Αστυνομική "συμμαχία" Ελλάδας-Ιταλίας:Τι προβλέπει επιχειρησιακά το νέο (διπλό) μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών
Πώς θα δουλέψει η ανταλλαγή κλιμακίων
Τα "Παραπολιτικά" αναλύουν το τι προβλέπει επιχειρησιακά το νέο μνημόνιο μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας, τους στόχους και πώς θα λειτουργήσει η προσωρινή ανταλλαγή αστυνομικών κλιμακίων στα τουριστικά θέρετρα

Στο μέσον της διαχείρισης των αστυνομικών δυνάμεων ενόψει του καλοκαιριού και της κορύφωσης της τουριστικής κίνησης βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ. Η ανακατανομή δυνάμεων είναι στο επίκεντρο αυτών των διεργασιών, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι σχεδόν 3.000 δόκιμοι και τελειόφοιτοι αστυνομικοί από τις αντίστοιχες σχολές, οι οποίοι ενισχύουν σταδιακά από τον Απρίλιο τα νησιά. Ωστόσο, σε συγκεκριμένα σημεία της ελληνικής επικράτειας αναμένονται και κλιμάκια της ιταλικής Αστυνομίας, όπως προβλέπει το διπλό μνημόνιο αστυνομικής συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και του υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Πιαντεντόζι. Επομένως, η φετινή ελληνική καλοκαιρινή σεζόν αναμένεται να έχει και χρώμα… ιταλικό στα νησιά, απόρροια της καινοτόμου συνεργασίας.
Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» αναλύουν το τι προβλέπει επιχειρησιακά το νέο μνημόνιο μεταξύ των δύο χωρών, τους στόχους και πώς θα λειτουργήσει η προσωρινή ανταλλαγή κλιμακίων στα τουριστικά θέρετρα.
Αστυνομική συνεργασία Ελλάδας-Ιταλίας: Τι προβλέπει επιχειρησιακά το νέο μνημόνιο
Η επιρροή της ισχυρής θέσης της Ελλάδας σε θέματα ασφάλειας στην Ε.Ε. έχει καθορίσει στρατηγικές σε πολλαπλά ζητήματα που άπτονται του εν λόγω κλάδου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με στόχο την ενίσχυση των δεσμών των χωρών και των μεταξύ τους συνεργασιών, τα αρμόδια υπουργεία, Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών, των δύο χωρών, λαμβάνουν πρωτοβουλίες που θα διασφαλίσουν σε πρώτη φάση την ομαλή αστυνόμευση τόσο στα ελληνικά όσο και στα ιταλικά τουριστικά θέρετρα.
Πλέον εγκαθιδρύεται ο θεσμός των κοινών περιπολιών, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί έντονο το φαινόμενο που θέλει τους Έλληνες να εκδράμουν στη γειτονική Ιταλία για τις διακοπές τους. Αντιστοίχως, σαφώς εδώ και περισσότερα χρόνια οι Ιταλοί παραθεριστές επιλέγουν τα νησιά του Ιονίου, των Κυκλάδων και τα Δωδεκάνησα για τις δικές τους ημέρες αναψυχής. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι αστυνομικές δυνάμεις των δύο χωρών θα ανταλλάξουν κλιμάκια, τα οποία θα προσδώσουν τεχνογνωσία στις αντίστοιχες υπηρεσίες τάξης ως προς τη συμπεριφορά και τη μεταχείριση τυχόν παραβατών.
Μέσα στις επόμενες ημέρες, οι αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες (Περιφερειακές Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις, Τμήματα Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων [πρώην Ασφάλεια] κ.ά.) αναμένεται να καθίσουν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, προκειμένου να καθοριστούν τα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος όπου ενδεχομένως να χρειαστεί αλλοδαπή αρωγή. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για το ότι έντονο ελληνικό τουριστικό στοιχείο αναμένεται να μεταβεί σε πόλεις όπως το Μιλάνο, η Ρώμη και η Φλωρεντία, ενώ σε μικρότερη κλίμακα αναμένονται Ελληνες τουρίστες στο Κόμο. Αντίστοιχα, ιταλικό στοιχείο αναμένεται στα νησιά των νότιων Κυκλάδων, σε Ρόδο και Κω στα Δωδεκάνησα, όπως επίσης σε Κέρκυρα και Κεφαλλονιά στο Ιόνιο. Μένει να διαπιστωθεί αν θα επαληθευτούν οι εκτιμήσεις και πώς θα κατανεμηθούν τα εν λόγω κλιμάκια.'
Βρετανοί και Βούλγαροι αστυνομικοί
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αυτή η τακτική έχει επαναληφθεί στο παρελθόν με αστυνομικές δυνάμεις άλλων χωρών. Πηγές αναφέρουν πως τα προηγούμενα χρόνια, και κατά την περίοδο των χειμερινών και των καλοκαιρινών διακοπών, Ελλάδα και Βουλγαρία είχαν ανταλλάξει αστυνομικά κλιμάκια σε Μπάνσκο και Καβάλα, αντίστοιχα. Στο χειμερινό θέρετρο της γειτονικής χώρας, ιδίως τις περιόδους των εορτών, νέοι Έλληνες τουρίστες συρρέουν, χωρίς υπερβολή, κατά χιλιάδες, κυρίως από τις περιοχές της Θεσσαλονίκης και της υπόλοιπης Βόρειας Ελλάδας. Αντιστοίχως, αντίστροφη διαδρομή κάνουν οι Βούλγαροι νεαροί προς την Καβάλα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Την ίδια στιγμή, αστυνομική παρουσία από Βρετανούς έχει καταγραφεί τόσο στη Ρόδο και κυρίως στο περίφημο Φαληράκι, όσο και στη Ζάκυνθο, σημεία που αποτελούν μόνιμο προορισμό για νεαρούς Βρετανούς.
Στο επίκεντρο το σκληρό έγκλημα
Από εκεί και πέρα, η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - Ιταλίας εκτείνεται και σε ένα δεύτερο μνημόνιο μεταξύ των δύο υπουργών, το οποίο επικεντρώνεται στο σκληρό έγκλημα και στη διεθνική διάστασή του. Στο επίκεντρο του δεύτερου μνημονίου τίθεται η αντιμετώπιση των καρτέλ ναρκωτικών, καθώς Ελλάδα και Ιταλία αποτελούν είσοδο παράνομων φορτίων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκτιμάται πως η συνεργασία μεταξύ των αστυνομικών Αρχών των δύο χωρών θα διαμορφώσει ένα ενιαίο μέτωπο αντιμετώπισης της μάστιγας των παράνομων φορτίων, που αγγίζει σε μέγεθος δεκάδες τόνους κάθε χρόνο. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η μεταφορά φορτίων μεταξύ των δύο χωρών από αλλοδαπούς τρίτων χωρών μέσω της επιβατικής διασύνδεσης Ελλάδας και Ιταλίας. Οι Αρχές πιστεύουν πως οι ελεγχόμενες «παραδόσεις» των φορτίων, μέσω της συνεργασίας των δύο χωρών, θα φέρουν στην επιφάνεια όχι μόνο τους «βραχίονες» των εν λόγω καρτέλ, αλλά και τα πρόσωπα που κατέχουν ηγετικό ρόλο σε αυτές τις οργανώσεις.
Πάντως, πληροφορίες των «Π» αναφέρουν πως στο άμεσο μέλλον σκοπός των αστυνομικών δυνάμεων των δύο χωρών θα είναι να επεκτείνουν τη συνεργασία τους και σε άλλους τομείς, όπως η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και ο τομέας της τρομοκρατίας.
Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά