Ξεκινά η ηλεκτρονική αξιολόγηση του ΕΣΥ από τους ίδιους τους ασθενείς, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας. Η διαδικασία αφορά ασθενείς που έλαβαν εξιτήριο από 127 δημόσια νοσοκομεία της χώρας και στοχεύει στη συλλογή δεδομένων για την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας. Μέσα σε πέντε ημέρες από το εξιτήριο, οι ασθενείς θα λαμβάνουν μήνυμα στο κινητό τους με σύνδεσμο (link), μέσω του οποίου θα καλούνται να απαντήσουν σε 35 στοχευμένες ερωτήσεις σχετικά με τη νοσηλεία τους.

Διαβάστε: Σε ισχύ από Δευτέρα η ψηφιακή αξιολόγηση του ΕΣΥ - Ολόκληρο το ερωτηματολόγιο για τους ασθενείς

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία αφορά ενήλικες άνω των 18 ετών, είναι ανώνυμη, ενώ, επίσης, απαιτεί σύνδεση μέσω κωδικών Taxisnet.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κάλεσε τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία που θα ενισχύσει τη διαφάνεια, θα βοηθήσει στην αναβάθμιση των υπηρεσιών και θα προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τη λειτουργία του συστήματος υγείας. «Θα έχουμε τη δυνατότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα να συλλέγουμε πραγματικά δεδομένα από το σύνολο των 127 νοσοκομείων του ΕΣΥ, από τους ίδιους τους χρήστες και να έχουμε μετά τη δυνατότητα να βγάζουμε ένα σκορ ευαρέσκειας ή δυσαρέσκειας των ασθενών μας για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας ανά κλινική νοσοκομείου, να δημοσιοποιούμε την πληροφορία αυτή και να βάζουμε τα νοσοκομεία σε μία ευγενή άμιλλα μεταξύ τους», δήλωσε.


Αξιολόγηση ΕΣΥ: Τι περιλαμβάνουν οι ερωτήσεις

Το ερωτηματολόγιο θα είναι διαθέσιμο έως και 7 ημέρες μετά το εξιτήριο, ενώ η συμπλήρωσή του δεν αναμένεται να διαρκεί περισσότερο από 3 λεπτά.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι ασθενείς να είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση και να έχουν νοσηλευτεί τουλάχιστον μία ημέρα. Με την είσοδο στον σύνδεσμο θα ζητείται ο ΑΜΚΑ. Όμως αν διαπιστωθεί πως δεν αντιστοιχεί σε ασθενή που έχει νοσηλευθεί, τότε η πρόσβαση στο ερωτηματολόγιο δεν θα είναι δυνατή.

Τα δεδομένα που θα συλλέγονται δεν θα περιλαμβάνουν προσωπικά στοιχεία ή πληροφορίες που μπορούν να αποκαλύψουν την ταυτότητα του ασθενούς. Οι ερωτήσεις που θα κληθούν να απαντήσουν οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν αφορούν κυρίως στην επάρκεια του προσωπικού, την αναμονή, την εξυπηρέτηση, την καθαριότητα και τη σίτιση.

Για όσους είχαν προγραμματισμένη εισαγωγή, θα ζητούνται πληροφορίες σχετικά με τον χρόνο αναμονής μέχρι την εισαγωγή. Αν η εισαγωγή έγινε μέσω ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών), θα ζητηθεί η εκτίμηση του χρόνου αναμονής από την άφιξη έως την εισαγωγή.


Οι οκτώ άξονες αξιολόγησης που περιλαμβάνονται στο ερωτηματολόγιο

  • Προσβασιμότητα
  • Οργάνωση και συντονισμός της φροντίδας
  • Ποιότητα φροντίδας και αλληλεπίδραση με το προσωπικό
  • Υποστήριξη και συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων
  • Καθαριότητα, υγιεινή και σίτιση
  • Υποστήριξη και ενημέρωση κατά την έξοδο από το νοσοκομείο
  • Η γνώση ύπαρξης των γραφείων δικαιωμάτων των ληπτών υπηρεσιών υγείας στα νοσοκομεία και η αποτελεσματικότητά τους
  • Γενική/συνολική αξιολόγηση της παρεχόμενης φροντίδας