Αρχαιολόγοι βρήκαν στην Καμπανία αρχαιοελληνική οινοχόη σε πριγκιπικό τάφο
Το βορειότερο μέρος όπου βρέθηκαν αντικείμενα από την αρχαία Ελλάδα
Μία πολύ σημαντική ανακάλυψη έγινε από τους αρχαιολόγους του Εθνικού Ινστιτούτου Προληπτικής Αρχαιολογικής Έρευνας (INRAP) της Γαλλίας με Ελληνικό ενδιαφέρον. Οι γάλλοι αρχαιολόγοι ανέσκαψαν στην περιοχή Lavau λίγο έξω έξω από το Τρουά στο νότιο τμήμα του Champagne (Καμπανία), ηγεμονικό τάφο στον οποίο υπήρχε και μία αρχαιοελληνική οινοχόη που είναι το βορειότερο αντικείμενο από την αρχαία Ελλάδα που έχει βρεθεί ποτέ.
Όπως αναφέρει το γαλλικό inrap.fr πρόκειται για πριγκιπικό τάφο, από τους μεγαλύτερους που έχουν ανακαλυφθεί, ο οποίος χρονολογείται στον 5ο αιώνα π.Χ. .
Η οινοχόη απεικονίζει τον Διόνυσο και μια γυναίκα σε στιγμή συμποσίου. Το σκεύος ήταν μέσα σε καζάνι διαμέτρου ενός μέτρου που ήταν διακοσμημένο με τη γενειοφόρο κεφαλή του θεού Αχελώου και οκτώ λέαινες.
Οι αρχαιολόγοι σημειώνουν ότι ετρουσκικά και ελληνικά αντικείμενα βρίσκονται συχνά μαζί σε τάφους ευγενών, σε διάφορες περιοχές όπως η Γερμανία και η Ελβετία, όμως αυτό είναι το βορειότερο μέρος όπου εμφανίζεται να έχει εξαπλωθεί η ελληνική κουλτούρα.
Οι ελληνικές πόλεις που ιδρύθηκαν στην Ιταλία, την Ισπανία και τη νότια Γαλλία, όπως η Μασσαλία, επιδίωκαν το εμπόριο με τους τοπικούς Κέλτες και αντάλλασαν εξαιρετικά πολύτιμα αγαθά όπως το κρασί αλλά και είδη κεραμικής.
Είναι πιθανό, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους ότι η κανάτα και το συνοδευτικό κρασί της θα μπορούσαν να προέρχονται από την Μασσαλία.
lifo.gr