Σχολή Αλεξιπτωτιστών: 60 χρόνια προσφοράς και θυσιών
Ειδική τελετή πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο "Ταγματάρχου Σέεμαν" στον Ασπρόπυργο
Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη
Τα 60 χρόνια από τη συγκρότησή της γιόρτασε σήμερα στη διάρκεια ειδικής τελετής, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της στο στρατόπεδο «Ταγματάρχου Σέεμαν», στον Ασπρόπυργο Αττικής, η Σχολή Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ). Η Σχολή στα 60 χρόνια συνεχούς προσφοράς, δράσεως αλλά και θυσιών 7 ανδρών εκ του προσωπικού της έχει εκπαιδεύσει περί τους 55.000 άνδρες και γυναίκες των τριών Κλάδων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Στην τελετή επρόκειτο να παραστεί ο ΑΝΥΕΘΑ Κώστας Ήσυχος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Βασίλειο Τελλίδη, αλλά τελικώς δεν παρέστη, και το ΓΕΣ εκπροσωπήθηκε από τον Υπαρχηγό Αντιστράτηγο Ανδρέα Ηλιόπουλο, Καταδρομέα και Υποβρύχιο Καταστροφέα και τον ίδιο. Παρέστησαν επίσης ο Διευθυντής της Διευθύνσεως Ειδικών Δυνάμεων του ΓΕΣ Υποστράτηγος Νικόλαος Μανωλάκος, παλαιοί διατελέσαντες διοικητές της Σχολής, εν ενεργεία και αποστρατεία στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων, εκπρόσωποι των ειδικών μονάδων των άλλων Κλάδων, καθώς και το προσωπικό της Σχολής.
Ο διοικητής της Σχολής Αντισυνταγματάρχης (ΠΖ) Θεοφάνης Δημάκος, στην Ημερήσια Διαταγή του, αναφέρθηκε στο ότι η ΣΧΑΛ από το 1955 ως σήμερα έχει εκπαιδεύσει περίπου 55.000 στρατιωτικούς, πληρώνοντας ένα φόρο αίματος 7 νεκρών και αρκετών τραυματισμών, αριθμός που είναι εξαιρετικά μικρός στατιστικώς διεθνώς και αυτό οφείλεται στα υψηλότατα στάνταρς ασφαλείας που έχουν θεσπιστεί και τηρούνται με ευλαβική προσήλωση από την πρώτη ημέρα της δράσης της.
Από την πλευρά του ο Διευθυντής ΓΕΣ/ΔΕΔ μεταξύ άλλων τόνισε ότι το μήνυμα της ΣΧΑΛ προς την δοκιμαζόμενη σήμερα Ελληνική κοινωνία είναι ότι «τίποτα δεν είναι αδύνατο και όλα είναι δυνατά», όπως ακριβώς ένας απλός άνθρωπος μετά την εκπαίδευσή του κατανικά τον έμφυτο φόβο του για το κενό και πέφτει από ένα αεροπλάνο ή ελικόπτερο.
Ο Αντιστράτηγος ε.α.Χρήστος Φωτόπουλος, εκπαιδευμένος αλεξιπτωτιστής της 3ης εκπαιδευτικής σειράς στα τέλη του 1955, ως νεαρός Υπολοχαγός των Καταδρομών τότε, αναφέρθηκε λεπτομερώς στο ιστορικό της Σχολής την πρώτη εκείνη εξαιρετικά κρίσιμη και δύσκολη περίοδο.
Τιμήθηκαν επίσης με αναμνηστικά ο παλαιότερος σήμερα εν ζωή αλεξιπτωτιστής ο Ιερολοχίτης Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Κόρκας ο οποίος στα 94 – θαλερότατος – αναφέρθηκε χωρίς μικρόφωνο στην εκπαίδευσή του ως αλεξιπτωτιστής με τον Ιερό Λόχο στη μέση Ανατολή το 1942 και στο νυχτερινό πολεμικό άλμα που εκτελέστηκε από τη Μονάδα του και στο οποίο συμμετείχε στη Σάμο, το βράδυ 30/31 Οκτωβρίου 1943μ καθώς επίσης και ο αρχαιότερος εν ζωή διοικητής της ΣΧΑΛ Ταξίαρχος ε.α.Κυριάκος Δημήτριος και ο αρχαιότερος εν ζωή συσκευαστής αλεξιπτώτων της Σχολής Ιωάννης Ζουμής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν πραγματοποιήθηκαν τα προγραμματισμένα επετειακά άλματα στατικού ιμάντος και ελευθέρας πτώσεως από το προσωπικό της Σχολής.
