Έτοιμο το ''ελληνικό FBI'' - Η διάρθρωση, ο τρόπος λειτουργίας και οι στόχοι
Όσα είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Η νέα υπηρεσία θα έχει ένα ισχυρά δομημένο οργανωτικό σχήμα επτά υποδιευθύνσεων - ''Η μηδενική ανοχή στο οργανωμένο έγκλημα είναι για μένα προσωπική δέσμευση'' σημείωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Μέσα στον πρωτοφανή απόηχο της διαρροής, χθες Τετάρτη, των ονομάτων των εκατοντάδων αστυνομικών που θα υπηρετούν στο αποκαλούμενο «ελληνικό FBI» νωρίς το μεσημέρι, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ανακοίνωσε και επίσημα την λειτουργία της νέας υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ.
«Η μηδενική ανοχή στο οργανωμένο έγκλημα είναι για μένα προσωπική δέσμευση. Για την Κυβέρνηση, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος αποτελεί βασική προτεραιότητα. Είναι, άλλωστε, μια από τις σημαντικότερες απειλές για την ευρωπαϊκή ασφάλεια συνολικά και την εσωτερική ασφάλεια των κρατών μελών ειδικότερα. Γι' αυτό τον λόγο προχωρήσαμε σε ένα σημαντικό βήμα στη διαρκή μάχη της πολιτείας κατά του οργανωμένου εγκλήματος. Στη σύσταση, για πρώτη φορά, στη χώρα μας μιας εξειδικευμένης υπηρεσίας με αποκλειστικό αντικείμενο την καταπολέμηση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος», τόνισε σε ανακοίνωση του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Διαβάστε ακόμα: Δημογλίδου για διαρροή ονομάτων που θα στελεχώσουν το ελληνικό FBI: Η διαταγή “πέρασε” από πολλές υπηρεσίες, θα διερευνηθεί η υπόθεσηΜιχάλης Χρυσοχοΐδης: ''Από σήμερα, η υπηρεσία είναι πραγματικότητα''
Στην μακροσκελή ανακοίνωση για τη λειτουργία της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, ωστόσο, δεν γίνεται πουθενά αναφορά για το περιστατικό διαρροής των 554 ονομάτων των αστυνομικών, υψηλόβαθμων και χαμηλόβαθμων αστυνομικών που πλέον έχουν στοχοποιηθεί από τις συμμορίες της μαφίας. Για το υπουργείο, σήμερα, είναι μια σημαδιακή ημέρα πάντως: «Από σήμερα, η υπηρεσία είναι πραγματικότητα. Έκλεισε ένας σημαντικός κύκλος, αυτός των Διευθύνσεων Ασφάλειας Αττικής και Θεσσαλονίκης, οι οποίες μετεξελίσσονται σε Διευθύνσεις Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων και ανοίγει ένας νέος, αυτός της ειδικής υπηρεσίας. Η διαμόρφωση της ΔΑΟΕ βασίστηκε στην εμπειρία αντίστοιχων υπηρεσιών άλλων χωρών και στις συστάσεις του ΟΗΕ και της Ε.Ε. Η νέα Διεύθυνση, η οποία συντονίζεται, κατευθύνεται και ελέγχεται από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, υπό την εποπτεία των εισαγγελικών Αρχών, αποτελεί καθοριστικό βήμα για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της στρατηγικής σημασίας αναδιοργάνωσης Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας», αναφέρει στην ίδια ανακοίνωση ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Η νέα υπηρεσία θα έχει ένα ισχυρά δομημένο οργανωτικό σχήμα επτά υποδιευθύνσεων, στις οποίες ενσωματώνεται και η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, και έδρα στην Αττική, η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος στελεχώνεται από έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ εξοπλίζεται με τεχνολογικά – ψηφιακά μέσα που θα συμβάλλουν στην πρόληψη και εξιχνίαση σοβαρών εγκλημάτων. Συγκεκριμένα στη νέα υπηρεσία θα υπάγονται οι υποδιευθύνσεις Δίωξης Ναρκωτικών, Δίωξης Εγκλημάτων κατά της Ζωής και της Ιδιοκτησίας, Καταπολέμησης Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων και Αγαθών, Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων, Αντιμετώπισης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας, Πληροφοριών και Ειδικών Δράσεων και Διοικητικής Υποστήριξης.
Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοίδη, «παράλληλα, ξεκινά η λειτουργία και της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος (Δ.Α.Ο.Ε.Β.Ε.), με έδρα τη Θεσσαλονίκη, καθώς και του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης (Τ.Α.Ο.Ε.Κ.), με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης».