Κάτω από το όριο των 36 μέτρων βρίσκεται πλέον η στάθμη του νερού της λίμνης Κερκίνης (στα 35,7 μέτρα) και παρουσιάζει καθοδική τάση, σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο.

«Όπως φαίνεται η πτώση της στάθμης του νερού στη λίμνη θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. Εμείς θα φροντίσουμε ώστε το άνοιγμα των θυροφραγμάτων να παραμείνει σταθερό για να αποκτήσει η λίμνη επιπλέον χωρητικότητα νερού για το ενδεχόμενο νέας κακοκαιρίας αλλά και για τα νερά που θα προκύψουν από το λιώσιμο των χιονιών στη Βουλγαρία και στη συνέχεια θα αρχίσουμε να μειώνουμε το άνοιγμα των θυροφραγμάτων", δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο ο αντιπεριφερειάρχης, Γιάννης Μωυσιάδης.

Την ίδια ώρα, στην ήδη πλημμυρισμένη νοτιoανατολική πεδιάδα του νομού συνεχίζεται η επέκταση των υδάτων του Στρυμόνα. "Υπολογίζουμε ότι όταν αρχίσουμε να μειώνουμε τη ροή των υδάτων από τα θυροφράγματα, τότε θα γίνει απόσυρση των νερών στον κάμπο. Προς το παρόν το νερό ακόμη απλώνεται» τόνισε ο κ. Μωυσιάδης.

Τοπογράφοι της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών ξεκίνησαν από το πρωί την καταγραφή των πλημμυρισμένων εκτάσεων. Τα ακριβή στοιχεία αναμένεται να γίνουν γνωστή τη Δευτέρα.

«Το ευχάριστο είναι πως καταφέραμε να αποφύγουμε την πλημμύρα σε οικισμούς. Δεν σημειώθηκαν ζημιές σε σπίτια και εγκαταστάσεις ενώ, πλέον, δεν κινδυνεύουν και κτηνοτροφικές μονάδες» σχολίασε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «τώρα το πρόβλημά μας είναι πως θα αποζημιωθούν οι αγρότες. Ισως κάποιοι προλάβουν να σπείρουν, όταν αποσυρθούν τα νερά αλλά αυτοί θα είναι ελάχιστοι. Ετσι, κύριο για μας ζήτημα είναι να εξασφαλιστούν τα «δικαιώματα των αγροτών» και να δοθεί, εκ μέρους της πολιτείας, οικονομική βοήθεια για αυτούς που έχουν πληγεί».

Σύμφωνα με τον κ. Μωυσιάδη, στο νομό βρίσκονται ήδη εκπρόσωποι του ΕΛΓΑ και επισκέπτονται τις πληγείσες περιοχής. Εκτιμά ωστόσο ότι ακριβής καταμέτρηση θα ολοκληρωθεί μετά τα μέσα Μαΐου, οπότε, τα νερά θα έχουν πλέον υποχωρήσει.