Του Γιώργου Κατσίγιαννη, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πέντε «καυτούς» φακέλους, που αγγίζουν κορυφαία ονόματα του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, κρατά στα χέρια του ο πρωθυπουργός, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να ανοίξει τα σχετικά μέτωπα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας, ακόμη και αν αναγκαστεί να κάνει σημαντικές υπαναχωρήσεις στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, θα επιχειρήσει να αποκαταστήσει το περί δικαίου αίσθημα, φέρνοντας στο «εδώλιο της λογοδοσίας» τους εκφραστές του «τριγώνου της διαπλοκής», όπως χαρακτηρίζει τις σχέσεις εξάρτησης μεταξύ πολιτικής, οικονομικής και μιντιακής εξουσίας. Σε αυτό το γκρίζο τοπίο θα ξεκινήσουν διαδικασίες διερεύνησης του συνόλου των εν λόγω φακέλων, για να εξακριβωθεί η κερδοσκοπία της εγχώριας ελίτ από προμήθειες του Δημοσίου, ιδιωτικοποιήσεις, δημόσιες συμβάσεις, εξοπλιστικά προγράμματα, δανειακές εξυπηρετήσεις από τράπεζες σε χρεοκοπημένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κ.ά. Στο ίδιο κάδρο τοποθετείται και το σχέδιο της πολιτικής τιμωρίας, που μπορεί να φέρει ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου κυβερνητικούς αξιωματούχους και κρατικούς λειτουργούς, οι οποίοι αρχικώς είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο και ακολούθως «ενεργό ανάμειξη» στην εκτέλεση επώδυνων για τον ελληνικό λαό νομοθετημάτων. Ενδεικτική, εξάλλου, των προθέσεων της νέας κυβέρνησης είναι η τοποθέτηση στην προεδρία της Βουλής της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία ως βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε χειριστεί ουκ ολίγες «σκοτεινές» υποθέσεις, που σημάδεψαν το πολιτικό σκηνικό των τελευταίων δυόμισι χρόνων, όπως η λίστα Λαγκάρντ.


Για αρχή μνημόνιο, εφαρμοστικοί νόμοι

Σε πρώτη φάση, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα επικεντρωθεί στο να ριχθεί άπλετο φως στις «αθέατες» ενέργειες κυβερνητικών αξιωματούχων με σκοπό την ένταξη της χώρας στο καθεστώς επιτήρησης, καθώς και την εφαρμογή του μνημονίου. Υπενθυμίζεται πως ως αξιωματική αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο, η οποία είχε απορριφθεί, βασίζοντας μεγάλο μέρος της πολιτικής επιχειρηματολογίας του στην έρευνα των πρώην οικονομικών εισαγγελέων Πεπόνη-Μουζακίτη, καθώς επίσης στις μαρτυρικές καταθέσεις που είχαν δώσει δύο πρόσωπα που σήμερα βρίσκονται κοντά στην Κουμουνδούρου: Του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη και της πρώην υπουργού κ. Λούκας Κατσέλη. Ως εκ τούτου, και με βάση τα όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ του κυβερνητικού στρατοπέδου, στο μικροσκόπιο θα βρεθούν τα έργα και οι ημέρες του Γιώργου Παπανδρέου και του οικονομικού του επιτελείου. Παράλληλα, το Μαξίμου αναμένεται να ξεκλειδώσει όλες τις «πόρτες» της διαπλοκής, που τα προηγούμενα χρόνια εξυπηρετήθηκε από σκανδαλώδεις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και ευνοϊκές τροπολογίες, για τις οποίες είτε υπήρξε καραμπινάτη παράκαμψη του Κοινοβουλίου είτε εξαναγκασμός του σώματος να ψηφίσει νομοσχέδια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και σε πολλές περιπτώσεις σε ένα άρθρο. Οπως γίνεται αντιληπτό, η παράμετρος αυτή αφορά την ηγεσία της προηγούμενης κυβέρνησης και σημαντικό αριθμό στελεχών της. Αλλωστε, δεν ήταν λίγες οι φορές που για τις εν λόγω πρακτικές είχαν δεχθεί κριτική ο πρώην γραμματέας της κυβέρνησης, Τάκης Μπαλτάκος, και ο πρώην διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, Κώστας Μπούρας.


