Σε μια περίοδο αυξημένων απαιτήσεων για τη ναυτική αποτροπή της χώρας και υπό το βάρος ενός γερασμένου Στόλου, η κυβέρνηση προχωρά στην ενεργοποίηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ. Η απόφαση ελήφθη στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), που συνεδρίασε την Τετάρτη 3 Ιουλίου, κλείνοντας έναν πολυετή κύκλο καθυστερήσεων και ανοίγοντας τον δρόμο για την ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας του Πολεμικού Ναυτικού στην πιο αβέβαιη γεωστρατηγική συγκυρία των τελευταίων δεκαετιών.

Το πρόγραμμα αφορά τις τέσσερις φρεγάτες κλάσης «Ύδρα», οι οποίες, αν και διαχρονικά αξιόπιστες μονάδες, πλέον παρουσιάζουν επιχειρησιακούς περιορισμούς λόγω παλαιότητας των συστημάτων τους. Ο στόχος του εκσυγχρονισμού είναι διττός: αφενός η ενίσχυση της ισχύος πυρός και των δυνατοτήτων ηλεκτρονικού πολέμου και αφετέρου η επιμήκυνση της επιχειρησιακής ζωής των πλοίων για τουλάχιστον δύο ακόμη δεκαετίες.

Το τελικό κόστος του προγράμματος «κλείδωσε» στα 290 εκατομμύρια ευρώ, σημαντικά μειωμένο σε σχέση με τα αρχικά σενάρια που ξεπερνούσαν τα 900 εκατομμύρια. Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν εντός του Ναυστάθμου Σαλαμίνας, με την πρώτη αναβαθμισμένη ΜΕΚΟ να παραδίδεται στα τέλη του 2028, τις επόμενες δύο εντός του 2029 και την τέταρτη το 2030.

Το υπερσύγχρονο anti-drone Κένταυρος σε όλες τις MEKO


Οι βασικές παρεμβάσεις αφορούν τα ραντάρ, τα συστήματα διοίκησης και μάχης, καθώς και την εγκατάσταση του εγχώριας ανάπτυξης αντι-drone συστήματος «Κένταυρος» από την ΕΑΒ. Θυμίζουμε ότι το υπερσύγχρονο anti-drone σύστημα ήδη έχει δώσει εξαιρετικά δείγματα γραφής, καθώς δοκιμάστηκε σε πραγματικές συνθήκες απέναντι στους Χούθι, ενθουσιάζοντας τη διοίκηση της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Aspides» στην Ερυθρά Θάλασσα. Στη συνέχεια, προβλέπεται η αναβάθμιση των πυροβόλων, των συστημάτων εγγύς άμυνας τύπου Phalanx και η προμήθεια αντιαεροπορικών πυραύλων ESSM Block II, προσδίδοντας ουσιαστικές ικανότητες αυτοπροστασίας και αντιαεροπορικής κάλυψης.

Η «μεγάλη εικόνα» για το Πολεμικό Ναυτικό

Ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ αποτελεί μόνο μία πτυχή μιας ευρύτερης προσπάθειας συνολικής ανανέωσης του Στόλου, σε μια περίοδο κατά την οποία η γεωστρατηγική ρευστότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή επιβάλλει υψηλό επίπεδο ετοιμότητας. Το Πολεμικό Ναυτικό σχεδιάζει την παράλληλη ένταξη των φρεγατών FDI, με δυνατότητες στρατηγικών πληγμάτων και αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής, καθώς και τη διαπραγμάτευση για 2+2 φρεγάτες FREMM με την Ιταλία, οι οποίες θα καλύψουν το κενό των παλαιότερων φρεγατών τύπου S που δεν εκσυγχρονίστηκαν.
Επιπλέον, έχει δρομολογηθεί ο εκσυγχρονισμός των πυραυλακάτων «Ρουσσέν», η αναβάθμιση των υποβρυχίων τύπου 214 –τα οποία ήδη επιχειρούν με νέες τορπίλες– η παραλαβή νέων ταχέων περιπολικών και πλοίων υποστήριξης, η ενίσχυση με ελικόπτερα Seahawk, drones κάθετης απογείωσης και νέα συστήματα διοίκησης και ελέγχου (C2).

Με το βλέμμα στο μέλλον

Παράλληλα, το Πολεμικό Ναυτικό συμμετέχει ενεργά σε φιλόδοξες ευρωπαϊκές και διακρατικές πρωτοβουλίες ναυτικής συνεργασίας. Στο τραπέζι βρίσκεται η συμμετοχή στον σχεδιασμό της φρεγάτας Constellation σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, η εμπλοκή στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα της «ευρωκορβέτας», αλλά και η ανάπτυξη ενός νέου, ελληνικής σχεδίασης πλοίου πολλαπλού ρόλου, το οποίο προβλέπεται να αξιοποιείται από κοινού με το Λιμενικό Σώμα.