινού, που γέμιζε κάθε βράδυ τη σκηνή του «Ελληνικού Κόσμου» δίπλα στην ’ννα Παναγιωτοπούλου και τον Παύλο Χαϊκάλη. Ήθελε πολύ να το δοκιμάσει, όπως μας είπε, αλλά στην αρχή ένιωθε μια μικρή ανασφάλεια επειδή θα έπαιζε δίπλα σε μεγάλα ονόματα του θεάτρου, κάτι που ξεπέρασε με τις συχνές πρόβες.
ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΛΛΑΣ
Στην πασίγνωστη ιστορία αγάπης «Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας» του Δημητρίου Κορομηλά στο θέατρο Παλλάς συμμετείχε ο Κώστας Μαργαρίτης ερμηνεύοντας δημοτικά τραγούδια υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Πέτρου Ζούλια. Ο γνωστός καλλιτέχνης που για χρόνια μεσουρανούσε στα νυχτερινά μαγαζιά, φέτος επικοινώνησε με τον κόσμο από άλλο μετερίζι. Και δεν κρύβει τη χαρά του. «Φέτος μου έτυχε να κάνω θέατρο και δεν σας κρύβω ότι μου αρέσει. Όταν μου το πρότειναν είχα της αντιρρήσεις μου, για το αν θα καταφέρω να ανταποκριθώ στις θεατρικές απαιτήσεις. Αλλά ευτυχώς με έπεισαν η Ελένη Κούρκουλα και ο Διονύσης Παναγιωτάκης που είχαν δει το «πράγμα» πιο νωρίς από εμένα Ο κόσμος στις παραστάσεις μου τα έδινε όλα, δεν μπορώ να σας εξηγήσω με λόγια τι αισθανόμουν. Πάνω στη σκηνή λειτουργούσα όπως ένιωθα, τραγουδούσα ελεύθερος. Στα νυχτερινά μαγαζιά υπάρχει τρομερή κρίση, έχουν ταλαιπωρηθεί άνθρωποι Η νύχτα παλιά κινούσε όλη την αγορά, αλλά τώρα έχει πέσει» λέει ο γνωστός καλλιτέχνης.
ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΙΓΑΛΗΣ- ΘΕΑΤΡΟ ΧΥΤΗΡΙΟ
Ο Κώστας Μπίγαλης έκανε την έκπληξη στο θέατρο Χυτήριο, παίζοντας σε έργο που έγραψε ο ίδιος. Το «Πέντε» είναι ένα σουρεαλιστικό θρίλερ με έντονα στοιχεία κωμωδίας και μουσικές του ίδιου. Ο γνωστός ερμηνευτής που είχε σπουδάσει και ηθοποιός στα πρώτα του βήματα, βρέθηκε πριν λίγα χρόνια σε καλλιτεχνικό τέλμα. Η σκέψη να μεταπηδήσει στο θέατρο του έδωσε ζωή. Ο ίδιος εξηγώντας την απόφασή του λέει «μετά την κατάρρευση της ελληνικής δισκογραφίας, λόγω της πειρατείας, έψαχνα να κάνω κάτι για να νιώσω δημιουργικός. Τον τελευταίο μου μεγάλο δίσκο, τον 13 τον έβγαλα το 2004. Και μετά είπα «τι κάνω τώρα;». Δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι θα καθόμουν και θα κοίταζα το ταβάνι. Ο κόσμος στο θέατρο εκπλήσσεται ευχάριστα που με βλέπει στη σκηνή και με ενδιαφέρει να συνεχίσω να ασχολούμαι με το θέατρο και καλλιτεχνικά και υπαρξιακά, γιατί με γεμίζει. ’λλωστε η δισκογραφία είναι σε ένα χάλι, και εγώ δεν νομίζω ότι θα μπορέσω να ξαναμπώ στα χωράφια της».
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΥΚΑ ΘΕΑΤΡΟ ΒΕΜΠΟ
Στο ιστορικό Βέμπο που άνοιξε ξανά τις πόρτες του στο κοινό με το γεμάτο αγαπημένα τραγούδια θεατρικό έργο, «ΠΡΙΝ ΤΟ ΧΑΡΑΜΑ» των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα παίζουν η Κατερίνα Κούκα, η Σοφία Βόσσου και ο Στέλιος Διονυσίου. Η Κατερίνα Κούκα μπαίνει στο πετσί του ρόλου ερμηνεύοντας την Αρετή Λάμπρου, μια γυναίκα βγαλμένη από τις παλιές, καλές εποχές της Ελληνικής κοινωνίας του 50 και του 60. «Το είδα σαν πρόκληση, γιατί έψαχνα να κάνω κάτι καινούριο στη ζωή μου. Πήγαινα στις πρόβες σαν παιδάκι του Δημοτικού. Βέβαια τον ρόλο μου δεν τον έμαθα εύκολα, γιατί ποτέ δεν είχα ξανακάνει κάτι τέτοιο. Είναι πρωτόγνωρη εμπειρία που μου φέρνει χαρά» αναφέρει. Από την άλλη η γνωστή ερμηνεύτρια δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην κρίση που περνάει ο χώρος της μουσικής. «Η βραδινή διασκέδαση χτυπήθηκε πρώτη από όλους, αλλά όταν βλέπεις γύρω σου παιδιά να λιποθυμούν από την πείνα, είναι το λιγότερο. Ο δικός μας χώρος είναι από τα πρώτα επαγγέλματα που χτυπήθηκαν. Είμαι συντετριμμένη από το πρόβλημα. Αλλά αυτό έχει και τα καλά του, γιατί είχε μπει πολύ στη ζωή μας η δηθενιά. Τώρα αρχίζουμε λίγο να προσγειωνόμαστε» λέει.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΟΥΤΣΑΤΣΟΥ ΘΕΑΤΡΟ ΗΒΗ
Γεμάτο από παιδιά είναι και το θέατρο ΗΒΗ που για 2η χρονιά φέτος παίζεται με επιτυχία η παιδική παράσταση «ΜΕ ΧΑΡΤΙΝΟ ΚΑΡΑΒΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΑΞΙΔΕΥΩ» στην οποία πρωταγωνιστούν ο συνθέτης Νότης Μαυρουδής και η ερμηνεύτρια Αναστασία Μουτσάτσου. Η κ. Μουτσάτσου, που δεν αποκλείει να ασχοληθεί στο μέλλον και με το θέατρο για ενήλικες, εντάσσει κάθε Κυριακή τα παιδιά μέσα σε μια δική της ιστορία μετατρέποντας την παιδική ψυχαγωγία σε πολύτιμη γνώση μαζί με λύρα, σαντούρι, γκάιντα, και βιολί. «Μέχρι τώρα οι ηθοποιοί έμπαιναν αθρόα στο τραγούδι, τώρα γίνεται το αντίθετο. Αλλά δεν είναι παράξενο. Είναι φυσιολογικό γιατί και το θέατρο και η μουσική είναι λαϊκές τέχνες. Βρήκα χαρά και ανανέωση στο θέατρο. Δεν υπάρχει λόγος να κάθεσαι σε κάτι μίζερο. Η δισκογραφία έχει καμφθεί τελευταία. Όλοι μου έλεγαν «πως σου ήρθε το θέατρο;» και είπα «μου ήρθε» δηλώνει στο parapolitika.gr.
ΑΝΝΑ ΒΙΣΣΗ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΗΒΑΙΟΣ, ΜΠΑΜΠΗΣ ΤΣΕΡΤΟΣ, ΕΛΕΟΝΩΡΑ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗ
Το θέατρο Πάνθεον θα υποδεχτεί τον Φεβρουάριο στη σκηνή του τη νέα ροκ όπερα του Νίκου Καρβέλα «Οι καμπάνες του Edelweiss», σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, με την ερμηνεία της ’ννας Βίσση, αλλά και το θέατρο ΔΙΑΝΑ ήδη παρουσιάζει αυτό το διάστημα μία πρωτότυπη μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «9:05» με πρωταγωνιστές τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και τον Χρήστο Θηβαίο σε σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη. Ο Μπάμπης Τσέρτος που ερμηνεύει άριστα εδώ και χρόνια ρεμπέτικα και δημοτικά τραγούδια και επιλέχτηκε από τη Μιμή Ντενίση για την μεγάλη θεατρική παραγωγή «Σμύρνη μου Αγαπημένη» φέτος στον Ελληνικό Κόσμο. Τέλος και η Ελεονώρα Ζουγανέλη φλερτάρει με το θεάτρο, καθώς θα υποδυθεί τον Φεβρουάριο την Εντίθ Πιάφ στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δωρεάν Ξεναγήσεις σε Αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας
Η εγγονή του Picasso ξεπουλάει τα έργα του για να... ηρεμήσει!
Στην Αθήνα ο ανιψιός του Φιντέλ Κάστρο
Οι εντυπωσιακότερες βιβλιοθήκες του κόσμου (ΦΩΤΟ)