Ο προσωπικός διακοσμητής του Σάχη της Περσίας και ένας 62χρονος δημοσιογράφος, πρώην διευθυντής μηνιαίου περιοδικού διέθεταν «μαϊμού» έργα γνωστών Ελλήνων ζωγράφων σε συλλέκτες της Αθήνας.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βόλου και έπειτα από παράλληλες επιχειρήσεις σε Αθήνα και Μαγνησία, έδωσαν τέλος στη δράση τους.

Όλα ξεκίνησαν όταν συλλέκτης πέρασε το κατώφλι της Ασφάλειας και κατήγγειλε στους αστυνομικούς του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων ότι είχε εξαπατηθεί από τον 62χρονο δημοσιογράφο, που του είχε συστήσει ο 87χρονος διακοσμητής και είχε αγοράσει από αυτόν 13 έργα τέχνης, έναντι συνολικού χρηματικού ποσού 308.000 ευρώ, τα οποία στη συνέχεια διαπίστωσε ότι ήταν πλαστά.

Έπειτα από ενδελεχή έρευνα, διαπιστώθηκε ότι ο 62χρονος ήταν αρχηγικό μέλος ομάδας που, τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2014, προέβαινε στην πώληση πλαστών πινάκων ζωγραφικής πείθοντας τους υποψήφιους αγοραστές ότι αυτά είναι γνήσια και προέρχονται είτε από τη συλλογή της οικογένειάς του είτε από αριστοκρατικές οικογένειες και συλλέκτες.

Τα πλαστά έργα τέχνης τα προμηθεύονταν από άγνωστους προμηθευτές, ενώ άγνωστοι «καλλιτέχνες» τα δημιουργούσαν-ζωγράφιζαν, βασιζόμενοι σε πρωτότυπα έργα γνωστών Ελλήνων δημιουργών.

Ο ρόλος του 87χρονου με τις διεθνείς διασυνδέσεις ήταν να συστήνει υποψήφιους αγοραστές στον 62χρονο δημοσιογράφο, εγγυόμενος προσωπικά για τη φερεγγυότητά του, ενώ και ο ίδιος φρόντιζε να τους καθησυχάζει για τη γνησιότητα των πωληθέντων έργων τέχνης.

Τα 13 έργα τέχνης που πουλήθηκαν στον καταγγέλλοντα κατασχέθηκαν και παραδόθηκαν στην Εθνική Πινακοθήκη, η οποία αποφάνθηκε ότι πρόκειται περί πλαστών. Έπειτα από έρευνες στις οικίες των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 92 πίνακες ζωγραφικής, τη νόμιμη κατοχή των οποίων δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν.