Άρειος Πάγος: Αποχωρούν 37 ανώτατοι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί – Τα φαβορί για τη διαδοχή Κλάπα και Αδειλίνη
Αλλαγή σκυτάλης
Συνταξιοδοτούνται στο τέλος Ιουνίου η πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου – Τα σενάρια, οι ισορροπίες, η επετηρίδα και οι τελικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου

Στα τέλη του ερχόμενου Ιουνίου αποχωρούν από το δικαστικό σώμα λόγω συνταξιοδότησης, έπειτα από διετή θητεία, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, η εισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου Γεωργία Αδειλίνη και δεκάδες άλλοι δικαστές και εισαγγελείς από τους ανώτατους δικαστικούς σχηματισμούς της χώρας. Συνολικά 37 δικαστές και εισαγγελείς αποχωρούν από τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας λόγω συνταξιοδότησης στις 30 Ιουνίου.
Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, αποχωρούν από το δικαστικό σώμα έπειτα από μια μακρά και επιτυχημένη διαδρομή. Το ποιοι θα τις αντικαταστήσουν και θα αναλάβουν να ηγηθούν της Δικαιοσύνης για το επόμενο διάστημα αποτελεί ένα κομβικής σημασία ζήτημα, που θα απασχολήσει έντονα το επόμενο διάστημα και τον δικαστικό κλάδο και το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Αυτή τη φορά, η διαδικασία θα γίνει με τους δικαστές να εκφράζουν άποψη, μέσω των Ολομελειών τους, για το ποιοι συνάδελφοί τους θα πρέπει να επιλεγούν από το Υπουργικό Συμβούλιο για να βρεθούν στην κορυφή της δικαστικής πυραμίδας. Ουσιαστικά, η θέση του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αποτελούν τις πιο κομβικές και νευραλγικές θέσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κρίσιμη συνεδρίαση της διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου γι’ αυτό το ζήτημα θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουνίου. Την ίδια στιγμή, ακόμη δεν έχει οριστεί πότε θα συνεδριάσουν το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Αλλαγές στον Άρειο Πάγο: Ο Νόμος Φλωρίδη
Κάθε δικαστής έχει δικαίωμα να επιλέξει μέχρι πέντε συναδέλφους του για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου και μέχρι τρεις για εκείνην του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Τα προτεινόμενα ονόματα θα αποσταλούν στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, προκειμένου αυτή, με τη σειρά της, να διατυπώσει την άποψή της. Τον τελικό λόγο για την επιλογή των προσώπων που θα τοποθετηθούν στις θέσεις του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έχει το Υπουργικό Συμβούλιο, έπειτα από την πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης. Αυτή η νομοθετική αλλαγή έγινε με πρόσφατο νόμο που προώθησε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, λαμβάνοντας υπόψη του και τις παρατηρήσεις δικαστών εισαγγελέων. Οι διεργασίες, ωστόσο, έχουν ήδη ξεκινήσει εδώ και καιρό, και σε κυβερνητικό αλλά και σε δικαστικό επίπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι εξαιρετικά πιθανό, όπως έχει γίνει και στο πρόσφατο παρελθόν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, να τηρηθεί η δικαστική επετηρίδα στην επιλογή της θέσης τόσο του προέδρου του Αρείου Πάγου όσο και του εισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου.
Σε αυτή την περίπτωση, είναι πάρα πολύ πιθανό οι επιλογές για τη θέση της ηγεσίας του Αρείου Πάγου να κινηθούν, όσον αφορά την προεδρία, στο πρόσωπο της αντιπροέδρου σήμερα του ανώτατου δικαστηρίου, Αναστασίας Παπαδοπούλου, που είναι και η διευθύντρια της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών. Αντίστοιχα, για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου θα επιλεγεί ο Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, εκπρόσωπος Τύπου του ανώτατου δικαστηρίου, ο οποίος είναι πρώτος στην επετηρίδα.
Το μειονέκτημα, ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι τόσο ο κ. Τζαβέλλας όσο και η κ. Παπαδοπούλου πρόκειται να ασκήσουν τα καθήκοντά τους μόνο για έναν χρόνο, δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο του 2026, καθώς τότε αποχωρούν, κατά το Σύνταγμα, από το δικαστικό σώμα λόγω συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου ηλικίας.
Φυσικά, όπως κάθε φορά, εξετάζεται και το ενδεχόμενο -με λιγότερες πιθανότητες αυτή τη στιγμή- να γίνει επιλογή προσώπων που βρίσκονται χαμηλότερα στη δικαστική επετηρίδα. Σε κάθε περίπτωση, θα παίξει ρόλο και η ψήφος των μελών του Αρείου Πάγου στις αρχές Ιουνίου.
Αλλαγές στον Άρειο Πάγο: Τα φαβορί
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ψηλά στην προτίμηση των συναδέλφων της για τη θέση της προέδρου του Αρείου Πάγου βρίσκεται και η αρεοπαγίτης Αικατερίνη Χονδρορίζου, η οποία, εάν επιλεγεί, θα έχει μπροστά της τετραετή θητεία. Πιθανότητες επιλογής για τη θέση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου έχει και η Ελένη Καρκαμπούνα, η οποία έχει επιλεγεί για τη θέση της Ευρωπαίας εισαγγελέως. Σε περίπτωση που το Υπουργικό Συμβούλιο ορίσει την κ. Καρκαμπούνα εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τότε δεν θα ασκήσει τα καθήκοντα της Ευρωπαίας εισαγγελέως.
Την ίδια στιγμή, στο Συμβούλιο της Επικρατείας δεν θα έχουμε αλλαγές στην κορυφή της δικαστικής πυραμίδας, καθώς ο πρόεδρος του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, Μιχάλης Πικραμένος, επελέγη πέρυσι και έχει μπροστά του ακόμα διετή θητεία, καθώς αποχωρεί από το δικαστικό σώμα τον Ιούνιο του 2027. Ωστόσο, αποχωρούν οι αντιπρόεδροι Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, πρόεδρος του Δ’ τμήματος, Κωνσταντίνος Κουσούλης, Μαργαρίτα Γκορτζολίγου, πρόεδρος του πέμπτου τμήματος, και Ιωάννης Γράβαρης, αντιπρόεδρος του ΣτΕ. Για τις θέσεις των αντιπροέδρων, όπως θα συμβεί και στον Αρειο Πάγο, θα υπάρξει ψηφοφορία στην Ολομέλεια του δικαστηρίου και θα ακολουθήσει και κοινοβουλευτική διαδικασία με την ακρόαση των υποψηφίων από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.
Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά