Πανώλη στα αιγοπρόβατα: 22 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα - Έχουν θανατωθεί 10.768 ζώα, εντείνονται οι έλεγχοι
Σε πλήρη ετοιμότητα οι Αρχές
«Κάθε φορά που έχουμε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα πανώλης σε μια μονάδα, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο, ακολουθεί η θανάτωση του συνόλου των ζώων ή υγειονομική ταφή και στη συνέχεια απολύμανση της μονάδας και η καραντίνα της», τονίζεται
Μέχρι και σήμερα (30.07.2024) έχουν γίνει συνολικά 10.768 σφαγές σε ζώα που νοσούν από πανώλη και μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνουν άλλες 2.000. Οι έλεγχοι για τον εντοπισμό των κρουσμάτων, έχουν αυξηθεί.
«Αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση της επιστημονικής διερεύνησης. Αναμένουμε τα αποτελέσματα που θα μας φέρουν οι κτηνίατροι που ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα», τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος ο οποίος συμμετείχε στην έκτακτη σύσκεψη της Περιφέρειας Αττικής.
Ο υπουργός εξήγησε πως το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο το οποίο ακολουθεί η Ελλάδα, θέλει μετά από κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα να θανατώνεται το ζώο, να γίνεται απολύμανση στη μονάδα και να μπαίνει σε καραντίνα.
«Κάθε φορά που έχουμε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα σε μια μονάδα, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο, ακολουθεί η θανάτωση του συνόλου των ζώων ή υγειονομική ταφή και στη συνέχεια απολύμανση της μονάδας και η καραντίνα της», τόνισε ο κύριος Στρατάκος.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας ανακοίνωσε πως απαγορεύεται η μετακίνηση αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή και σφαγή σε όλη την Ελλάδα.
Η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε για προληπτικούς λόγους με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανώλης που πλήττει τα μικρά μηρυκαστικά.
Πρόεδρος Συλλόγου Αγροτών Σερρών στα Παραπολιτικά 90,1 για πανώλη αιγοπροβάτων: Εδώ και χρόνια φωνάζουμε ότι γίνονται εισαγωγές ζώων χωρίς κανέναν έλεγχο
«Δεν το καταγγέλλουμε τώρα εδώ και χρόνια το φωνάζουμε ότι γίνονται εισαγωγές χωρίς κανέναν μα κανέναν έλεγχο. Ούτε καν τα ζυγίζουν, ούτε καν καταγράφουν πού θα πάνε». Αυτό δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με τους δημοσιογράφους Μαρία Καφετζή και Δημήτρη Γιαννακόπουλο, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Σερρών, κος Στέργιος Λίτος, με αφορμή συνέχιση εισαγωγών ζώων από τον Προμαχώνα, χωρίς να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα, υπό τον φόβο της πανώλης στα αιγοπρόβατα.
Διαβάστε ακόμα: Τσιάρας για πανώλη αιγοπροβάτων: ''Περίπου 9.000 ζώα έχουν θανατωθεί'' - Ο ρόλος του ανθρώπου στη μετάδοση της νόσου
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι υπάρχουν κρούσματα πανώλης στα αιγοπρόβατα και στην Βόρεια Ελλάδα, απάντησε: «Σίγουρα θα υπάρχουν, όλα αυτά που έρχονται από τη Ρουμανία από τον Προμαχώνα περνάνε» και επισήμανε: «Αυτό που ζητάμε είναι ότι θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι».
«Πιστεύουμε ότι το φαινόμενο σίγουρα θα εξαπλωθεί, δεν μπορεί να σταματήσει» είπε ακόμη για την πανώλη ο κ. Λίτος.Κέλλας για πανώλη αιγοπροβάτων: Είναι αμιγής ζωονόσος, δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο
Για το θέμα μίλησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Χρήστος Κέλλας, στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 και στην εκπομπή «Καλοκαίρι μαζί» με τη δημοσιογράφο Πένυ Αβραμίδη.
Αναφορικά με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών ειδικότερα είπε ότι «η πανώλη των αιγοπροβάτων είναι αμιγής ζωονόσος, δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για το καταναλωτικό κοινό. Ο κόσμος δεν κινδυνεύει από αυτό αντιθέτως έχει μεγάλη μεταδοτικότητα στα αιγοπρόβατα όταν έρθουν σε επαφή και βεβαίως η θνησιμότητα είναι πολύ υψηλή, φτάνει το 90% για αυτό το λόγο μόλις διαπιστωθεί σε ένα κοπάδι ένα θετικό κρούσμα ακολουθεί η θανάτωση ολόκληρου του κοπαδιού και η υγειονομική ταφή στη συνέχεια.
«Όλοι οι κτηνίατροι του υπουργείου και των συνεποπτευομένων οργανισμών και των περιφερειών είναι στο πεδίο της μάχης. Γίνεται κλινική εξέταση σε όλα τα ζώα τα οποία βρίσκονται στο πεδίο προστασίας ή επιτήρησης, έχει βγει απαγόρευση μετακίνησης των αιγοπροβάτων σε όλη τη χώρα αλλά και άλλων ζώων αν συστεγάζονται με αιγοπρόβατα» συμπλήρωσε.
«Υπάρχει ΚΥΑ η οποία προβλέπει αποζημίωση για τα αμνοερίφια μέχρι 150€ το ζώο αλλά αυτή τη στιγμή αυτό στο οποίο επιδίδεται το υπουργείο και όλες οι κτηνιατρικές μονάδες της χώρας είναι καταρχήν στον περιορισμό της νόσου και στην συνέχεια στην εκρίζωσή της γιατί απειλείται όλο το ζωικό κεφάλαιο. Όταν θα είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε το μέγεθος της ζημιάς θα είμαστε σε θέση να πούμε και περισσότερα πράγματα για τις αποζημιώσεις αλλά να είναι σίγουροι οι κτηνοτρόφοι μας ότι το κράτος θα σταθεί στο πλευρό τους», συνέχισε.
Με αφορμή το σημερινό υπουργικό συμβούλιο ανέφερε πως «όπως είπε και ο πρωθυπουργός τα προβλήματα παραμένουν και δεν κάνουν διακοπές, σε όλα τα υπουργεία υπάρχει εγρήγορση».