Το μεγάλο ζήτημα που προκύπτει για την επόμενη ημέρα στην ελληνική κοινωνία είναι αναμφίβολα οι ανεπανάληπτες αστοχίες των ιατροδικαστικών εκθέσεων, όχι μόνο στην υπόθεση Μουρτζούκου, αλλά και σε αυτήν της καταδικασμένης για τριπλή ανθρωποκτονία Ρούλας Πισπιρίγκου. Ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων, μιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», υπογράμμισε το γεγονός πως η εμπιστοσύνη απέναντι στη συγκεκριμένη επιστημονική κοινότητα έχει κλονιστεί.

Διαβάστε: Ειρήνη Μουρτζούκου: Παρέδωσε νέες σημειώσεις στο δικηγόρο της - "Θα ομολογήσει και για τον Παναγιωτάκη" ξεσπά η μητέρα του

Έχοντας παρακολουθήσει από κοντά και από την αρχή την υπόθεση Μουρτζούκου, εξήρε την απόφαση του Ανθρωποκτονιών να εμπιστευτεί τέσσερις ειδικούς επιστήμονες για την αξιολόγηση των ιατροδικαστικών ευρημάτων, ο καθένας από το πεδίο του, ώστε να δοθεί τέλος στη μακρόβια έρευνα. «Κυρίως με το έργο που επιτέλεσαν οι τέσσερις συνάδελφοί μου, μη ιατροδικαστές δυστυχώς, και το “δυστυχώς” πηγαίνει μόνο για την ιατροδικαστική κοινότητα, ουσιαστικά επιβεβαιώνουν πως δεν υπάρχουν παθολογικά αίτια ως αιτίες θανάτου. Μιλάμε ξεκάθαρα για ασφυκτικούς θανάτους με απόφραξη των αεροφόρων οδών. Για εμένα το κλειδί στην εξέλιξη της υπόθεσης ήταν η ορθότατη απόφαση του Ανθρωποκτονιών να ορίσει αυτούς τους τέσσερις επιστήμονες. Οι μεν παθολογοανατόμοι για να δουν τι ακριβώς συνέβη στο μικροσκόπιο, ο δε νευρολόγος και η πνευμονολόγος για να αποκλείσουν οποιαδήποτε παθολογική αιτία θανάτου», τόνισε σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των κρίσιμων πορισμάτων.

Γρηγόρης Λέων: ''Δομικό πρόβλημα'' υποδηλώνει η πενταπλή αστοχία στην εκτίμηση της αιτίας θανάτου πέντε συνολικά παιδιών

Η πενταπλή αστοχία στην εκτίμηση της αιτίας θανάτου πέντε συνολικά παιδιών είναι μια κατάσταση που υποδηλώνει «δομικό πρόβλημα», σύμφωνα με τον κ. Γρηγόρη Λέοντα. «Μια κατάσταση που προβληματίζει όλη την ιατροδικαστική κοινότητα», συμπληρώνει.

Ωστόσο, εκτιμά πως το κλίμα μπορεί να αντιστραφεί. «Όσον αφορά τα μεμονωμένα άτομα, σίγουρα θα κριθούν με τις διαδικασίες που προβλέπονται. Όσον αφορά το γενικότερο, δεν είναι τυχαίο πως το υπουργείο Δικαιοσύνης “ξήλωσε” σαρωτικά τους προϊσταμένους των επίμαχων ιατροδικαστικών υπηρεσιών, κάτι το οποίο είναι πρωτόγνωρο για το Δημόσιο. Κατά δεύτερο λόγο, το γεγονός πως ωθήθηκε ο ίδιος ο υπουργός με υπουργική απόφαση να ορίσει ποια θα είναι τα ελάχιστα δεδομένα που πρέπει να καταγράφονται σε μια ιατροδικαστική εξέταση δείχνει πως η Πολιτεία έχει αντιληφθεί το πρόβλημα», τόνισε. Στη συνέχεια κατέληξε αναδεικνύοντας την επόμενη μέρα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας.

«Με ακόμα πιο γοργά βήματα να προχωρήσουμε στη θέσπιση κανόνων, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τους παιδικούς θανάτους, να υπάρξουν αυστηρά πρωτόκολλα από όλους τους ιατροδικαστές σε όλη την Ελλάδα, για να κερδίσουμε ως ιατροδικαστές την εμπιστοσύνη του κόσμου, που σίγουρα έχει κλονιστεί από αυτούς τους οκτώ θανάτους παιδιών μέσα σε λίγα χρόνια», τόνισε.

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά