Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αξιολόγησης για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, με την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) να επιταχύνει τις διαδικασίες ώστε να παραδώσει το τελικό της πόρισμα μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Αμέσως μετά, το υπουργείο Παιδείας θα δώσει την τελική έγκριση, καταθέτοντας τη λίστα των ξένων πανεπιστημίων που θα αποκτήσουν άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα ως Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΝΠΠΕ), όπως προβλέπεται από τον νόμο Πιερρακάκη.

Από τα 12 πανεπιστήμια που έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα, όσα λάβουν την έγκριση αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους ήδη από τον Σεπτέμβριο, υποδεχόμενα τους πρώτους φοιτητές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των φοιτητών μπορεί να ξεπεράσει τις 6.000.


Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Η διαδικασία αξιολόγησης

Η εισήγηση της ΕΘΑΑΕ βασίζεται στην αξιολόγηση των προγραμμάτων σπουδών και στις υποδομές, οι οποίες ελέγχονται από τον ΕΟΠΠΕΠ. Η διαδικασία ακολουθεί τα ίδια πρότυπα με εκείνα των δημόσιων ΑΕΙ και περιλαμβάνει:
  • Α’ Φάση: Έλεγχος φακέλου αδειοδότησης από την ΕΘΑΑΕ και τον ΕΟΠΠΕΠ
  • Β’ Φάση: Πιστοποίηση προγραμμάτων σπουδών και χορήγηση άδειας λειτουργίας
  • Γ’ Φάση: Ετήσια παρακολούθηση και περιοδική πιστοποίηση από την ΕΘΑΑΕ


Επενδύσεις και τοποθεσία

Οι αιτήσεις περιλαμβάνουν σημαντικές επενδύσεις: 243 εκατ. ευρώ για εγκαταστάσεις και ακίνητα και 341 εκατ. ευρώ για ανθρώπινο δυναμικό. Σε μία περίπτωση, προβλέπεται επένδυση 92 εκατ. ευρώ για υποδομές και 65 εκατ. ευρώ για προσωπικό. Μια άλλη πρόταση αφορά 50 εκατ. ευρώ για εγκαταστάσεις και 35 εκατ. ευρώ για προσωπικό. Τα περισσότερα πανεπιστήμια θα λειτουργήσουν αρχικά σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ενώ ο αριθμός των προγραμμάτων σπουδών εκτιμάται μεταξύ 100 και 120.


Κριτήρια εγγραφής και Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ)

Η εγγραφή στα προγράμματα προπτυχιακών σπουδών απαιτεί:
  • Απολυτήριο ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ με ΕΒΕ, υπολογισμένη βάσει του χαμηλότερου μέσου όρου ανά επιστημονικό πεδίο x 0,8
  • Ισοδύναμα απολυτήρια από ξένα σχολεία ή διεθνείς τίτλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
  • Για τα προγράμματα μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών, απαιτείται αναγνωρισμένος τίτλος πρώτου κύκλου από ΑΕΙ της Ελλάδας ή του εξωτερικού, σύμφωνα με τα μητρώα του ΔΟΑΤΑΠ.
  • Για απόφοιτους προ του 2021, ισχύουν οι όροι του μητρικού πανεπιστημίου. Η ΕΒΕ θα βασίζεται στο επιστημονικό πεδίο με τη χαμηλότερη βαθμολογία (σήμερα 8,34 στο 4ο πεδίο), γεγονός που εξασφαλίζει συνταγματική ισότητα στην πρόσβαση.

Ελάχιστη Βάση: Το Κατώφλι της Εγγραφής

Για λόγους ισονομίας, η ΕΒΕ για την εισαγωγή στα ιδιωτικά ΑΕΙ θα είναι ενιαία και θα υπολογίζεται με βάση τη χαμηλότερη ΕΒΕ των τεσσάρων επιστημονικών πεδίων. Αυτή τη στιγμή, η χαμηλότερη αντιστοιχεί στο 4ο πεδίο με 8,34, και ως εκ τούτου αυτό θα είναι το ελάχιστο απαιτούμενο για όλους τους υποψηφίους.



Ψηφιακά Μητρώα και Διαφάνεια

Κάθε μη κρατικό πανεπιστήμιο υποχρεούται να τηρεί μητρώο φοιτητών, καταγράφοντας δεδομένα όπως στοιχεία εγγραφής, βαθμολογίες, ακαδημαϊκή πορεία και λοιπές υποχρεώσεις, σύμφωνα με τον εσωτερικό του κανονισμό.

Η έναρξη λειτουργίας των μη κρατικών πανεπιστημίων αναμένεται να μεταμορφώσει το τοπίο της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης, προσφέροντας στους φοιτητές εναλλακτικές διαδρομές σπουδών με υψηλά πρότυπα ποιότητας και κρατική εποπτεία.