Το πρωινό της 15ης Ιουλίου βρήκε… μπαρουτοκαπνισμένους τους άνδρες της Άμεσης Δράσης και της ΔΙ.ΑΣ. στην περιοχή του Νέου Ηρακλείου. Το προηγούμενο βράδυ μια συμπλοκή μεταξύ 20 νεαρών δίπλα στον σταθμό ΗΣΑΠ της περιοχής είχε ξεσηκώσει τις αστυνομικές δυνάμεις. Ο λόγος της κινητοποίησής τους, πέντε νεαροί, 20, 19, 18, 16 και 15 ετών. Με εξαίρεση τον 19χρονο, που χρειάστηκε να κάνει… παράκαμψη για το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», άπαντες οδηγήθηκαν στο ΤΔΕΕ Ηρακλείου. Ακόμα μία σελίδα στο κεφάλαιο της νεανικής παραβατικότητας στη χώρα μας είχε συμπληρωθεί.

Συναγερμός για τη βία ανηλίκων: Ρεκόρ υποθέσεων βίας και παραβατικότητας 

Παρόλο που τα σχολεία έκλεισαν για το καλοκαίρι, παρά την έναρξη των διακοπών, το αττικό αστυνομικό δελτίο παραμένει γεμάτο με ανήλικους παραβάτες. Η μεταξύ τους βία πλέον τείνει να είναι το μικρότερο των ζητημάτων. Την 1η Ιουλίου στον Πειραιά δύο νεαροί 15 και 17 ετών πιάστηκαν να μεταφέρουν φορτίο με ναρκωτικά σε σακίδιο, κα μάλιστα αξιοσέβαστης αξίας. Στις 3 Ιουλίου στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας 18χρονος συνελήφθη για ληστεία εν μέση οδώ. Στις 7 Ιουλίου ένας 16χρονος και ένας 17χρονος βρέθηκαν κατηγορούμενοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Κοινές κατηγορίες μοιράστηκαν σε επίπεδο δικογραφίας και 13 ακόμη… παλικαράκια που είχαν τη φαεινή ιδέα να ανταλλάξουν μαχαιριές στην αυλή Δημοτικού στο Παλαιό Φάληρο. Στις 9 Ιουλίου, ένας 15χρονος στην Αργυρούπολη προσπάθησε μάταια να ξεφύγει από αστυνομικούς, αφού προηγουμένως είχε κλέψει μία μοτοσικλέτα.

Το φαινόμενο, όπως όλα δείχνουν, επιμένει. Το χειρότερο απ' όλα ήρθε μία ημέρα αργότερα. Ο 48χρονος που δέχτηκε απρόκλητη επίθεση από 17χρονο στα Γλυκά Νερά εξέπνευσε ύστερα από πολυήμερη νοσηλεία. Για μια στιγμή ανοησίας ένας ανήλικος οδηγείται ενώπιον της Δικαιοσύνης, όχι πλέον για απόπειρα ανθρωποκτονίας, αλλά για ανθρωποκτονία.


Βία ανηλίκων: Μεγαλύτερη επιτήρηση, μεγαλύτερα ποσοστά

Το πρώτο τρίμηνο του 2025 οι δείκτες παρέμειναν ανησυχητικά ψηλά σε σχέση με το 2024. Αν και οι μεταβολές δεν είναι εντυπωσιακές, το φαινόμενο της ανήλικης παραβατικότητας φαίνεται να παγιώνεται. Τα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο της αστυνόμευσης προσφέρουν μία καλύτερη εικόνα, αλλά δεν αποτρέπουν το φαινόμενο, που αποτελεί αναντίρρητα κοινωνική έκφανση.

Είναι ενδεικτικό πως κατά το πρώτο τρίμηνο καταγράφηκαν 2.109 υποθέσεις, ενώ οι Αρχές καταπιάστηκαν με συνολικά 3.074 υποθέσεις σωματικών βλαβών, ληστείες, κλοπές, τετελεσμένες και σε απόπειρα. Το ίδιο διάστημα το 2024 οι δράστες ήταν 3.090 και οι υποθέσεις 2.594. Αναλυτικά:

Α’ Τρίμηνο 2024
Υποθέσεις - Δράστες: 2.594 - 3.090
Κατά Ιδιοκτησίας: 618 - 849
Βίαια Εγκλήματα: 175 - 273

Α’ Τρίμηνο 2025
Υποθέσεις-Δράστες: 2.109 - 3.074
Κατά Ιδιοκτησίας: 540 - 771
Βίαια Εγκλήματα: 160 - 277

Όπως γίνεται αντιληπτό, και στα δύο έτη κατά τις πρώτες 90 ημέρες του χρόνου πάνω από 20 ανήλικοι απασχολούσαν τις Αρχές ημερησίως. Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, πως ιδίως το 2025 σημειώθηκε κατακόρυφη αύξηση στην αστυνομική επιτήρηση, στο πλαίσιο του σχεδίου «χαρτογράφησης» της δραστηριότητας των ανηλίκων μέσω της ήπιας αστυνόμευσης. Ενδεικτικά να πούμε πως στα μέσα της σχολικής χρονιάς οι αστυνομικοί πραγματοποιούσαν εβδομαδιαίως ακόμη και πάνω από 6.000 προληπτικούς ελέγχους σε πλατείες, πάρκα, αλλά και εμπορικά κέντρα στα οποία κινούνται ανήλικοι. Από αυτούς τους ελέγχους προέκυπταν περί τις 300 προσαγωγές κατά μέσο όρο, εκ των οποίων 2 στους 3 ανηλίκους κατέληγαν να συλλαμβάνονται κυρίως για υποθέσεις παράβασης του νόμου περί ναρκωτικών και αντιστοίχως του νόμου περί όπλων.

Όπως αναφέρουν πηγές του parapolitika.gr από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, 1.500 υποθέσεις οι οποίες εκτυλίσσονταν στο παρασκήνιο και προοιωνίζονταν σοβαρές παραβάσεις αποσοβήθηκαν χάρη στην παρουσία αστυνομικών στο περιβάλλον των «αγελών» νεαρών.

Η ουσία, πάντως, εξακολουθεί να μην κρύβεται στην αστυνόμευση, με δεδομένο πως μιλάμε απλώς για την καταγραφή και τη διαχείριση των περιστατικών, και όχι για την αποτροπή τους προ της «γέννησής» τους. Είναι σαφές πως η ελληνική κοινωνία παρεκκλίνει σε δύσβατα μονοπάτια όσον αφορά την ανατροφή των νέων γενεών και είναι απαραίτητη η επαναξιολόγηση στην προσέγγιση των νέων.


Δεν είναι ελληνικό το φαινόμενο της βίας και παραβατικότητας ανηλίκων

Πάντως, όπως αναφέρουν τα στοιχεία της Eurostat, το φαινόμενο δεν είναι αμιγώς ελληνικό. Ίσα ίσα που τα στοιχεία δείχνουν ηπιότερα σε σχέση ακόμη και με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ειδικότερα, «η Ελλάδα βρίσκεται στο 51% του μέσου όρου της ΕΕ ως προς τον αριθμό των ανηλίκων υπόπτων ανά 100.000 κατοίκους, στο 63% ως προς τον αριθμό των ανηλίκων υπόπτων ανά 100.000 κατοίκους και σημειώνει ποσοστό 31% των ανηλίκων επί του συνολικού αριθμού των υπόπτων ανά 100.000 κατοίκους, έναντι 38% του μ.ό. στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat του 2022», όπως αναφέρουν τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής που εκπόνησαν την Εθνική Στρατηγική για την πρόληψη της βίας μεταξύ ανηλίκων.