Οι λίστες στα χέρια του Π. Νικολούδη

Με απόφαση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος αναβαθμίζεται και περιέρχεται στον τομέα ευθύνης του υπουργού Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Παναγιώτη Νικολούδη. Το γεγονός ότι η πολιτική επίβλεψη των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους περνά στα χέρια ενός ανθρώπου που έχει εμπειρία και γνώση σχετικά με το πώς στήνονται οι δουλειές με το «μαύρο» χρήμα και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες αναμένεται να επιδράσει καθοριστικά στον έλεγχο που έχει ξεκινήσει στις περίφημες λίστες των μεγαλοκαταθετών, αλλά και σε υπεράκτιες εταιρείες που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά χρημάτων σε ασφαλείς φορολογικούς «παραδείσους», τα οποία μπορεί να προέρχονται από μίζες από εξοπλιστικά προγράμματα ή προμήθειες του Δημοσίου. Να σημειωθεί ότι ο κ. Νικολούδης ως επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση «μαύρου» χρήματος είχε ξεκινήσει συνεργασία με τον Χορστ Ράιχενμπαχ για τα ζητήματα της φοροδιαφυγής. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνεργασία αυτή θα αναβαθμιστεί το επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι οι ξένοι θέλουν να βάλουν πλάτη για την εξάρθρωση του κυκλώματος της εγχώριας οικονομικής ελίτ. Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν σε όλα τα επίπεδα πως το κουβάρι θα αρχίσει να ξετυλίγεται από την αρχή, με έμμεσες, αλλά σαφείς αναφορές περί εκ νέου διερεύνησης της όποιας εμπλοκής (πέραν του Γιώργου Παπακωνσταντίνου) και του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Οι καναλάρχες θα κληθούν να πληρώσουν 500 εκατ. ευρώ

Ενα από τα κεφάλαια του μνημονίου που θα εφαρμοστούν στο ακέραιο από την κυβέρνηση είναι αυτό που αφορά την προκήρυξη διαγωνισμού για την αδειοδότηση των καναλιών εθνικής εμβέλειας. Κυβερνητικές πηγές, που επικαλούνται έκθεση του ΔΝΤ για τη ρύθμιση της αδειοδότησης των καναλιών, κάνουν λόγο για την εξασφάλιση τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ. Επίσης, θα ενεργοποιηθούν οι διατάξεις του νόμου που επιτρέπουν στην Τράπεζα της Ελλάδος να διενεργεί ελέγχους για την προέλευση της χρηματοδότησης των ομίλων και των επιχειρήσεων ενημέρωσης, ώστε να είναι διαφανείς οι ροές του χρήματος. Ανάλογο βάρος θα δοθεί και στο θέμα της εξυπηρέτησης των δανείων των μεγάλων εκδοτικών επιχειρήσεων, το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα ευαίσθητο για την κυβέρνηση και θα καθορίσει τις σχέσεις της με τον εγχώριο μιντιακό χώρο. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, τα μέτρα για τα ΜΜΕ προβλέπουν τη διαδικασία αδειοδότησης από μηδενική βάση. Οι άδειες θα αποκτώνται για πέντε χρόνια και θα είναι ανακλητές από το ΕΣΡ. Στα κριτήρια για την απόκτηση της άδειας περιλαμβάνονται προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες αποκλείονται από τους διαγωνισμούς οι επιχειρήσεις που α) δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους σε ασφαλιστικά ταμεία και εργαζομένους, β) δεν τηρούν τα προβλεπόμενα από τον νόμο εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα και γ) δεν τηρούν τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας.


