avatar

Πρώτο Πρωινό
Αλέξανδρος Κλώσσας

Ποιοι είναι οι στόχοι του αμερικανικού πανεπιστήμιου Columbia στην Ελλάδα - Μεταπτυχιακά προγράµµατα σε συνεργασία µε ελληνικά Πανεπιστήµια

Αποκάλυψη στην Απογευματινή

Το φηµισµένο αµερικανικό Πανεπιστήµιο έφτασε στη χώρα µας και ο Στέφανος Γκαντόλφο, διευθυντής του Athens Columbia Global Center, αποκαλύπτει στην "Κυριακάτικη Απογευµατινή" τα σχέδια και τις δράσεις του

columpia-panepistimio-ok
Μία νέα διαδροµή ξεκινά στην Ελλάδα το εµβληµατικό αµερικανικό Πανεπιστήµιο Columbia.

Ηδη σε κτίριο επί της οδού Πειραιώς εγκαταστάθηκαν τα γραφεία του Columbia Global Center της Αθήνας, ενός από τα δέκα ερευνητικά, εκπαιδευτικά κέντρα που λειτουργούν σε όλον τον κόσµο υπό το διεθνούς φήµης Πανεπιστήµιο Columbia της Αµερικής, που ξεκινά την παρουσία του στη χώρα µας.

Στόχος είναι η προαγωγή της γνώσης και του επιστηµονικού διαλόγου, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η προσέγγιση των ακαδηµαϊκών κοινοτήτων Ελλάδας και ΗΠΑ, ώστε να εµπλουτιστούν περαιτέρω και να δώσουν περισσότερα εφόδια στα µέλη τους.

«Το Κέντρο είναι µία στέγη για συνεργασίες», τονίζει ο Στέφανος Γκαντόλφο, διευθυντής του Athens Columbia Global Center, ο οποίος, µιλώντας στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» αποκαλύπτει «ότι το 2026 τα γραφεία θα µεταφερθούν στο Σύνταγµα σε νεοκλασική οικία». Οπως σηµειώνει, το µήνυµα που θέλουν να µεταφερθεί είναι η σκέψη να συνδυάζεται µε την πράξη. «Σκεφτόµαστε - πράττουµε», όπως είπε χαρακτηριστικά, και προανήγγειλε µια σειρά εκδηλώσεων µε διάφορες θεµατικές, που θα αφορούν το κλίµα, τη µετανάστευση, την υγεία, τις επιχειρήσεις, την αρχαιότητα και τις τέχνες. «Για εµάς είναι σηµαντικό να βρεθούµε όλοι µαζί, για να βρούµε λύσεις από κοινού στις διεθνούς κλίµακας προκλήσεις που αντιµετωπίζει ο κόσµος», µας λέει.

Columbia: Μεταπτυχιακά προγράµµατα σε συνεργασία µε ελληνικά Πανεπιστήµια

Το Columbia, όπως µας ενηµερώνει ο κ. Γκαντόλφο, στοχεύει να προσφέρει µεταπτυχιακά προγράµµατα σε συνεργασία µε ελληνικά Πανεπιστήµια, εστιάζοντας και στην παρουσία ερευνητικών προγραµµάτων µε το Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων σε θέµατα ψυχικής υγείας και του ΕΚΠΑ για τη βελτίωση γνώσεων του νοσηλευτικού προσωπικού, σε θέµατα που αφορούν ευάλωτους πληθυσµούς. Χώρος διαλόγου και γνώσης Ο κ. Γκαντόλφο, που έχει σπουδάσει Οικονοµικά και Φιλοσοφία στο Yale και έκανε το µεταπτυχιακό και το διδακτορικό του στην Κίνα, τονίζει ότι «η φιλοσοφία όλων των κέντρων είναι η ένωση της γνώσης µε την πράξη και αυτά που ανακαλύπτονται από την έρευνα να αποτελούν ξεκάθαρα οφέλη για την κοινωνία», όπως λέει χαρακτηριστικά. Η εναρκτήρια εκδήλωση λειτουργίας του Columbia Global Center έγινε την εβδοµάδα που πέρασε, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η εκδήλωση στο αµφιθέατρο Cotsen της Αµερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Αθηνών ξεκίνησε µε διάλογο για ζητήµατα κοινού ενδιαφέροντος, µε την πρώτη συζήτηση να έχει ως αντικείµενο τη δύναµη της Τεχνητής Νοηµοσύνης σε σχέση µε την παγκόσµια πρόκληση της κλιµατικής αλλαγής και να θέτει το ερώτηµα κατά πόσον αποτελεί µέρος του προβλήµατος ή της λύσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ιδιαίτερα χαρούµενος για την έναρξη της λειτουργίας του Athens Columbia Global Center και σηµείωσε ότι πρόκειται για «χώρο διαλόγου, µεταφοράς τεχνογνωσίας και γνώσης, που µπορούν να εφαρµοστούν για να δώσουν λύσεις σε πραγµατικά προβλήµατα».
Η φιλοσοφία όλων των κέντρων είναι η ένωση της γνώσης με την πράξη και αυτά που ανακαλύπτονται από την έρευνα να αποτελούν ξεκάθαρα οφέλη για την κοινωνία


