Η κρυφή ατζέντα του Καραμανλή
Το μυστικό ραντεβού με τον Γ. Προβόπουλο και οι σκέψεις του για την επόμενη μέρα
Του Σωτήρη Ξενάκη, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Αργά το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής ο Κώστας Καραμανλής άφηνε το γραφείο του στην οδό Παναγή Κυριακού και έμπαινε μαζί με την ολιγομελή συνοδεία του στο θωρακισμένο αυτοκίνητό του. Είχε προηγηθεί μια συνάντηση με την Ντόρα Μπακογιάννη, που είχε συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας, σε βαθμό που η πρώην υπουργός υποχρεώθηκε να δηλώσει ότι δεν συζήτησαν κανένα εσωκομματικό θέμα με τον πρώην πρωθυπουργό! Προηγουμένως, ο κ. Καραμανλής είχε συναντηθεί με τον Κώστα Γκιουλέκα, ενώ, όπως συμβαίνει σχεδόν καθημερινά, από το γραφείο του είχε περάσει και ο Ευάγγελος Αντώναρος. Το αυτοκίνητο του πρώην πρωθυπουργού, υπό κανονικές συνθήκες, τα απομεσήμερα της Παρασκευής ακολουθεί τη διαδρομή για Ραφήνα. Αυτή τη φορά ο προορισμός του δεν ήταν πολύ μακριά από το σημείο από όπου ξεκίνησε. Κάτω από άκρα μυστικότητα, διέσχισε την οδό Δεινοκράτους, μπροστά από το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, και έφτασε στο Κολωνάκι, στην οδό Στάθη Γεροδήμου, όπου ο πρώην πρωθυπουργός διατηρεί ένα μικρό γραφείο. Σε λίγα λεπτά έφτασε άλλο ένα τεθωρακισμένο αυτοκίνητο και από το πίσω κάθισμα βγήκε ένα γνώριμο πρόσωπο: ο πρώην διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος. Ο άνθρωπος που το 2008 διορίστηκε από τον Κώστα Καραμανλή στη θέση του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας, αφού προηγουμένως είχε περάσει από την Εμπορική Τράπεζα και νωρίτερα από την Alpha Bank.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ. Αν και ο κ. Προβόπουλος ιδιωτεύει και περνά αρκετούς μήνες στο αγρόκτημά του στα Κύθηρα, όπου καλλιεργεί ελιές, εντούτοις παρακολουθεί καθημερινά τις οικονομικές εξελίξεις. Πολύ πρόσφατα, μάλιστα, πριν από τις εκλογές, συναντήθηκε και με τον νέο πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όταν ο τελευταίος θέλησε να συζητήσει μαζί του πώς είχε χειριστεί θέματα παροχής ρευστότητας χωρίς να σημειωθούν παρατράγουδα.
Ο κ. Καραμανλής τον εκτιμά ιδιαίτερα, για αυτό άλλωστε τον είχε επιλέξει για τη θέση του διοικητή της ΤτΕ. Από την πρώτη στιγμή που είχε αναλάβει τα καθήκοντά του, ο κ. Προβόπουλος είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο των «δίδυμων ελλειμμάτων». Το 2009 είχε μιλήσει τόσο στον κ. Καραμανλή όσο και στον κ. Παπανδρέου για την επικίνδυνη εξέλιξη που μπορεί να πάρει η κατάσταση της οικονομίας, με αποτέλεσμα ο τότε πρωθυπουργός να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, λόγω της δραματικής κατάστασης και της απόλυτης άρνησης του ΠΑΣΟΚ να συναινέσει στη λήψη μέτρων.
Η συνάντηση Καραμανλή-Προβόπουλου την περασμένη Παρασκευή κράτησε αρκετή ώρα και ως κεντρικό θέμα προφανώς είχε την κατάσταση της οικονομίας, υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που διαμόρφωσαν η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ και η συγκυβέρνηση με τους ΑΝ.ΕΛ.
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ. Η επιθυμία του πρώην πρωθυπουργού να συζητήσει για την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές της χώρας δείχνει το ενδιαφέρον και την ανησυχία του για όσα συμβαίνουν και πρόκειται να συμβούν στον τόπο. Παράλληλα, βέβαια φουντώνουν τα σενάρια για τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει στο μέλλον. «Εμένα με ενδιαφέρει η ενότητα της παράταξης», είναι η μόνιμη επωδός του στις συζητήσεις που έχει με στελέχη του κόμματος, τα οποία καθημερινά σχηματίζουν «ουρές» για να τον δουν και να του μιλήσουν (σ.σ.: αποφεύγοντας να μιλήσει για «Νέα Δημοκρατία»). Σε αυτά τα ραντεβού εκείνος συνήθως ακούει και πολύ σπάνια μιλάει. Οταν κάποιοι από τους συνομιλητές του, νυν και πρώην βουλευτές, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι κοινωνικών ομάδων, βάζουν θέμα ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία εκείνος σταματάει αμέσως την κουβέντα. Δεν θέλει να δώσει σε κανέναν το δικαίωμα να σκεφτεί ότι υποσκάπτει την πορεία του κόμματος, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.
Θα ηγηθεί μιας κεντροδεξιάς πανστρατιάς
Ο Κώστας Καραμανλής ούτε στιγμή δεν αφήνει αιχμές εναντίον του Αντώνη Σαμαρά, παρόλο που οι συνομιλίες των δύο ανδρών περιορίζονται στα τυπικά. Αλλωστε, ο κ. Καραμανλής κατά την προεκλογική περίοδο έκανε ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει το κόμμα. Το βέβαιο είναι πως η προοπτική να ηγηθεί στο μέλλον της σημερινής Νέας Δημοκρατίας δεν τον ενθουσιάζει. Αν και δεν το λέει ευθέως, εκτιμά πως το κόμμα που ίδρυσε ο αείμνηστος θείος του είναι πλέον «φθαρμένο προϊόν», όπως το είχε αποκαλέσει ο πάλαι ποτέ σύμβουλός του, κ. Λούλης. Οι συνομιλητές του δείχνουν πως συμμερίζονται περισσότερο την προοπτική να υπάρξει μετάβαση σε πρόσωπα από τις νεότερες γενιές, ικανά στην παρούσα φάση να αντιπαρατεθούν με τον Αλ. Τσίπρα και τους σαραντάρηδες του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, και η ηλικία του (σ.σ.: είναι μόλις 58 ετών) του επιτρέπει να κάνει σκέψεις για την πιθανότητα μιας μελλοντικής συνένωσης όλων των δυνάμεων της Κεντροδεξιάς. Στην περίπτωση αυτή -λένε όσοι τον γνωρίζουν καλά- θα σκεφτόταν την πιθανότητα να ηγηθεί ενός τέτοιου δυναμικού και μαζικού ξεκινήματος, που θα θύμιζε τη Νέα Δημοκρατία στις παλιές, καλές στιγμές της. Οσο για την προοπτική της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο κ. Καραμανλής εκτιμά πως υπάρχει ζήτημα με τις περιορισμένες αρμοδιότητες και τον ρόλο που έχει σήμερα ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας της χώρας. Ταυτόχρονα, ο κ. Καραμανλής, όπως λένε όσοι συζητούν μαζί του, δεν θα επιθυμούσε να είναι στην Προεδρία τη στιγμή που ίσως προκύψει σύγκρουση με την Ευρώπη και, φυσικά, δεν θα προκαλούσε το παραμικρό πρόβλημα στην παράταξή του.