Του Γιώργου Λυκουρέντζου-Εφημερίδα Παραπολιτικά

Οταν στις 6 Φεβρουαρίου, μόνο λίγα λεπτά μετά την εκλογή της στη θέση του προέδρου της Βουλής, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της, επεσήμαινε πως έχει ζωτική σημασία οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στην ενημέρωση για το κοινοβουλευτικό έργο, ελάχιστοι έδωσαν σημασία. Κι όμως, δύο μήνες αργότερα, αποκαλύπτεται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι στο πίσω μέρος του μυαλού της ήταν η δημιουργία ενός κοινοβουλευτικού CNN με συνεχή -«αδιαμεσολάβητη και ακηδεμόνευτη», όπως της αρέσει να τη χαρακτηρίζει- ενημέρωση για το κοινοβουλευτικό έργο.
Η κ. Κωνσταντοπούλου είχε ξεκάθαρη και εκπεφρασμένη άποψη για το τι συμβαίνει στο Κανάλι της Βουλής ήδη από την εποχή που ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν δίσταζε από τότε να εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για τις «στρεβλώσεις», όπως έλεγε χαρακτηριστικά. Υψίστης σημασίας συνεδριάσεις κοινοβουλευτικών επιτροπών δεν μεταδίδονταν ζωντανά, με αποτέλεσμα η καφενειακού επιπέδου συζήτηση για το τι συνέβαινε στη Βουλή να οργιάζει (η ίδια, άλλωστε, είχε βιώσει την παραφιλολογία για τους καυγάδες της με τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη και τον Τάσο Νεράντζη), ενώ η ενημέρωση του κοινού για την ουσία του κοινοβουλευτικού έργου ήταν ελλιπής.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Ενεργώντας με τρόπο που θα άρμοζε σε διευθυντή ενημέρωσης τηλεοπτικού σταθμού, η πρόεδρος της Βουλής αποφάσισε να τα αλλάξει όλα με το «καλημέρα», ξεκινώντας από τις συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών, οι οποίες πλέον θα μεταδίδονται ζωντανά. Από εκεί και πέρα, η κ. Κωνσταντοπούλου αποφάσισε ότι έχει έρθει η ώρα για τη μεγάλη αλλαγή και στον τρόπο επικοινωνίας του κοινοβουλευτικού έργου. Με δεδομένο ότι η απλή μετάδοση των συνεδριάσεων μοιάζει «ξένη» για όποιον δεν γνωρίζει τις διαδικασίες του Κοινοβουλίου, αυτό αλλάζει. Πριν αλλά και έπειτα από κάθε συνεδρίαση της Ολομέλειας, μεταδίδονται ήδη ζωντανές ενημερωτικές εκπομπές από τους δημοσιογράφους του Καναλιού, με επεξηγηματικά σχόλια, αλλά και ανάλυση όσων ελέχθησαν. Ηδη από την περασμένη εβδομάδα καθιερώθηκε πρωινή ενημερωτική εκπομπή, η οποία έχει εισαγωγικό χαρακτήρα για τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, σαν περίληψη όσων έγιναν στην προηγούμενη συνεδρίαση. Αναβαθμισμένη θα είναι και η εκπομπή «Τι λέει ο νόμος», στην οποία αναλύεται από τους εισηγητές των Κοινοβουλευτικών Ομάδων το περιεχόμενο κάθε νόμου που ψηφίζεται από τη Βουλή.
Το Κανάλι της Βουλής αλλάζει, όμως, χαρακτήρα και στην κάλυψη των μεγάλων γεγονότων του Κοινοβουλίου. Ο μέχρι σήμερα περιορισμός στα εντός της αίθουσας της Ολομέλειας σταματά, ενώ οι ζωντανές συνδέσεις με «κομβικά» σημεία του κτιρίου γίνεται κανόνας. Τα πρώτα δείγματα γραφής δόθηκαν κατά την εκλογή, αλλά και την ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, η κάλυψη των οποίων έγινε με εντελώς διαφορετικό τρόπο από ό,τι άλλες φορές. Στα πρότυπα των μεγάλων καναλιών, καθιερώνονται για συγκεκριμένες συνεδριάσεις προς το παρόν τα παράθυρα και οι ζωντανές συνδέσεις με χώρους όπως το περιστύλιο και οι είσοδοι του Βουλευτηρίου, με στόχο να μεταδίδεται στην κοινωνία η εικόνα της ζώσας Βουλής.

ΑΠΤΟΗΤΗ

Οπως φάνηκε ξεκάθαρα από τις πρώτες ενέργειες της προέδρου, Ζ. Κωνσταντοπούλου, είναι ειλημμένη η απόφαση το Κανάλι της Βουλής να ασχολείται και με φλέγοντα ζητήματα, που, κατά την άποψή της, απασχολούν την κοινωνία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η καινοφανής για τα δεδομένα του Καναλιού της Βουλής εκπομπή-αφιέρωμα στις απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και η απευθείας μετάδοση της συνάντησης της προέδρου το περασμένο Σάββατο με εκπροσώπους αντιρατσιστικών οργανώσεων και μεταναστευτικών κοινοτήτων. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της κ. Κωνσταντοπούλου και στις δύο εκπομπές (στην εκπομπή με τους μετανάστες η πρόεδρος ανέλαβε και ρόλο συντονιστή, παρά την παρουσία δημοσιογράφου) έδωσε πάντως αφορμή για ποικίλα σχόλια στους πολιτικούς αντιπάλους της, με χαρακτηριστικότερο το «Ζωή Channel». Εκείνη δείχνει να μην πτοείται και οι εκπομπές κοινωνικού ενδιαφέροντος θα συνεχιστούν, ώστε μέσω του Καναλιού η Βουλή να δείξει ότι αφουγκράζεται τις ανησυχίες της κοινωνίας.


Οι υποδομές και το κόστος

Με ετήσιο κόστος κοντά στα 3 εκατομμύρια ευρώ και με υποδομές που θα ζήλευαν σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας, το Κανάλι της Βουλής έχει προσφέρει ελάχιστα σε σχέση με τις δυνατότητές του. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Βουλής, στο Κανάλι απασχολούνται 85 εργαζόμενοι (περίπου 15 είναι οι δημοσιογράφοι, εκ των οποίων οι περισσότεροι με συμβάσεις εργασίας που ανανεώνονται κάθε χρόνο), με το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας να είναι λίγο κάτω από τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, με δεδομένο ότι το Κανάλι της Βουλής δεν προβάλλει διαφημίσεις και δεν έχει άλλα έσοδα, οι λειτουργικές ανάγκες του, αλλά και οι ανάγκες του προγράμματος καλύπτονται από ειδικό κονδύλι στον προϋπολογισμό της Βουλής, το οποίο ανέρχεται στο 1,1 εκατομμύριο ευρώ. Πρόσφατα, ωστόσο, είχε ξεσπάσει σάλος έπειτα από την αποκάλυψη ότι από αυτό το ποσό τα 850.000 ευρώ (από 600.000 ευρώ που ήταν πριν από τρία χρόνια) προορίζονται για την αγορά ντοκιμαντέρ, παρά το γεγονός ότι το αρχείο του Κοινοβουλίου είναι πλούσιο. Παράλληλα, το Κανάλι διαθέτει πέντε κοντρόλ, περίπου 30 ρομποτικές κάμερες, αλλά και τρία μοντάζ avid, ενώ στούντιο και γραφεία υπάρχουν τόσο στο κεντρικό κτίριο του Κοινοβουλίου όσο και σε όροφο κτιρίου επί της Λεωφόρου Αμαλίας, για τον οποίο η Βουλή καταβάλλει επιπλέον μίσθωμα.