Με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστα Τασούλα (υπ. αριθμ. ΦΕΚ 845  30.12.2014), διορίστηκε ως νέος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΚΜΣΤ) της Θεσσαλονίκης ο Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, κ. Μιλτιάδης Παπανικολάου για το υπόλοιπο της θητείας της παραιτηθείσας προέδρου Κατερίνας Κοσκινά, η οποία διορίστηκε διευθύντρια στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) στην Αθήνα.

Ο κ. Μιλτιάδης Παπανικολάου υπήρξε αντιπρόεδρος του πρώτου διοικητικού συμβουλίου του ΚΜΣΤ το 1997 και ο πρώτος διευθυντής του Μουσείου από το 1999 έως το 2006, οπότε και παραιτήθηκε. Η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου του ΚΜΣΤ παραμένει η ίδια έως τις 19.03.2015.



Ποιος είναι ο Μιλτιάδης Παπανικολάου

Ο Μιλτιάδης Παπανικολάου σπούδασε Νεοελληνική Φιλολογία και Αρχαιολογία  στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. συνέχισε τις σπουδές του στην Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστημίο του Μονάχου. Υπήρξε υπότροφος του γερμανικού ιδρύματος Alexander von Humboldt για τη μελέτη των ελληνογερμανικών πολιτιστικών σχέσεων τον 19ο αιώνα. Το 1978 αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και το 1981 Υφηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1988 είναι Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Υπηρέτησε από πολλές θέσεις την Παιδεία και τον Πολιτισμό. Υπήρξε επανειλημμένως μέλος της Συγκλήτου του Α.Π.Θ., διευθυντής του τομέα Ιστορίας της Τέχνης και πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας (1998-2000) και Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής (2010-2014). Χρημάτισε μέλος πολλών διοικητικών συμβουλίων του υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Θεσσαλονίκης. Πρωτοστάτησε για την ίδρυση του ΚΜΣΤ (1997), του οποίου υπήρξε αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθυντής του από το 1999 μέχρι το 2006. Από τη θέση του αυτή συνέβαλε σημαντικά στην απόκτηση της Συλλογής Κωστάκη για λογαριασμό του ΚΜΣΤ. Τα συμβόλαια αγοράς της περίφημης αυτής Συλλογής (2000) φέρουν την υπογραφή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Καμεράτα ερμηνεύει Beatles στο Μέγαρο

Η τσάντα της Αλαμουντίν έγραφε "Je Suis Charlie" στις Χρυσές Σφαίρες

Exit polls έξω από το θέατρο που παίζει ο Γεράσιμος Γεννατάς

Μαύρο πανό στο κτήριο του Φεστιβάλ Καννών λόγω πένθους

Συναυλίες για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Βασίλη Τσιτσάνη

Βρέθηκε ασύλητος τάφος στη Λάρνακα (ΦΩΤΟ)

Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα ζωγραφίζει με το... στήθος της!

Σε ξένα μουσεία ταξιδεύουν 20 από τα 82 Γλυπτά του Παρθενώνα