Η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραµέως, η οποία 4,5 χρόνια πριν, από τη θέση της υπουργού Παιδείας, έθεσε τα θεµέλια για την ίδρυση του 11ου Columbia Global Center στην Ελλάδα, τόνισε: «Πιστεύουµε ότι έχει πολλά να δώσει η ακαδηµαϊκή µας κοινότητα, αλλά και να αποκοµίσει από τις συνεργασίες». «Πρόκειται για την αρχή ενός ταξιδιού», είπε η Ούαφα Ελ Σαντρ, εκτελεστική αντιπρόεδρος του Columbia Global. «Στόχος µας είναι να ενδυναµώσουµε τη νέα γενιά ηγετών στην Ελλάδα», τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα, Τζορτζ Τσούνης, χαρακτηρίζοντας το Πανεπιστήµιο Columbia «φωτεινό παράδειγµα» και σηµαντικό αρωγό στην προσπάθεια να έρχονται περισσότεροι φοιτητές από τις Ηνωµένες Πολιτείες στην Ελλάδα, αλλά και για να πηγαίνουν περισσότεροι Ελληνες στις ΗΠΑ.

Ο κ. Τσούνης, µιλώντας εξάλλου σε εκδήλωση του Ιδρύµατος Fullbright την περασµένη Τετάρτη και υποδεχόµενος Αµερικανούς φοιτητές για σπουδές στην Ελλάδα, εστίασε στο ότι πολλά Πανεπιστήµια από την Αµερική ενδιαφέρονται να συνεργαστούν µε τη χώρα µας. Παράλληλα, µία ακόµα πολύ σηµαντική εκδήλωση, που αφορά τη συµπερίληψη στην εκπαίδευση, πραγµατοποιήθηκε στο Κολλέγιο Deree. Το Athens Inclusive EducationTraining, ένα πρόγραµµα που επικεντρώνεται στην εκπαίδευση χωρίς αποκλεισµούς, αποτελεί πρωτοβουλία του Αµερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, του Πανεπιστηµίου George Mason, του ACS Athens (American Community Schools), και υλοποιείται µε την υποστήριξη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα  Μιλώντας ο κ. Τσούνης, κάλεσε σε δράση και δέσµευση για την εφαρµογή αξιών, µε στόχο την πρόσβαση κάθε µαθητή σε ποιοτική εκπαίδευση.

«Ο στόχος του Athens Inclusive Education Training είναι να συµβάλει στη δηµιουργία προϋποθέσεων για τη συµπερίληψη στο εκπαιδευτικό σύστηµα, ωφελώντας την κοινωνία και την οικονοµία και προσφέροντας ευκαιρίες για όλους», ανέφερε. Η καθηγήτρια του Πανεπιστηµίου George Mason, Joan Kang Shin, αναφέρθηκε στα οφέλη του προγράµµατος, ενώ πραγµατοποιήθηκε και ενηµέρωση σε εκπαιδευτικούς από 20 σχολεία.


*Δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»