"Διακόσιες κλειτορίδες" εξηγούν τους λόγους της γυναικείας ψυχρότητας
Ένα βιβλίο που περιγράφει την ταραχώδη σχέση της Μαρίας Βοναπάρτη και του Φρόυντ
Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη το πρώτο μυθιστόρημα της Αλίξ Λεμέλ με τίτλο "Οι διακόσιες κλειτορίδες της Μαρίας Βοναπάρτη".
Με τι αντιστοιχούν αυτές οι «200 κλειτορίδες»; Και γιατί συνδέθηκε μαζί τους το όνομα της Μαρίας Βοναπάρτη; Το 1924 η πριγκίπισσα Μαρία Βοναπάρτη, σύζυγος του πρίγκιπα Γεωργίου της Ελλάδας, υπογράφει ως Α.Ε. Ναρτζανί, ένα επιστημονικό ιατρικό άρθρο για τις ανατομικές αιτίες της γυναικείας ψυχρότητας. Οι «διακόσιες κλειτορίδες» είναι το δείγμα που ισχυρίστηκε η Γαλλίδα ψυχαναλύτρια ότι μελέτησε με στόχο να επικυρώσει τη δική της άποψη για τη γυναικεία ψυχρότητα: αντίθετα προς τη θεωρία του Σίγκμουντ Φρόυντ, πως οι αιτίες της γυναικείας ψυχρότητας είναι ανατομικές. Η συνέχεια είναι σχεδόν μυθιστορηματική... Η Μαρία Βοναπάρτη γνωρίζει πως ο Φρόυντ θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί τη θεωρία του. Εκείνη θέλει να έρθει σε αντιπαράθεση μαζί του. Εκείνος θα πέσει στην παγίδα.
Η σχέση της Μαρίας Βοναπάρτη και του Φρόυντ
Με τον τρόπο μιας αστυνομικής έρευνας, ψυχαναλυτικής και λογοτεχνικής, η Αλίξ Λεμέλ αφηγείται την ταραχώδη σχέση ανάμεσα στη Μαρία Βοναπάρτη και τον Φρόυντ, από την πρώτη τους συνάντηση ως τον θάνατο του πατέρα της ψυχανάλυσης. Η Αλίξ Λεμέλ δεν είναι ψυχαναλύτρια, ενώ γνωρίζει τον Φρόυντ και τη Μαρία Βοναπάρτη μόνο μέσα από τα βιβλία τους. Η περιέργειά της την κάνει να εκπλήσσεται από μικρές λεπτομέρειες που ηχούν στα αυτιά της κάπως ψεύτικες. Προσπαθεί να καταλάβει (ή να φανταστεί) τι μπορεί να κρύβουν. Οι «Διακόσιες κλειτορίδες της Μαρίας Βοναπάρτη» είναι το πρώτο της βιβλίο.
Ένα βιβλίο εξαιρετικό, εμπνευσμένο και απολαυστικό, και μια εντελώς πρωτότυπη ανατομία του ψυχισμού του πατέρα της ψυχανάλυσης.
ΣΕΛΙΔΕΣ: 104 ΤΙΜΗ: 8,50
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ξεναγήσεις αφής για ανθρώπους με τυφλότητα στο Μπενάκη
15ήμερο φεστιβάλ στο ιστορικό κτίριο του Φλοίσβου
Ξυδάκης: «Το Μέγαρο Μουσικής είναι ένα φέσι στο κεφάλι μας»
Τα παιδιά μαθαίνουν για τους 1ους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ολυμπία
Αυτές είναι οι μέρες με ελεύθερη είσοδο σε όλα τα μουσεία (λίστα)