Τα πρώτα δύσκολα χρόνια της ΣΧΑΛ
Η ΣΧΑΛ συγκροτήθηκε στις 12 Μαρτίου 1955 με διαταγή του τότε Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστρατήγου Σόλωνος Γκίκα. Πρώτος διοικητής της ανέλαβε ο τότε Αντισυνταγματάρχης (και μετέπειτα Αντιστράτηγος ε.α.) Περικλής Παπαθανασίου, Ιερολοχίτης και εκπαιδευμένος αλεξιπτωτιστής στη Μέση Ανατολή, ο οποίος είχε διατελέσει διοικητής της Α’Μοίρας Καταδρομών στον Εμφύλιο πόλεμο. Η Σχολή εγκαταστάθηκε στο ως τότε «Στρατόπεδο Πλωτάρχου ΛΣ Κωτούλα» στον Ασπρόπυργο, όπου φοιτούσαν οι Δόκιμοι Σημαιοφόροι του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι και «μετακόμισαν» έκτοτε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά. Στη Σχολή αποσπάστηκε και ο Αμερικανός Αντισυνταγματάρχης των αλεξιπτωτιστών Τζων Φίλιπς, βετεράνος του Β’Παγκοσμίου πολέμου, με τρία πολεμικά άλματα στο ενεργητικό του, ως επικεφαλής ολιγομελούς ομάδος Αμερικανών στρατιωτικών οι οποίοι θα βοηθούσαν τη Σχολή στα πρώτα δύσκολα βήματα. Ο Αντισυνταγματάρχης Φίλιπς σκοτώθηκε στη διάρκεια άλματος στο Τατόϊ και έτσι ήταν ο πρώτος νεκρός της ΣΧΑΛ.
Η πρώτη εκπαιδευτική σειρά ξεκίνησε την εκπαίδευσή της στις 1 Ιουλίου 1955 και σε αυτήν συμμετείχαν 31 άτομα. Το πρώτο άλμα εκτελέστηκε στις 9 Αυγούστου 1955 στη ζώνη ρίψεως Μεγάρων, παρουσία ολόκληρης της τότε Βασιλικής οικογένειας.
Στις 1 Σεπτεμβρίου 1955 άρχισε την εκπαίδευση η 2η εκπαιδευτική σειρά της ΣΧΑΛ με 55 εκπαιδευόμενους από τους οποίους για πρώτη φορά οι 17 ήταν οπλίτες θητείας των Καταδρομών. Στις 22 Οκτωβρίου 1955 πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των πτερύγων του αλεξιπτωτιστή από τον ίδιο τον τότε Βασιλέα Παύλο Α’.
Στις 1 Νοεμβρίου 1955 ξεκίνησε η εκπαίδευση της 3ης εκπαιδευτικής σειρά της Σχολής με 48 εκπαιδευόμενους, από τους οποίους οι 18 ήταν Καταδρομείς θητείας. Λόγω καιρικών συνθηκών πραγματοποιήθηκαν πέντε άλματα στον Άραξο και δύο στα Μέγαρα και οι νέοι αλεξιπτωτιστές πήραν τις πτέρυγές τους στις 21 Δεκεμβρίου 1955 και πάλι από τον τότε Βασιλέα Παύλο Α’.
Τον Ιανουάριο του 1956, αμέσως μετά τις γιορτές, ξεκίνησε η εκπαίδευση των ανδρών της 4ης εκπαιδευτικής σειράς της ΣΧΑΛ, η οποία όμως και διακόπηκε μετά από σχετική εισήγηση του διοικητή της, επειδή στις τρεις πρώτες σειρές είχαν σημειωθεί αρκετοί τραυματισμοί, μερικοί από τους οποίους σοβαροί, εξαιτίας των χρησιμοποιούμενων αλεξιπτώτων και του γεγονότος ότι τότε δεν προβλεπόταν η νομική κάλυψη των αλεξιπτωτιστών του Στρατού σε περιπτώσεις τραυματισμού τους ή θανάτου τους, με αποτέλεσμα να μην δικαιούνται ούτε τους μισθούς τους τα στελέχη ή αποζημιώσεως οι στρατιώτες. Τελικώς το θέμα έφτασε στη Βουλή όπου ρυθμίστηκε με νόμο, όπου ουσιαστικώς ΚΑΙ οι άνδρες του Στρατού απέκτησαν το ίδιο καθεστώς με τους αντίστοιχους της Πολεμικής Αεροπορίας, για τους οποίους λόγω της φύσεως του Όπλου του, είχε λυθεί το ζήτημα από χρόνια.
Από κει και πέρα το νερό είχε μπει στο αυλάκι του και η ΣΧΑΛ συνεχίζει ως σήμερα απρόσκοπτη το πολύτιμο έργο της.
Για την ιστορία θα πρέπει να αναφερθεί ότι η πρώτη Ελληνίδα αλεξιπτωτίστρια ήταν η Υπολοχαγός Νοηλευτικής Σόνια – Σοφία Στεφανίδου, η οποία είχε εκπαιδευτεί στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου στη Μέση Ανατολή από τους Βρετανούς ως σαμποτέρ και είχε πραγματοποιήσει άλμα στην κατεχόμενη Ελλάδα. Προς τιμήν της έχει λάβει το όνομά της η αίθουσα της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Ασπροσπύργου, που βρίσκεται μέσα στο «Στρατόπεδο Σέεμαν».