Με «γαλάζια» βοήθεια κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων

Αποφασισμένη να προχωρήσει στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων λαθρεμπορίου στον χώρο των πετρελαιοειδών και του καπνού δηλώνει η κυβέρνηση, υπολογίζοντας σε έσοδα άνω των 2 δισ. ετησίως. Προς την επίτευξη αυτού του στόχου συγκροτείται σώμα «αδιάφθορων», η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου Τελωνείων. Σε ό,τι αφορά το λαθρεμπόριο καυσίμων σύμβουλος της κυβέρνησης είναι ένα πρόσωπο που προέρχεται από τον χώρο της Ν.Δ., τις καταγγελίες του οποίου για πώληση νοθευμένων καυσίμων στις Ενοπλες Δυνάμεις είχε επικαλεστεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή, ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας, Γ. Σούρλας. Οι αρμόδιοι υπουργοί επεξεργάζονται ένα νέο πλαίσιο ελεγκτικού μηχανισμού, που θα περιλαμβάνει όλα τα στάδια της διακίνησης. Μεταξύ άλλων, θα ξεκινήσει η καταγραφή όλων των πρατηρίων της χώρας, για να γίνει διασύνδεσή τους με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, ενώ σαρωτικοί έλεγχοι θα γίνουν στα αμαξοστάσια που διαθέτουν στόλους μεταφοράς καυσίμων και αποθηκευτικούς χώρους. Αντίστοιχη βούληση υπάρχει και για να χτυπηθεί στη ρίζα του το φαινόμενο των τριγωνικών συναλλαγών, από το οποίο προκύπτει επίσης τεράστια απώλεια εσόδων για το Δημόσιο. Χαρακτηριστικά των προθέσεων της κυβέρνησης είναι τα λόγια του κ. Νικολούδη, λίγες ημέρες πριν, στη Βουλή. «Το μέγεθος της διαφθοράς που είδα μπροστά μου δεν είναι βγαλμένο από φήμες. Τα σκάνδαλα αφορούσαν τράπεζες, επιχορηγήσεις, τον τρόπο με τον οποίο διακινούνται καύσιμα και καπνικά προϊόντα. Αυτό που έγινε μέχρι σήμερα θα προσπαθήσουμε να το ελέγξουμε για να αποδοθούν ευθύνες, και ποινικές. Ο δρόμος θα κλείσει», σημείωσε.

Λογοδοσία, αντί ασυλίας για τα Δ.Σ. ΤΑΙΠΕΔ και ΤΧΣ

Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάργηση των «ούτως ή άλλως αντισυνταγματικών διατάξεων» που παρέχουν ασυλία στα Διοικητικά Συμβούλια του ΤΑΙΠΕΔ, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Τραπέζης της Ελλάδος συνδέεται άμεσα με τη δρομολόγηση των διαδικασιών για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που εκτός των άλλων θα εξετάσει όλες τις αποφάσεις που ελήφθησαν από την εν λόγω «υπαλληλική ελίτ», όπως τη χαρακτήρισε στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Ως αξιωματική αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ είχε χαρακτηρίσει «σκανδαλώδη» τη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ, διότι, ενώ συστάθηκε με στόχο την αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου ώστε να καλυφθεί τμήμα του δημόσιου χρέους της χώρας, στη συνέχεια, με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου αμφίβολης συνταγματικότητας, περιήλθαν στο Ταμείο και δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που ανήκουν σε αυτό που ονομάζεται εν στενή εννοία δημόσια περιουσία (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, σιδηρόδρομοι, λιμάνια). Η απώλεια της ασυλίας των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων από τα προαναφερθέντα Ταμεία ενδέχεται να κάνει στόματα να ανοίξουν, ειδικά στο πλαίσιο του επανελέγχου δύο συμβάσεων που έχει δεσμευτεί να αναθεωρήσει η κυβέρνηση και αφορούν στην πώληση του ΟΠΑΠ και του πρώην ανατολικού αεροδρομίου. Ανάλογη έρευνα θα διεξαχθεί για τη ζημία που υπέστησαν τα δημόσια ταμεία από την πώληση των μετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε τιμές χαμηλότερες των τιμών κτήσης.